Τέμπη: Ο κλειδούχος του διαρκούς εγκλήματος – Στο Documento που κυκλοφορεί – Μαζί το Docville

Τέμπη: Ο κλειδούχος του διαρκούς εγκλήματος – Στο Documento που κυκλοφορεί – Μαζί το Docville
* Από ενορχηστρωτής σε ρόλο εξαπατημένου, ψάχνει πολιτικό σωσίβιο
* Πόρισμα-κόλαφος για τα αίτια θανάτου
* Το ψηφιδωτό των πολιτικών και ποινικών ευθυνών και οι παραλείψεις – παρεμβάσεις στην ανακριτική διαδικασία
«Δεν έχω οξυγόνο». 28 που επέζησαν από τη σύγκρουση σκοτώθηκαν από την έκρηξη-πυρόσφαιρα
—————–
«Σερβικά Τέμπη». Εδώ είναι Βαλκάνια στη διαπλοκή. Ο ερευνητής – πολιτικός επιστήμονας Ντέγιαν Μπούρσατς μιλάει για τα έργα (και τις ημέρες) στο Νόβι Σαντ
—————–
Για να εξυπηρετήσουν τη Eurobank δεν κάνουν νομοθετική ρύθμιση. Όμηροι της τραπεζικής απάτης με τα δάνεια ελβετικού φράγκου. Εμπαιγμός δανειοληπτών από όλες τις κυβερνήσεις και τη Δικαιοσύνη τη στιγμή που άλλες χώρες της Ευρώπης έχουν δώσει λύση
—————–

«Ευαίσθητες» ρυθμίσεις. Κόβουν το επίδομα ανεργίας σε 300.000 εποχικούς

—————–
«Ενεργειακή δύναμη». Πληρώνουμε όλοι ακριβά τις εξαγωγές φθηνού ρεύματος
—————–
Ένοπλες Δυνάμεις. Ο Δένδιας «σβήνει» αστέρια με άστοχες συγκρίσεις
—————–
Πάρτι εκατομμυρίων. Κάμερες από… χρυσάφι στο ΟΑΚΑ
—————–
Παρασκήνιο στις εκλογές της ΕΟΕ. Ο Κούβελος καβάλα στ’ άλογο
—————–

Τραμπ. Δεν βλέπει την ώρα για μπίζνες στη Γάζα

—————–

Τεχνολογικός πόλεμος. Η κινεζική φάλΑΙνα που καταπίνει τη Σίλικον Βάλει

Ο κόσμος του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη στο Docville

Ογδόντα ένα χρόνια μετά την αυτοχειρία του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη η ομάδα bijoux de kant ξανακοιτάζει τη ζωή και το έργο του. Η Ειρήνη Δρίβα παρακολούθησε πρόβα της παράστασης «Κάπου περνούσε μια φωνή» που βασίζεται σε 13 ποιήματα του sui generis εκπροσώπου της γενιάς του ’20 και μίλησε με τους συντελεστές της.

«Ζούμε την απαξίωση της ηθικής». Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρές με αφορμή το νέο του φιλμ με τίτλο «Λενάκι, δυο φωτιές και δυο κατάρες» μιλάει στον Κωνσταντίνο Καϊμάκη για την ιστορία της ταινίας που συνδέεται με εκείνη της οικογένειάς του και εξηγεί γιατί στις μέρες μας ένα τραγικό γεγονός όπως αυτό των Τεμπών παίζει κομβικό ρόλο.

«Μπορούμε κάλλιστα να πούμε ότι ο 21ος αιώνας είναι μανιωδώς μπαροουζικός, ότι ο Ουίλιαμ Σ. Μπάροουζ προλόγισε τούτο τον αιώνα, ότι πολλά από όσα στοχάστηκε κι έγραψε στα βιβλία του προοιωνίζονταν τα όσα διαδραματίζονται στην εποχή μας» σημειώνει ο Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης στη στήλη Καντράν.

Ο Μήτσος Κασόλας μιλάει στον Αντώνη Μποσκοϊτη για την ποίηση και το συλλογικό τραύμα μιας ολόκληρης γενιάς που υπέστη διώξεις, ενώ ανακαλεί μνήμες από τον Γιάννη Ρίτσο, τον Μποστ, την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τα χρόνια στην Αμερική. Αφορμή για τη συνάντησή τους ήταν η κυκλοφορία του βιβλίου «Το Κατά Ιούδαν Ευαγγέλιο» (εκδόσεις ΚΨΜ).

Προδημοσίευση από το βιβλίο του Νίκου Δρόσου «Στέλιος Καζαντζίδης – Πάνος Γεραμάνης: Oπως τους γνώρισα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μετρονόμος στις 3 Φεβρουαρίου.

 

Η «Τζούλια» του Τάσου Ιορδανίδη μεταγράφει στο σήμερα τη «Δεσποινίδα Τζούλια» του Στρίνμπεργκ, σε μια παράσταση αυτοδύναμα ρεαλιστική. Γράφει ο κριτικός θεάτρου Ηρακλής Λογοθέτης.

«Ο Γιάννης Η. Χάρης ήταν ο άνθρωπος που μας έφερε σε επαφή με το έργο του Μίλαν Κούντερα, καθώς –σε στενή πολυετή συνεργασία μαζί του– απέδωσε το σύνολο του έργου του στα ελληνικά. Και τι ελληνικά! Διάβαζες και ανακάλυπτες τη γλώσσα». Η Έμυ Ντούρου γράφει για τον επιμελητή, μεταφραστή και αρθρογράφο που πέθανε στις 30/1.

«“Είσαι τγελός;”. Αμέτρητες οι φορές που είχα ακούσει τη συγκεκριμένη φράση-σήμα κατατεθέν του πληθωρικού Ιάσονα Τριανταφυλλίδη σε κάποια δημοσιογραφική προβολή του Ιντεάλ. Ο Ιάσονας δεν δίσταζε να πει τη γνώμη του, ακόμη κι αν πήγαινε κόντρα στο ρεύμα». Ο Κωνσταντίνος Καϊμάκης γράφει για τον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη που έφυγε πριν από λίγες μέρες από τη ζωή.

«Ο γεννημένος στην Αθήνα πριν από 88 χρόνια σκηνοθέτης, ποιητής και συγγραφέας ήταν μια χαρακτηριστική φιγούρα της εγχώριας καλλιτεχνικής κοινότητας». Ο Κωνσταντίνος Καϊμάκης υπενθυμίζει το έργο του ασυμβίβαστου Δημήτρη Κολλάτου.

 

Οι διαστρικοί Hällas πατάνε… Γκάζι. Εν αναμονή των Σουηδών proto-metallers στην Αθήνα ο Γιάννης Πούλλος αναφέρεται στο ξεχωριστό ηχοτοπίο τους.

Η «Γάτα που δεν φοβόταν το νερό» είναι από τα ωραιότερα φιλμ κινούμενων σχεδίων της τελευταίας δεκαετίας. Ο Κωνσταντίνος Καϊμάκης την είδε και γράφει γι’ αυτή.

Η Μαίρη Κουκουλέ, λαογράφος της «Νεοελληνικής αθυροστομίας» έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών. Μιλάει για εκείνη η αρχιτέκτων Αμαλία Βοναπάρτη, συγγενής του Ηλία Πετρόπουλου, συνοδοιπόρου της Κουκουλέ στη ζωή. Για την ανεκτίμητη αξία της «Νεοελληνικής αθυροστομίας» γράφει η Έμυ Ντούρου.

Documento Newsletter