Τέμπη: Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία καλεί ως ύποπτα 26 πρόσωπα – Στελέχη ΕΡΓΟΣΕ, Alstom-ΤΟΜΗ και υπουργείου Μεταφορών

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σε ότι αφορά τις έρευνες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας σχετικά με την αμαρτωλή σύμβαση 717 του 2014, που αφορά στην εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει ήδη καλέσει ως ύποπτα περί τα 26 συνολικά εμπλεκόμενα πρόσωπα. Πρόκειται για στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ, της κοινοπραξίας Alstom-ΤΟΜΗ που είχε αναλάβει την υλοποίηση της σύμβασης αλλά και του υπουργείου Μεταφορών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα αδικήματα για τα οποία καλούνται ως ύποπτα τα συγκεκριμένα στελέχη, είναι αυτά της «απιστίας», της «απάτης» και της συνέργειας στα δύο αυτά αδικήματα.

Διαβάστε επίσης: Τέμπη: Στη Βουλή η δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για το σκάνδαλο στα τρένα – Σκόνταψε σε πολιτικά πρόσωπα

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες η δικογραφία που έχει σχηματιστεί από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία σχετικά με την αμαρτωλή σύμβαση 717 του 2014 την οποία είχε αρχειοθετήσει η εδώ Οικονομική Εισαγγελία, διαβιβάστηκε στον Άρειο Πάγο και από εκεί στη Βουλή, καθώς «σκόνταψε» σε τυχόν ευθύνες δύο πρώην υπουργών. Πρόκειται για τον υπουργό Μεταφορών επί κυβέρνησης ΝΔ, Κώστα Καραμανλή και τον υπουργό Μεταφορών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Σπίρτζη.

Η αμαρτωλή σύμβαση και η έρευνα

Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2022 και αφορά στο κατά πόσο ζημιώθηκε ο προϋπολογισμός της ΕΕ καθώς οι επίμαχες συμβάσεις που ξεκινούν από 2007 είχαν χρηματοδοτηθεί εκτός από εθνικά και με κοινοτικά κονδύλια.

Μία από τις επίμαχες συμβάσεις είναι και η περιβόητη 717 του 2014 η οποία υπεγράφη από την τότε κυβέρνηση και έχει απασχολήσει τόσο το κοινοβούλιο όσο και την ελληνική Δικαιοσύνη. Η σύμβαση υπεγράφη επειδή στο δίκτυο του ΟΣΕ είχαν σημειωθεί μία σειρά από κλοπές και βανδαλισμούς ειδικά από το 2010 έως το 2014 με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υλοποιηθεί η σύμβαση για την εγκατάσταση του ETCS, και αποφασίστηκε η επανεγκατάσταση των συστημάτων σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης. Η νομιμότητα των διαδικασιών ανάθεσης και υλοποίησης της σύμβασης 717/2014 είχαν τεθεί στο μικροσκόπιο των εν Ελλάδι εισαγγελικών αρχών από το 2018. Ωστόσο πριν από μερικούς μήνες η δικογραφία που είχε σχηματιστεί τέθηκε στο αρχείο από την Οικονομική Εισαγγελία.

Η σύμβαση του 2014 αφορούσε στην «Ανάταξη και αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης και αντικατάσταση 70 αλλαγών τροχιάς σε εντοπισμένα τμήματα του άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας» και ανατέθηκε στην κοινοπραξία ΤΟΜΗ (θυγατρική του ομίλου Άκτωρ) και την Alshtom. Επρόκειτο για μια ομολογουμένως εξ’ αρχής προβληματική σύμβαση καθώς φέρεται να υπήρχαν μελέτες οι οποίες ήταν ελλιπέστατες με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υλοποιηθεί το έργο και το 2016 κρίθηκε ότι έπρεπε να υπογραφούν συμπληρωματικές συμβάσεις. Ωστόσο υπήρξαν ζητήματα νομιμότητας και το Ελεγκτικό Συνέδριο μπλόκαρε τη σύμβαση.

Η συμπληρωματική σύμβαση εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο τον Αύγουστο του 2018, ενώ στη συνέχεια τον Ιούλιο του 2019 η κοινοπραξία προσκόμισε τις απαιτούμενες μελέτες. Τελικά η συμπληρωματική σύμβαση υπεγράφη αρκετά μετά και συγκεκριμένα το 2021. Παρά το γεγονός ότι οι «σκόπελοι» είχαν ξεπεραστεί από το καλοκαίρι του 2019 και όλα θα μπορούσαν να προχωρήσουν. Μέχρι και σήμερα η επίμαχη σύμβαση δεν έχει ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει το ETCS.

Διαβάστε σχετικά: Εισαγγελείς υπάρχουν… στην Ευρώπη