Οταν ανάψουν οι προβολείς του Ουίμπλεντον στις 27 Ιουνίου οι τενίστες και οι τενίστριες από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία θα λάμψουν διά της απουσίας τους. Η ασυμβίβαστη Βρετανία του Μπόρις Τζόνσον αποφάσισε να τους αποκλείσει χωρίς πολλά πολλά, για να μάθουν άλλη φορά να μη γεννιούνται σε λάθος χώρα. «Δεν πρόκειται να γίνουμε πλατφόρμα ρωσικής προπαγάνδας» ανακοίνωσε το All-England Club που διοργανώνει το περίφημο τουρνουά. Οι ανεμβολίαστοι, πάντως, θα συμμετάσχουν κανονικά. Εχουμε καινούργιο εχθρό τώρα, τον πόλεμο. Η Covid-19 πάει, νικήθηκε.
«Η απόφαση για τον αποκλεισμό των Ρώσων είναι τρέλα» ξεσπάθωσε ο Νόβακ Τζόκοβιτς, που προ τετραμήνου στη Μελβούρνη ένιωσε στο πετσί του τι εστί μπλόκο. Ο Σέρβος θα αγωνιστεί κανονικά στο Ουίμπλεντον για να υπερασπιστεί τον τίτλο που κατέκτησε το 2021, αλλά η πατρίδα του πρωτοστατεί στην τακτική των ίσων αποστάσεων και κλείνει πονηρά το μάτι στον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Εννοείται ότι το Οπεν της Σερβίας, που έγινε την περασμένη εβδομάδα, υποδέχτηκε με ανοιχτές αγκάλες τον Ρώσο πρωταθλητή Αντρέι Ρουμπλιόφ και του συγχώρησε ακόμη και τη νίκη επί του τοπικού ήρωα Τζόκοβιτς. «Η απόφαση των Αγγλων για αποκλεισμό ανάλογα με την εθνικότητα είναι παράλογη και ρατσιστική» δήλωσε ο Ρουμπλιόφ, 8 της παγκόσμιας κατάταξης.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν άναψαν οι μηχανές των τανκς, ο Ρώσος πρωταθλητής έγραψε αντιπολεμικό σύνθημα («no war, please») στην κάμερα των διοργανωτών του Οπεν του Ντουμπάι. Αυτή η θαρραλέα κίνηση δεν στάθηκε αρκετή για να τον εξαιρέσει από το μέτρο-κουβέρτα.
Οι διοργανωτές του Ουίμπλεντον αποκάλυψαν ότι συζητήθηκε επί μακρόν να ζητηθεί πιστοποιητικό αντιπουτινικών φρονημάτων από τους Ρώσους και Λευκορώσους τενίστες, ώστε το γραπτό «απεταξάμην» να αποτελέσει διαβατήριο συμμετοχής. Ωστόσο η ιδέα απορρίφθηκε υπό τον φόβο των κυρώσεων στους τολμηρούς. «Δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι που θα θέσει σε κίνδυνο τους αθλητές» εξήγησαν. «Το καθήκον μας είναι να προστατεύσουμε τους ίδιους και τις οικογένειές τους».
Πίσω στη Μόσχα όσοι αντιτίθενται στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βλέπουν το όνομά τους γραμμένο σε μαύρες λίστες. Σχεδόν όλοι οι κορυφαίοι τενίστες έχουν μετακομίσει στα Μόντε Κάρλο ή στις Αμερικές, αλλά έχουν μανάδες, πατεράδες και αδέρφια που ζουν στη Ρωσία.
«Ο εξοστρακισμός αθλητών είναι λάθος» τόνισε η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα, που το 1975, στα 18 της, εγκατέλειψε την Τσεχοσλοβακία του υπαρκτού σοσιαλισμού και ζήτησε πολιτικό άσυλο στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να της αφαιρεθεί η υπηκοότητα (της την ξανάδωσε η Τσεχία το 2008). Η Ναβρατίλοβα έχει στο παλμαρέ της εννέα τίτλους στο χορτάρι του Ουίμπλεντον.
