Τέμπη: Όσα έγιναν στη μυστική σύσκεψη πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων για το «μπάζωμα»

Τέμπη: Όσα έγιναν στη μυστική σύσκεψη πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων για το «μπάζωμα»

Η ολοκλήρωση της έρευνας που διενεργούσε η εισαγγελία Λάρισας για τις παρεμβάσεις και την αλλοίωση του τόπου του δυστυχήματος στα Τέμπη κατέληξε με την άσκηση ποινικών διώξεων σε τέσσερα άτομα, τα ονόματα των οποίων αποκάλυψε το documentonews.gr. H επίμαχη εισαγγελική διάταξη επιπλέον έφερε στο φως και λεπτομέρειες για την μυστική μέχρι πρόσφατα σύσκεψη (αναγνωρίζοντας επί της ουσίας την ύπαρξή της) το απόγευμα της 3ης Μαρτίου 2023 που έγινε μεταξύ πολιτικών προσώπων και υπηρεσιακών παραγόντων και στην οποία αποφασίστηκε το «μπάζωμα» του χώρου, αποκάλυψη που είχε κάνει ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος.

Δείτε επίσης: Τέμπη: Ποινική δίωξη σε Παπαγεωργίου, Φαλάρα, Αγοραστό και στον αστυνομικό διευθυντή Λάρισας για την αλλοίωση του χώρου

Στην εν λόγω σύσκεψη ήταν παρόντες μεταξύ άλλων ο τότε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς, ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου αλλά και άλλοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Τότε ήταν που αποφασίστηκε η εκκαθάριση του χώρου, που μοιραία οδήγησε τους συγγενείς των θυμάτων να αγωνιούν μήπως θα πρέπει να αναγκαστούν να παραλάβουν και κάτι ακόμα από τους αγαπημένους τους δεκαπέντε ολόκληρους μήνες μετά την τραγωδία. Μία οικογένεια δυστυχώς βρέθηκε σε αυτή τη δυσμενή θέση καθώς βιολογικό υλικό επιβάτη του τρένου είχε βρεθεί στο οικόπεδο που πετάχτηκαν 300 κυβικά με διάφορα υλικά από τον τόπο της τραγωδίας.

Όσοι συμμετείχαν στη μυστική συνάντηση

Η εισαγγελέας εφετών κατά την ανάλυση του νομικού σκεπτικού της ποινικής δίωξης που άσκησε στα τέσσερα άτομα διαπιστώνει πως πράγματι έγινε μυστική σύσκεψη, κατά την οποία όπως φαίνεται αποφασίστηκε το «μπάζωμα του χώρου».

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται χαρακτηριστικά στη διάταξη κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική η κατάθεση του διοικητή του τμήματος τροχαίας Λάρισας Βασίλειου Βλαχογιάννη, «ο οποίος ανέφερε πως κατά τις απογευματινές ώρες της 3-3-2023 κλήθηκε τηλεφωνικά από τον τότε περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων/νο Αγοραστό, να παρευρεθεί σε μία συνάντηση στο τόπο του ατυχήματος, στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων ο τότε περιφερειάρχης, ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος, από την ελληνική αστυνομία ο αστυνομικός διευθυντής Λάρισας Αγάπιος Χαρακόπουλος, ο αστυνομικός υποδιευθυντής Αθανάσιος Μπαντής, από την πυροσβεστική υπηρεσία ο στρατηγός Ευάγγελος Φαλάρας, και ο ταξίαρχος Νικόλαος Μητσογιάννης, ένας εκπρόσωπος της ΕΜΑΚ του οποίου τα στοιχεία δεν θυμάται, ο υπάλληλος της πολιτικής προστασίας Βασίλειος Καράλης, και ο προϊστάμενος της διεύθυνσης προγραμματισμού συντήρησης τροχαίου υλικού της Hellenic Train Αντώνιος Μοσχόπουλος του Παναγιώτη» αναφέρει η εισαγγελέας για τα άτομα που μετείχαν στη σύσκεψη επικαλούμενη την αντίστοιχη κατάθεση.

Ο ρόλος του πρώην περιφερειάρχη

Στη συνέχεια «ο Κων/νος Αγοραστός, τους ενημέρωσε ότι έπρεπε να εξετάσουν το ζήτημα των εργασιών αποκατάστασης της κυκλοφορίας των τρένων και ρώτησε όλους τους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων εάν είχαν ολοκληρώσει τις εργασίες τους στο σημείο. Ο ίδιος (ο Β. Βλαχογιάννης) ωστόσο του επισήμανε ότι κακώς ζητά τη συναίνεση του για να προχωρήσει σε οποιαδήποτε αποκατάσταση, και κατηγορηματικά του τόνισε ότι είναι αναρμόδιος να δώσει οποιαδήποτε απάντηση (θετική ή αρνητική) και ότι θα πρέπει να απευθυνθεί στις δικαστικές αρχές που ήδη είχαν επιληφθεί της υπόθεσης (αφού ήδη από τις 2-3-2023 η δικογραφία εκκρεμούσε στην Ανακρίτρια Πλημ/κών Λάρισας) και οι οποίες είναι αποκλειστικά αρμόδιες (και σύμφωνα με το ειδικό σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών)».

