Σύμβαση ύψους 10.092.860,71 ευρώ με ΦΠΑ υπέγραψε η εταιρεία Interstar Security, τρεις μήνες πριν εμφανιστούν ως δια μαγείας τα τρία επίμαχα βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας 63503, που κατατέθηκαν, λίγα μόλις 24ωρα μετά τη συνέντευξη Μητσοτάκη στον Alpha. Η εταιρεία σύναψε σύμβαση με τον ΟΣΕ, τον Οκτώβριο του 2024 για την «Παροχή Υπηρεσιών Φύλαξης Εγκαταστάσεων του ΟΣΕ με Τεχνικά Μέσα». Η διάρκεια της επίμαχης σύμβασης είναι 36 μήνες, από 1η Δεκεμβρίου 2024 μέχρι και 30 Νοεμβρίου του 2027.
Από το συνολικό ποσόν, 4.097.160 ευρώ αφορούν «την παροχή τεχνικών υπηρεσιών συντήρησης, επικοινωνίας των συστημάτων, επισκευής τους, σύνδεσης με το ΚΛΣ και άμεσης Επέμβασης με χρήση Patrol οχημάτων σε διακόσια τριάντα οκτώ (238) Εγκαταστάσεις του Οργανισμού, όπου ήδη έχουν τοποθετηθεί Τεχνικά Μέσα Ασφαλείας, με προηγούμενες συμβάσεις».
Για τη φύλαξη 126 εγκαταστάσεων του ΟΣΕ με τεχνικά μέσα η εταιρεία βάση της σύμβασης θα λάβει 2.228.185,51 ευρώ με ΦΠΑ. «Το κόστος των Τεχνικών υπηρεσιών συντήρησης, επικοινωνίας των συστημάτων, επισκευής τους, σύνδεσης με το ΚΛΣ και άμεσης Επέμβασης με χρήση Patrol οχημάτων, ανέρχεται σε 2.784.196,80 ευρώ με ΦΠΑ».
Για υπηρεσίες περιπολίας, υπηρεσίες Κέντρου Λήψεως Σημάτων και Εικόνας: Διαχείριση Σημάτων, Αποστολή Ενημερωτικών και Video, Συντονισμός Patrol και χειρισμός μικροφωνικής, σειρήνων και φωτισμού για αποτροπή, υπηρεσίες Τεχνικής Υποστήριξης – Συντήρηση Συστημάτων Ασφαλείας (πρόληψη και επανόρθωση), αντικατάσταση αναλωσίμων, αντικατάσταση συσκευών από βανδαλισμό ή άλλη αιτία, τηλεπικοινωνιακό Κόστος μετάδοσης σημάτων και εικόνας μέσω δικτύου 4G, SIM Cards (Χρονοχρέωση – Ογκοχρέωση μετάδοσης Δεδομένων), το ποσό αντιστοιχεί σε 5.080.478,40 ευρώ.
Μάλιστα στους όρους πληρωμής φαίνεται πως το ποσό των 1.627.880,76 ευρώ «θα καταβληθεί εντός τριών (3) μηνών από την ολοκλήρωση της εγκατάστασης των τεχνικών μέσων στα σημεία φύλαξης με έκδοση πρωτοκόλλου ποιοτικής και ποσοτικής παραλαβής από Επιτροπή που θα συσταθεί από τον ΟΣΕ». Ενώ το υπόλοιπο ποσό, ήτοι 6.511.523,04 ευρώ, «θα καταβάλλεται στον ανάδοχο ισόποσα ανά μήνα».
Πέραν όμως της τρίχρονης σύμβασης έργου που σύναψε με τον ΟΣΕ φαίνεται πως ενδιαμέσως πήρε ακόμα μία ανάθεση ύψους 72.106 ευρώ με ΦΠΑ, στις 30 Ιανουαρίου 2025. Για την επίμαχη ανάθεση έργου είχε προηγηθεί πρόσκληση ενδιαφέροντος στις εταιρείες «ΙΝΤΕΡ ΣΤΑΡ ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΙ ΕΠΕ» και «ΣΤΑΡΓΚΑΡΝΤ ΕΠΕ», στις 24 Ιανουαρίου 2025. Σκοπός είναι η «προστασία του συνόλου του έργου από κλοπές δολιοφθορές και άλλες παράνομες ενέργειες, προτείνουμε την συνέχιση Φύλαξης Σιδηροδρομικών Εγκαταστάσεων και ανοιχτής γραμμής με τη χρήση drones, από την 1/02/2025 έως και 28/02/2025». Η εν λόγω εταιρεία φαίνεται να έχει από το 2017 συνολικά 123 συμβάσεις έργου με τον ΟΣΕ και την ΣΤΑΣΥ πολλών εκατομμυρίων.
«Δίδυμες» εταιρείες
Σε δημοσίευμα του documentonews.gr στις 2 Μαΐου 2024 φαίνεται ότι ο ΟΣΕ έχει πληρώσει από το 2022 μέχρι και εκείνη τη στιγμή σχεδόν 2 εκατομμύρια ευρώ για συστήματα φύλαξης με drones. Το αξιοσημείωτο είναι πως σε όλες αυτές τις αναθέσεις πάντα η πρόσκληση ενδιαφέροντος καταλήγει στις ίδιες δύο εταιρείες, τις «ΙΝΤΕΡ ΣΤΑΡ ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΙ ΕΠΕ» και «ΣΤΑΡΓΚΑΡΝΤ ΕΠΕ».
Οι δύο αυτές εταιρείες χαρακτηρίζονται ως «δίδυμες», καθώς όπως φαίνεται από τα στοιχεία τους που είναι δημοσιευμένα στο ΓΕΜΗ, ο διαχειριστής της εταιρείας Interstar Security, Νικόλαος Τσαντσαράκης, ήταν διαχειριστής στην Starguard από ιδρύσεως της μέχρι και το 2016. Μετά ο ίδιος φαίνεται να έχει πουλήσει τα εταιρικά του μερίδια σε μια Κυπριακή Offshore την Εμπελμπουργκ Χόλντινγκς Λίμιτεντ, η οποία αποτελεί πλέον εταίρο και μέλος στη Starguard.
Επιπλέον το όνομα του κ. Τσαντσαράκη φιγουράρει και στο μέγα σκάνδαλο Pandora Papers, όπου εκεί ο ίδιος φαίνεται ως κεκαλυμμένος ιδιοκτήτης σε εταιρείες στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Η εταιρεία Ironton Services Limited, η οποία εμφανίζεται στα Pandora Papers και συνδέεται με τον Τσαντσαράκη, έχει την ίδια διεύθυνση (Agapinoros 5, Apollo Hights Aphrodite Hills, Flat/Office A11 Kouklia Paphos 8509 Cyprus) με την προαναφερθείσα κυπριακή εταιρεία Εμπελμπουργκ Χόλντινγκς Λίμιτεντ, η οποία απέκτησε τα εταιρικά μερίδια της Starguard από τον Ν. Τσαντσαράκη.
Από το 2016 και μετά στην εταιρεία διαχειριστής ανέλαβε ο Απ. Τρεχαντίνης, ο οποίος σε έγγραφο του 2013, υπογράφει ως οικονομικός διευθυντής της Interstar Security. Μπορεί εύλογα να εξαχθεί το συμπέρασμα πως οι δύο εταιρείες πέραν από γειτονικά κτίρια στην οδό Αναγεννήσεως στη Μεταμόρφωση, έχουν ταυτοπροσωπίες σε βάθος χρόνου μάλιστα.
Διαγραμμένοι δίσκοι
Σε δημοσίευμα στο documentonews.gr στις 7 Φεβρουαρίου 2025, την ίδια μέρα που δημοσιεύθηκαν και τα τρία επίμαχα βίντεο που δείχνουν την εμπορική αμαξοστοιχία που εισέρχεται στη σήραγγα των Τεμπών, μόλις λίγα λεπτά πριν τη μοιραία σύγκρουση, δημοσίευσε έγγραφο με την απάντηση της εταιρείας σε έγγραφη παραγγελία του Εφέτη Ανακριτή.
Τότε ο εφέτης ανακριτής είχε ζητήσει από την εταιρεία αρχεία από τα σημεία «Σ.Σ. Πλατεώς, Λιτοχώρου, Λεπτοκαρυάς, Ν. Πόρων και Ραψάνης την 28-02-2023», όμως μετά από έρευνα που διενήργησε η εταιρεία Interstar Security αντέτεινε προς τον ανακριτή πως «είναι διαγραμμένα, καθώς οι εν λόγω ψηφιακοί σκληροί δίσκοι στους οποίους πραγματοποιηθεί η εγγραφή είναι επανεγγράψιμοι και τα παλαιότερα αρχεία σε ημεροχρονολογία εγγραφής, διαγράφονται αυτόματα, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η νεότερη εγγραφή».
Διαβάστε επίσης