Παραμένει αδιευκρίνιστο αν το μέτρο των Βρετανών θα συμπεριλάβει προπονητές και παράγοντες, αλλά ήδη αποφασίστηκε ο αποκλεισμός των Ρώσων δημοσιογράφων. Στα υπόλοιπα τουρνουά της ΑΤΡ και της WTA, όπως το παρισινό Ρολάν Γκαρός που θα ξεκινήσει στις 22 Μαΐου, Ρώσοι και Λευκορώσοι μετέχουν κανονικά, χωρίς ωστόσο να ανεμίζουν τα εθνικά χρώματα της πατρίδας τους. Το μέτρο είναι φυσικά μεσοβέζικο, αφού η αναφορά στη χώρα καταγωγής των αθλητών αποτελεί σπάνιο γεγονός στο σιρκουί του επαγγελματικού τένις. Η Ρωσία και η Λευκορωσία εξοστρακίστηκαν από διοργανώσεις εθνικών ομάδων όπως το Κύπελλο Ντέιβις.
Το πιο βαρύ από τα ονόματα που εκόντες άκοντες χάνουν το Ουίμπλεντον του 2022 είναι ο πολύς Ντανιίλ Μεντβέντεφ, 2 στον κόσμο πίσω από τον Τζόκοβιτς, θριαμβευτής στο περσινό Αμερικανικό Οπεν, φιναλίστ φέτος στο Αυστραλιανό αλλά και νικητής στα ΑΤΡ Finals του 2020 στο Λονδίνο.
Εκτός νυμφώνος θα μείνουν επίσης (αν δεν αλλάξει η κατάσταση στην Ουκρανία) η Αρίνα Σαμπαλένκα, νο 4 της παγκόσμιας κατάταξης, η Αναστασία Παβλιουτσένκοβα (15), η Βικτόρια Αζαρένκα (17), η Ντάρια Κασάτκινα (23), ο Κάρεν Χατσάνοφ (26), ο Ασλάν Καράτσεφ (33), ο Ιλια Ιβάσκα (44) και πολλοί άλλοι. Ο Αλεξάντερ Ζβέρεφ, παιδί Ρώσων γονιών, έχει από χρόνια τη γερμανική υπηκοότητα. Υπενθυμίζουμε ότι Ρωσίδα –και μάλιστα πρώην πρωταθλήτρια– είναι και η μητέρα του Στέφανου Τσιτσιπά, ο οποίος αποφεύγει οικογενειακώς τις κακοτοπιές πολιτικής υφής.
Η Ουκρανή Ελενα Σβιτολίνα (29 στον κόσμο) ήταν η μοναδική πρωτοκλασάτη τενίστρια που επικρότησε δημόσια την απόφαση των διοργανωτών του Ουίμπλεντον, ενώ η Ρωσίδα Παβλιουτσένκοβα τάχθηκε εξαρχής ενάντια στον πόλεμο. Τόσο η ΑΤΡ (άντρες) όσο και η WTA (γυναίκες) χαρακτήρισαν τον αποκλεισμό άδικο και έδωσαν ραντεβού στη Μαδρίτη για να αποφασίσουν το επόμενο βήμα τους. Η εξαίρεση των «μορίων» που θα έδινε το Ουίμπλεντον του 2022 για την παγκόσμια κατάταξη ώστε να μην αλλοιωθεί το Τop 10 είναι μια προφανής δικλίδα δικαιοσύνης.
Ο Τσιτσιπάς βρίσκεται σήμερα στο νο 5 της λίστας της ΑΤΡ (πολύ μακριά πάντως από τους Μεντβέντεφ, Ρουμπλιόφ), ενώ η Μαρία Σάκκαρη φιγουράρει στο 5 της αντίστοιχης της WTA και απειλεί να προσπεράσει τη Λευκορωσίδα Σαμπαλένκα, που πέρυσι έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Ουίμπλεντον.