Τέμπη – Σύμβαση 717: Tι συμβαίνει με τις υπέρογκες εγγυήσεις που επιβλήθηκαν στους 23 κατηγορούμενους

Πέπλο μυστηρίου έχει πέσει πάνω από το θέμα των υψηλών εγγυήσεων που επιβλήθηκαν στους κατηγορούμενους στην υπόθεση για τη μη ολοκλήρωση της σύμβασης 717 που σχετίζεται με το δυστύχημα των Τεμπών και ερευνά η ευρωπαϊκή εισαγγελία. Σημαντικό είναι να γίνει πλήρως κατανοητό πως κανένα τέτοιο ποσό δεν έχει καταβληθεί, όπως πολλάκις έχει ειπωθεί. Τι έχει όμως συμβεί;

Μετά την επιβολή των περιοριστικών όρων και των υψηλών εγγυήσεων της τάξης των 600, 800 αλλά και 900 χιλιάδων ευρώ στους 23 κατηγορούμενους, οι ίδιοι είχαν δύο επιλογές εφόσον αποφάσισαν να προσφύγουν κατά της απόφασης, ζητώντας επί της ουσίας μείωση της εγγυοδοσίας. Η πρώτη επιλογή ήταν να προσφύγουν απευθείας στην ανακρίτρια και να ζητήσουν τη μείωση της εγγύησης ή και άρση των περιοριστικών όρων που τους επιβλήθηκαν. Ο δεύτερος ήταν να προσφύγουν στο συμβούλιο πλημμελειοδικών, όργανο το οποίο δεν συνεδριάζει δημόσια αλλά αποφασίζει εκδίδοντας σχετικό βούλευμα.

Πράγματι οι κατηγορούμενοι στην πλειοψηφία τους προσέφυγαν κατευθείαν στην ανακρίτρια. Σύμφωνα με την διαδικασία της ευρωπαϊκής εισαγγελίας, προηγείται η πρόταση της εισαγγελέα την οποία κάνει ή όχι δεκτή με τη σειρά της η ανακρίτρια. Για την συντριπτική πλειοψηφία των κατηγορουμένων η πρόταση της εισαγγελέα ήταν αρνητική το ίδιο και η απόφαση της ανακρίτριας και ως εκ τούτου δεν υπήρξε κάποια μείωση των εγγυήσεων. Επισημαίνεται ωστόσο πως για ελάχιστες περιπτώσεις μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού τα αιτήματα για μείωση της εγγυοδοσίας έγιναν δεκτά και πράγματι οι εγγυήσεις μειώθηκαν, μία χαρακτηριστική περίπτωση ήταν αυτή των 800 χιλιάδων ευρώ που έγιναν 600, μείωση δηλαδή της τάξης των 200.000 ευρώ.

Μια πολύ μικρή μειοψηφία όχι παραπάνω από πέντε άτομα προσέφυγαν εξαρχής στο συμβούλιο πλημμελειοδικών την περίοδο τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου. Μετά και την απόρριψη της ανακρίτριας για μείωση των εγγυήσεων και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι κοντά στις αρχές Ιουνίου προσέφυγαν στο συμβούλιο πλημμελειοδικών για το οποίο σημειώνεται πως δεν υπάρχει ακριβής προθεσμία διά νόμου για να εκδώσει απόφαση. Σύμφωνα όμως με εκτιμήσεις αρμόδιων πηγών με τις οποίες επικοινώνησε το Documento αυτό εικάζεται πως θα συμβεί κοντά στα τέλη του Σεπτέμβρη, καθώς μεσολαβούν και οι δικαστικές διακοπές που τελειώνουν στα μέση Σεπτέμβρη.

Πιθανό σενάριο η προφυλάκιση

Σε περίπτωση που το βούλευμα του συμβουλίου δεν κάνει δεκτά τα αιτήματα για μείωση του εγγυοδοτικού ποσού στους κατηγορούμενους της ευρωπαϊκής εισαγγελίας, αυτό θα σημαίνει πως οι εγγυητικοί όροι δεν ικανοποιήθηκαν και άρα εκδίδεται ένταλμα για προσωρινή κράτηση μέχρι να ξεκινήσει η δίκη.

Αν, όμως, κάποιες εγγυήσεις καταβληθούν τότε πρόκειται οι κατηγορούμενοι να πάρουν προθεσμία για καταβολή εγγυοδοσίας είτε με μετρητά είτε με υποθήκη (η υποθήκη πρέπει υποχρεωτικά να είναι ίσης αξίας με το ποσό) ή ακόμα και με εγγυητική επιστολή τράπεζας.

Τι έπεται στην δικογραφία της ευρωπαϊκής εισαγγελίας

Η ευρωπαία εισαγγελέας βρίσκεται εν αναμονή του βουλεύματος του συμβουλίου πλημμελειοδικών για τις εγγυοδοσίες. Μόλις αυτό γίνει και αφού ολοκληρωθεί η ανάκριση -καθώς προβλέπεται και μία μικρή πίστωση χρόνου για τυχόν καταβολή εγγυήσεων- η ανακρίτρια θα υποβάλει σχέδιο κατηγορητηρίου στον πρόεδρο εφετών. Εν συνεχεία αυτό θα εισαχθεί με απευθείας κλήση στο ακροατήριο, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες του Documento εκτιμάται πως θα γίνει μετά τις αρχές του 2025.


Ετικέτες