Ο διοικητής του τμήματος τροχαίας Λάρισας Βασίλειος Βλαχογιάννης στη συνέχεια αποχώρησε οπότε και δεν γνώριζε να εισφέρει περισσότερα στοιχεία στην έρευνα της εισαγγελέα. «Η άτυπη αυτή συνάντηση επιβεβαιώνεται και από την από 16-5-2024 κατάθεση του αστυνομικού του Α.Τ. Τεμπών Ιωάννη Μπαρμπούτη, ενώ επισημαίνεται πως κατά περίπτωση διαψεύδεται από τους λοιπούς φερόμενους ως παρευρισκόμενους σε αυτήν, αν και όλοι αναγνωρίζουν ότι υπήρξε μία άτυπη συνάντηση, ενώ υπάρχει ασάφεια και ως προς το ακριβές περιεχόμενο της συζήτησης».

Στο σημείο αυτό η εισαγγελέας εφετών κάνει μνεία στην κατάθεση του Αντωνίου Μοσχόπουλου, «ο οποίος αναφέρει ότι γινόταν συνεχώς άτυπες συζητήσεις, ως προς την πορεία των επιχειρήσεων και διαψεύδει ότι ήταν παρών στη συγκεκριμένη, ωστόσο αναφέρει ότι συμμετείχε σε επιμέρους συζητήσεις σε διαφορετικά χρονικά σημεία της ίδιας ημέρας, στις οποίες όμως συζητούνταν διάφορα θέματα όπως η ανάγκη συνοδείας των φορτηγών που θα μετέφεραν τα συντρίμμια στη θέση “Κουλούρι”, ή η ανάγκη επίσπευσης των εργασιών για την απελευθέρωση της εθνικής οδού κ.ο.κ.».

Μία ακόμα κατάθεση στην οποία κάνει αναφορά η εισαγγελέας είναι αυτή του Νικολάου Μητσογιάννη «ο οποίος αναφέρει ότι συζητήσεις σε “πηγαδάκια” γίνονταν σε όλη τη διάρκεια της επιχείρησης, αλλά ο ίδιος δεν συμμετείχε στη συγκεκριμένη άτυπη συνάντηση, παρόλο που θυμάται την παρουσία των λοιπών».

Ένας ακόμα φερόμενος ως παρευρισκόμενος στην άτυπη σύσκεψη, ο Αθανάσιος Μπαντής αναφέρει στην κατάθεσή του πως «μετέβη στο σημείο για λήψη μέτρων φύλαξης διότι στο σημείο θα προσέρχονταν ο Υφυπουργός παρά το πρωθυπουργώ, πλην όμως βρισκόταν σε απόσταση πλέον των 100 μέτρων από το σημείο όπου συγκεντρώθηκαν οι συμμετέχοντες στη συζήτηση και ως εκ τούτου δεν γνωρίζει το περιεχόμενο της».

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ζητούσαν ενημέρωση των δικαστικών αρχών

Όπως προκύπτει, λοιπόν, από μέρος των καταθέσεων που έχει ενσωματώσει η εισαγγελέας στην διάταξη, ο Βασίλειος Βλαχογιάννης φέρεται να είχε προειδοποιήσει τους εμπλεκόμενους πως είναι απαραίτητο να ενημερωθούν οι δικαστικές αρχές πριν γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση στο χώρο και πως ο ίδιος δεν μπορεί να δώσει απάντηση. Βέβαια, εκ του αποτελέσματος καταλαβαίνουμε όλοι πως ουδέποτε εισακούστηκε, με αποτέλεσμα να έχουμε τα τραγικά αυτά αποτελέσματα που όλοι πλέον γνωρίζουμε.

Σε σημερινό δημοσίευμα του in.gr αναφέρεται σχετικά πως όταν τέθηκε ζήτημα από τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ να μην υπάρξει καμιά παρέμβαση καθώς επρόκειτο να γίνουν αυτοψίες στο χώρο και από την επιτροπή Γεραπετρίτη αρμόδιος για θέματα Υποδομών και Μεταφορών, περιγράφεται ότι υπήρξε επί τόπου τηλεφωνική κλήση από μέλος του κυβερνητικού κλιμακίου προς «άγνωστο πρόσωπο».

Σε αυτή την τηλεφωνική κλήση, σύμφωνα με την κατάθεση που έδωσε υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛΑΣ, δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι οι «ερευνητές Γεραπετρίτη» δεν θα προχωρούσαν σε αυτοψία του χώρου, οπότε δινόταν το ελεύθερο για την πλήρη διαμόρφωση του χώρου, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα και επισημαίνει ακόμα πως από τα επίσημα στοιχεία διαπιστώνεται ότι η «επιτροπή Γεραπετρίτη» που πράγματι τελικά δεν έκανε αυτοψία στο σημείο της σύγκρουσης, συνεστήθη στις 6 Μαρτίου 2023. Δηλαδή τρείς ημέρες μετά την εν λόγω συζήτηση.

Δείτε επίσης: 

Ούτε στην Κολομβία

Τζο Μπάιντεν: Θέμα χρόνου η αποχώρησή του – Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα, εκτοξεύτηκαν τα στοιχήματα

Κορονοϊός: «Καμπανάκι» των επιστημόνων για μεγάλη αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες

Καιρός – Καύσωνας: «Βράζει» η χώρα για 12η μέρα – Στους 42 βαθμούς η θερμοκρασία (LIVE)

Βρες από το σύνθηµα ποιος είναι ο υποψήφιος

Τραμπ: Aποδέχτηκε το χρίσμα, υποσχέθηκε «απίστευτη νίκη» – «Αισθανόμουν ασφαλής» είπε για την απόπειρα δολοφονίας του (Photos-Video)

Εργαζόμενοι στον τουρισμό μιλούν στο Documento για τις τραγικές συνθήκες εργασίας: Κλείνουν για πάντα την πόρτα στις σεζόν – κόλαση

Έκρηξη στο κέντρο του Τελ Αβίβ: Ένας νεκρός από την επίθεση με drone – Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη

 

 

 

 

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter