Τέμπη: Κουτσούμπας στο Documento – «Η αποκάλυψη όλων των πτυχών του εγκλήματος δεν μπορεί να γίνει με παζάρια»

Τέμπη: Κουτσούμπας στο Documento – «Η αποκάλυψη όλων των πτυχών του εγκλήματος δεν μπορεί να γίνει με παζάρια»

Τέσσερις από τους πέντε αρχηγούς των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης απαντούν στο αν θα κινηθούν μεμονωμένα ή από κοινού και με ποιες δράσεις ώστε να αποδοθούν ευθύνες για το έγκλημα στα Τέμπη

Με φόντο την εμπεδωμένη κατηγορία της συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών από την κυβερνητική πλειοψηφία και τη μαζική λαϊκή αγανάκτηση, όπως αυτή εκφράζεται σε μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις ανά την επικράτεια, το Documento απευθύνθηκε στους πολιτικούς αρχηγούς της προοδευτικής αντιπολίτευσης, θέτοντας δύο ερωτήματα που απασχολούν με οριζόντιους όρους τον κοινωνικό παράγοντα. Πρόκειται αφενός για τα κοινοβουλευτικά εργαλεία που μπορούν να αδρανοποιήσουν την προσπάθεια της ΝΔ να μπαζώσει την αλήθεια μετά τον τόπο της τραγωδίας και αφετέρου για τους όρους που μπορούν να οδηγήσουν την προοδευτική πτέρυγα της Βουλής σε μια υποτυπώδη συνεννόηση και έναν κοινό βηματισμό που θα απαντήσει στην κοινωνική ανάγκη για απόδοση δικαιοσύνης.

Ανταποκρίθηκαν όλοι πλην του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θέλησε καν να ενημερώσει την εφημερίδα για την απροθυμία του να κάτσει στο δημοσιογραφικό «τραπέζι» του Documento. Προφανώς, είναι αναφαίρετο δικαίωμά του. Οφείλουμε, ωστόσο, να επισημάνουμε ότι η συμπεριφορά του δεν διαφέρει καθόλου από αυτή του πολιτικού προϊσταμένου της ΕΥΠ την περίοδο της παρακολούθησής του. Δηλαδή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εκτός από τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος αμφισβητεί τα προοδευτικά χαρακτηριστικά των λοιπών κομμάτων, Σωκράτης Φάμελλος, Αλέξης Χαρίτσης και Ζωή Κωνσταντοπούλου αναγνωρίζουν την απαίτηση που διαμορφώνεται από αυτή την κρίσιμη κοινωνικοπολιτική συνθήκη για κοινές πρωτοβουλίες, με σκοπό την ανάδειξη της αλήθειας και την απόδοση ευθυνών για όσα έγιναν πριν και μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα. Κι αυτό είναι το λιθαράκι που βάζει στην εξίσωση της παρούσας συγκυρίας η εφημερίδα, ελπίζοντας ότι η εκπεφρασμένη βούληση των πολιτικών αρχηγών ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας θα πάρει σάρκα και οστά με γνώμονα τη δικαίωση του αγώνα των συγγενών θυμάτων.

Σε επίπεδο ιεράρχησης των κοινοβουλευτικών βημάτων, ήταν αναμενόμενο ότι θα προέκυπταν αποκλίσεις. Λόγου χάρη, ο Σωκράτης Φάμελλος επιμένει στην ανάγκη άμεσης κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας, καθώς «μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού υπάρχουν όλα τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία», ενώ επισημαίνει και την ήδη κατατεθειμένη πρόταση για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην ολομέλεια «ώστε να έρθει ο πρωθυπουργός και να απολογηθεί στη Βουλή». Ο Δημήτρης Κουτσούμπας θυμίζει ότι το ΚΚΕ «υπό το φως των νέων δεδομένων» κατέθεσε εξίσου πρόταση για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, θέτοντας το ενδεχόμενο σύστασης προανακριτικής που θα αφορά «πρώτα και κύρια για το ίδιο το έγκλημα» και στηλιτεύοντας τον «κατάπτυστο νόμο περί ευθύνης υπουργών». Ο Αλέξης Χαρίτσης υπογραμμίζει ότι από την πρώτη στιγμή μίλησε για κλιμάκωση των ενεργειών της αντιπολίτευσης που θα έφτανε στην κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανοίγει την παλέτα των κοινοβουλευτικών πρωτοβουλιών, συμπεριλαμβάνοντας στη συζήτηση τις δυνατότητες της μειοψηφίας μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκε αλλά δεν ενημέρωσε καν για την απροθυμία του να απαντήσει.

Ποιες κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες μπορούν να βάλουν φρένο στην κυβερνητική συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών;

H κοινωνία απαιτεί καθολικά διαφάνεια και δικαιοσύνη τόσο για το έγκλημα των Τεμπών όσο και για το έγκλημα της συγκάλυψης από την κυβέρνηση. Η Βουλή οφείλει να ανταποκριθεί διότι οι ευθύνες βρίσκονται πολύ ψηλά. Αφενός η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου και ο κ. Μητσοτάκης ήταν ενήμεροι για τα σοβαρά προβλήματα ασφαλείας του σιδηροδρομικού δικτύου, αφετέρου όλα τα επεισόδια του σχεδίου συγκάλυψης ήταν ενορχηστρωμένα από το Μαξίμου: η θεωρία του ανθρώπινου λάθους, η μονταζιέρα με τα ηχητικά των μηχανοδηγών, η απαράδεκτη λειτουργία της εξεταστικής, όπου αποκλείστηκαν μάρτυρες και κρύφτηκε η αλήθεια, η κατηγορηματική τοποθέτηση του πρωθυπουργού πως δεν υπήρχε εύφλεκτο υλικό στην εμπορική αμαξοστοιχία και βεβαίως το μπάζωμα για «καλό σκοπό» που κατέστρεψε πειστήρια του εγκλήματος…

Η κοινωνία εκφράζει καθολικά τη δυσπιστία της στον κ. Μητσοτάκη κι αυτό οφείλει να πράξει και η Βουλή. Εμείς, ανταποκρινόμενοι στο παλλαϊκό αίτημα, καταθέσαμε την αναγκαιότητα κοινής πρότασης μομφής από όλα τα προοδευτικά κοινοβουλευτικά κόμματα μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, αφού πλέον υπάρχουν όλα τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία. Πρώτα όμως έχουμε υποβάλει την πρόταση για συζήτηση προ ημερησίας διάταξης, ώστε να έρθει ο πρωθυπουργός και να απολογηθεί στη Βουλή.

Οσον αφορά τις προανακριτικές, έχουμε πει εδώ και μήνες πως είναι αυτονόητο ότι απαιτείται η συγκρότησή τους. Εχουμε όμως καταθέσει δύο κρίσιμες παραμέτρους: να ολοκληρωθεί η δικογραφία και να έχουν οι επιτροπές όλα τα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων και της ανάκρισης, ώστε να αποδοθούν ολοκληρωμένα οι ευθύνες και να μην επικρατήσει η ατιμωρησία. Το δεύτερο είναι να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη και να δικαστούν οι εμπλεκόμενοι, όσο ψηλά και αν βρίσκονται, αποκαλύπτοντας και τον εντολέα τους.

Ποιες προϋποθέσεις μπορούν να οδηγήσουν στο να καθίσετε στο ίδιο τραπέζι με τους λοιπούς πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της προοδευτικής αντιπολίτευσης και να συναποφασίσετε την κοινή εφαρμογή των πρωτοβουλιών αυτών;

Η πλειοψηφική απαίτηση της κοινωνίας για δικαιοσύνη και διαφάνεια μας έχει δώσει εντολή να συνεργαστούμε οι προοδευτικές δυνάμεις και για το θέμα του εγκλήματος και για το θέμα της συγκάλυψης. Η κοινωνία μάς λέει «βρείτε τα, για να δώσετε λύση». Εχουμε ήδη πάρει την πρωτοβουλία επικοινωνίας κι έχουμε προτείνει την ανάγκη συνεννόησης εδώ και δύο εβδομάδες, διότι δεν είναι ώρα ούτε για κομματική περιχαράκωση ούτε για κομματικούς εγωισμούς. Δεν είμαστε σε καμία περίπτωση αρνητικοί στο να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι και να βρούμε κοινό βηματισμό. Για να είναι ισχυρό, δυνατό και ξεκάθαρο το προοδευτικό μήνυμα απέναντι στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη οφείλουμε να είμαστε όλοι παρόντες.

Κουτσούμπας: «Η αποκάλυψη όλων των πτυχών του εγκλήματος δεν μπορεί να γίνει με παζάρια»

Ποιες κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες μπορούν να βάλουν φρένο στην κυβερνητική συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών;

Θυμίζω ότι με πρόταση του ΚΚΕ συστάθηκε η Εξεταστική Επιτροπή για το έγκλημα των Τεμπών. Αυτή η διαδικασία, παρά τα δεδομένα όριά της, έφερε στο φως νέα στοιχεία και εξέθεσε ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση, αφού την ανάγκασε να αξιοποιήσει διάφορες μεθοδεύσεις, αποτρέποντας για παράδειγμα την εξέταση ουσιωδών μαρτύρων, για να καλύψει τις ευθύνες της. Και έρχεται τώρα ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά να ομολογήσει ότι «δεν ήταν η πιο καλή στιγμή της Βουλής», εννοώντας προφανώς του κόμματός του.

Εχουμε καταθέσει αίτημα για διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, υπό το φως και των νέων δεδομένων, ενώ έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θα υπερψηφίσουμε την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης της ΝΔ, που έχει εγκληματικές ευθύνες για την τραγωδία και για την επιχείρηση συγκάλυψης.

Στο τραπέζι υπάρχει πάντα η επιλογή της σύστασης προανακριτικής επιτροπής για να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες πρώην και νυν υπουργών, τις οποίες εμείς έχουμε εντοπίσει συγκεκριμένα στο πόρισμά μας, πρώτα και κύρια για το ίδιο το έγκλημα και όχι μόνο για την «οικονομική ζημιά της ΕΕ», που αφορούσε τα αιτήματα του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, ή μόνο για το μπάζωμα, το οποίο αφορά η τωρινή πρόταση του ΠΑΣΟΚ, την οποία θα στηρίξουμε. Ομως, ο κατάπτυστος νόμος περί ευθύνης υπουργών, την κατάργηση του οποίου πρότεινε το ΚΚΕ και αρνήθηκαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, εξαρτά την απόδοση τέτοιων ευθυνών από την εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Γι’ αυτό εκεί που κρίνεται πραγματικά το δίκιο είναι οι δρόμοι του αγώνα. Αυτό απέδειξαν άλλωστε οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών, που «στρίμωξαν» ξανά την κυβέρνηση, ενώ ήδη προετοιμάζεται η γενική απεργία στις 28 Φλεβάρη, μέρα που συμπληρώνονται δύο χρόνια από το έγκλημα, παρά την ντροπιαστική προσπάθεια αποτροπής της από τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στη ΓΣΕΕ.

Ποιες προϋποθέσεις μπορούν να οδηγήσουν στο να καθίσετε στο ίδιο τραπέζι με τους λοιπούς πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της προοδευτικής αντιπολίτευσης και να συναποφασίσετε την κοινή εφαρμογή των πρωτοβουλιών αυτών;

Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και η αποκάλυψη όλων των πτυχών του εγκλήματος –τόσο της σύγκρουσης όσο και της έκρηξης– δεν μπορεί να γίνει με παζάρια και τραπεζώματα δυνάμεων που αυτοαποκαλούνται «προοδευτικές», χαρακτηρισμό που εμείς δεν τους αναγνωρίζουμε. Η συζήτηση αυτή αφορά μονάχα τις πολιτικές διεργασίες εντός της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας για το ποιος θα έχει το «πάνω χέρι» στην αναμόρφωση αυτού του χώρου, με σκοπό τον εγκλωβισμό του λαού. Εμείς δεν έχουμε σχέση με τέτοια παιχνίδια. Εμάς μας ενδιαφέρει μόνο να αποκαλυφθούν οι αιτίες και να τιμωρηθούν οι ένοχοι, να γίνουν όσα απαιτούνται για να μη ζήσουμε τα νέα «Τέμπη» που καραδοκούν παντού.

Αλλωστε, αυτές οι δυνάμεις, μαζί με τη ΝΔ που έχει την κύρια, μοιράζονται επίσης ευθύνες για το γεγονός ότι ο σιδηρόδρομος στη χώρα μας περιήλθε στην κατάσταση που οδήγησε στα Τέμπη. Ποιος «έσπασε» τον ενιαίο ΟΣΕ σε πολλά κομμάτια, διαχωρίζοντας τις ράγες από τα βαγόνια; Ποιος πάγωσε τις προσλήψεις οδηγώντας σε τραγική υποστελέχωση; Ποιος περιέκοψε δραματικά την κρατική χρηματοδότηση; Ποιος ξεπούλησε το κερδοφόρο κομμάτι του μεταφορικού έργου στην ιταλική εταιρεία; Ποιος ευθύνεται που δεν ολοκληρώθηκαν οι συμβάσεις για τα συστήματα ασφαλείας που θα είχαν αποτρέψει τη σύγκρουση; Ηταν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του «όλου» ΣΥΡΙΖΑ. Φτάνει λοιπόν με την κοροϊδία και με κάθε συγκάλυψη ευθυνών, γιατί αλλιώς, εάν δεν μπει το μαχαίρι στο κόκαλο και δεν φτάσουμε στις πραγματικές αιτίες του προβλήματος, θα θρηνήσουμε κι άλλους αδικοχαμένους.

Διαβάστε επίσης:

Τι θα κάνει η αντιπολίτευση για τη συγκάλυψη στα Τέμπη; Φάμελλος στο Documento: Αναγκαιότητα η κοινή πρόταση μομφής

Ετικέτες

Documento Newsletter