Tέμπη: Ποινική δίωξη σε δύο ελεγκτές της ΕΑΔ για την σύμβαση 717

Tέμπη: Ποινική δίωξη σε δύο ελεγκτές της ΕΑΔ για την σύμβαση 717

H Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών άσκησε ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος εις βάρος δύο ελεγκτών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ).

Η υπόθεση για την οποία διώκονται οι δύο ελεγκτές αφορά την πλημμελή αξιολόγηση του ελέγχου που είχαν κάνει για την μη υλοποίηση της αμαρτωλής σύμβασης 717 που μεταξύ άλλων οδήγησε στον βίαιο θάνατο 57 ανθρώπων στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, όπως προκύπτει από το κατηγορητήριο της ευρωπαϊκής εισαγγελίας. Η ΕΑΔ είχε αναλάβει να ελέγξει μεταξύ άλλων την αμαρτωλή σύμβαση, με το πόρισμά της να παραδίδεται τον Σεπτέμβριο του 2021. Οι ελεγκτές είχαν εισηγηθεί την επιβολή πειθαρχικών, όχι όμως ποινικών κυρώσεων.

Το χρονικό του ελέγχου

Ήδη από το 2018 είχε σχηματιστεί δικογραφία για την περιβόητη σύμβαση 717 την οποία ερευνούσε η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς. Μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 2019, η εν λόγω εισαγγελία καταργήθηκε και το έργο της ανέλαβε η Οικονομική Εισαγγελία, η οποία ανέλαβε και τον έλεγχο υπό τον τότε προϊστάμενο Χρήστο Μπαρδάκη. Κανείς ποτέ δεν κατάλαβε τον λόγο της αρχειοθέτησης της δικογραφίας για τη σύμβαση 717, παρόλο που συστήματα ασφαλείας στον σιδηρόδρομο δεν υπήρχαν κι αυτό επισφραγίστηκε με τον φρικτό θάνατο 57 συνανθρώπων μας στα Τέμπη.

Η υπόθεση δεν έκλεισε εκεί καθώς μια ανώνυμη επιστολή που στάλθηκε τον Μάιο του 2022 αποτέλεσε την αρχή της έρευνας για τη διαβόητη σύμβαση και από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία κατέληξε στην άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος 23 προσώπων για τα αδικήματα κατά περίπτωση «της απάτης, για ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον, για απιστία κονδυλίων, για ηθική αυτουργία σε απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας εκείνη την εποχή, η ποινική έρευνα είχε αποκαλύψει γεγονότα που συνιστούσαν ενδεχόμενη παράβαση καθήκοντος από τους Επιθεωρητές-Ελεγκτές της Ελληνικής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) της Ελλάδας, στους οποίους ανατέθηκε από τις εθνικές Εισαγγελικές Αρχές η διενέργεια ελέγχου σχετικά με την εκτέλεση της Σύμβασης 717.

Τότε μέρος της δικογραφίας είχε διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ώστε να πιστοποιηθεί εάν πράγματι οι ελεγκτές έφεραν ποινικές ευθύνες. Το αποτέλεσμα της προκαταρκτικής εξέτασης που είχε ξεκινήσει, αποκάλυψε σήμερα η εφημερίδα «Καθημερινή». Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται πως οι δύο ελεγκτές διώκονται για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος, με το σκεπτικό πως παρά το γεγονός πως έγινε ενδελεχής έλεγχος για την πολυετή καθυστέρηση στην υλοποίηση της σύμβασης, οι ελεγκτές εντόπισαν πειθαρχικές, όχι όμως και ποινικές ευθύνες στην υλοποίηση της σύμβασης.

Τι υποστηρίζει η ΕΑΔ

Μετά το σημερινό ρεπορτάζ της «Καθημερινής», το Documento που παλαιότερα είχε προβεί σε αποκαλύψεις σχετικές με την σύμβαση 717, επικοινώνησε με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Η απάντηση της ΕΑΔ ήταν πως δεν μπορεί να δώσει πληροφορίες σχετικά με την άσκηση ή μη ποινικών διώξεων, καθώς τέτοιες πληροφορίες εμπίπτουν στον νόμο περί προσωπικών δεδομένων.

Η ΕΑΔ σε παλαιότερη επιστολή της προς το Documento ανέφερε πως η Έκθεση Ελέγχου της Αρχής πρότεινε την αναζήτηση πειθαρχικών ευθυνών, αφετέρου διαβιβάσθηκε στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών και συγκεκριμένα στο Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος για την ποινική αξιολόγηση των διαλαμβανομένων σε αυτή. Ακόμα, αναφερόταν στην ίδια επιστολή πως στην Έκθεση Ελέγχου περιελήφθησαν επίσης, συστάσεις και προτάσεις προς την ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ μεταξύ των οποίων και σύνταξη αρνητικού λογαριασμού ποσού 1.307.260,11 ευρώ.

Διαβάστε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: «Κανένας δεν είναι ανώτερος του καταστατικού» είπε η ΠΓ στον Κασσελάκη – «Είμαι εδώ» λέει ο ίδιος – Όλο το παρασκήνιο

Τα χαμένα κονδύλια της κατάρτισης

«Εσείς θα βρείτε τον τρόπο…» – Το μήνυμα της Λαγκάρντ στις κυβερνήσεις της ΕΕ για την έκθεση Ντράγκι

Ο Ζελένσκι έστησε παγίδα στο Κουρσκ αλλά έπεσε μέσα

Ξεχαρβαλωμένος παιδότοπος

Σχολεία: Γιατί δεν θα γίνουν μαθήματα στις 27 Σεπτεμβρίου

Λύθηκε το μυστήριο: Τι προκάλεσε τα σεισμικά κύματα που δονούσαν τη Γη επί 9 ημέρες το 2023 (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter