Νέα στοιχεία έρχονται καθημερινά στο φως όσον αφορά την προσπάθεια συγκάλυψης στοιχείων για το έγκλημα των Τεμπών.
Αφορά την απομάκρυνση άνω των 300 κυβικών μέτρων χώματος από το σημείο του δυστυχήματος- από τις πρώτες τρεις ημέρες (28 Φεβρ. 2023 έγινε το δυστύχημα) όταν δόθηκε η συγκεκριμένη εντολή σε εργολάβο. Το συγκεκριμένο προέκυψε από άλλη δικογραφία που θα συσχετιστεί με τη βασική.
Η τυχαία αποκάλυψη ότι εργολάβος πήρε εντολή αμέσως μετά την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη να αφαιρέσει 300 κ.μ. χώμα από το σημείο «φωτογραφίζει» το θέμα με το ξυλόλιο ως κρίσιμο παράγοντα για την υπόθεση, όπως περιέγραψε ο δικηγόρος οικογενειών των θυμάτων Γιάννης Μαρακάκης. Μήνες μετά, οι τεχνικοί σύμβουλοι το εντόπισαν ως και 100 μ. μακριά, σκάβοντας 10-20 εκατοστά στο χώμα. Αν υπήρχε διαθέσιμο το χώμα, «θα ήταν ανοιχτό βιβλίο για εμάς», είπε στον Ant1, «με ένα κυβικό μέτρο από αυτό το χώμα, σήμερα θα είχαμε άλλα αποτελέσματα και άλλα συμπεράσματα».
Διαβάστε επίσης: Έγκλημα Τέμπη: Σε αμμορυχείο ιδιώτη 20 φορτηγά χώμα – Νέα μαρτυρία στο documentonews.gr
Ο εργολάβος που απομάκρυνε βιαστικά τα 300 κ.μ. χώματος από το σημείο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη «έχει “φωτογραφίσει” την Πυροσβεστική, ότι πήρε εντολή από την Πυροσβεστική», τόνισε ο κ. Μαρακάκης, παρότι μέχρι και σήμερα και παρά το ότι έχει μεσολαβήσει ο Daniel, έπρεπε αυτός ο χώρος να έχει παραμείνει σφραγισμένος μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.
Πριν να γίνει το «μπάζωμα» του χώρου, που ολοκληρώθηκε την 6η ημέρα μετά το δυστύχημα, «οι δικοί μας τεχνικοί σύμβουλοι διακαώς έπρεπε να έχουν πρόσβαση στο χώρο. Όταν τελικά απέκτησαν πρόσβαση στο χώρο, πήγαν σε μία παντελώς αλλοιωμένη κατάσταση. Όχι απλώς δεν μπορούσαν να κάνουν αυτοψία ή να βρουν αντικειμενικά ευρήματα, έκαναν τους ντετέκτιβ», όπως περιέγραψε.
Το ξυλόλιο ψάχνουμε
«Το ξυλόλιο, γιατί κακά τα ψέμματα, για εκεί πάμε και αυτό θέλουμε να βρούμε και να ερευνήσουμε», συνέχισε ο κ. Μαρακάκης. «Το ξυλόλιο το οποίο, αφού είχε γίνει η αφαίρεση του μικρού λοφίσκου, οι τεχνικοί μας σύμβουλοι το βρήκαν σε απόσταση 100 μ. Προφανώς, έφτασε εκεί από την έκρηξη. Σκάβοντας λίγο μέσα στο χώμα, σε βάθος 10-20 εκατοστών. Φανταστείτε να είχαμε πρόσφορο για έρευνα όλο αυτό το βουνό, τον λοφίσκο. Θα ήταν ανοιχτό βιβλίο για εμάς, για να βγάλουμε συμπεράσματα».
Σε άλλο σημείο, προσέθεσε ότι «ένα κυβικό μέτρο χώμα να είχαν οι κ.κ. Λακαφός και Παπαδόπουλος για να κάνουν την έρευνα, που έκαναν μετά τους ντετέκτιβ για 10 μήνες, με ένα κυβικό μέτρο από αυτό το χώμα, σήμερα θα είχαμε άλλα αποτελέσματα και άλλα συμπεράσματα … δεν μιλάμε απλά για την σύγκρουση, που προκάλεσε “ηλεκτρικό τόξο”, “μαγνητικό τόξο”, ένα σωρό σενάρια. Μιλάμε για την έκρηξη που ξεκίνησε χαμηλά, από τα “έγκατα” του τρένου και ξεπέρασε σε ύψος τη γέφυρα. Είναι δεδομένο ότι εκεί κάτι ανεφλέγη, που ήταν εύλεκτο και υγρό».
Ο κ. Μαρακάκης αναφέρθηκε αναλυτικά σε πολλές ακόμη αποκαλυπτικές παραμέτρους των αποκαλύψεων, όπως οι «εξωπραγματικές χρεώσεις» στα τιμολόγια που κόπηκαν από τον εργολάβο. «Δεν έχω πρόσβαση στο παραστατικό, αλλά είναι ήδη γνωστά στις Αρχές και νομίζω ότι θα ξετυλιχτεί το κουβάρι και θα φτάσουμε και εκεί».
«Στο Κουλούρι, όταν τελικά μετά από μήνες δόθηκε πρόσβαση στους πραγματογνώμονές μας, από την πρώτη ώρα που έκαναν αυτοψία στο τρένο, στο βαγόνι του κυλικείου βρήκαν βιολογικό υλικό, μέλη από ανθρώπους, επιβάτες. Πώς είναι δυνατόν να λέμε ότι έχει γίνει σοβαρή έρευνα όταν αυτό έγινε από το πρώτο 10λεπτο που δόθηκε πρόσβαση στους τεχνικούς μας συμβούλους και όχι στους διορισμένους από την ανάκριση πραγματογνώμονες;».
Κανείς χωρίς αρμοδιότητα δεν έπρεπε να έχει πρόσβαση στο χώρο
«Οποιοσδήποτε μη εντεταλμένος, χωρίς αρμοδιότητα, όχι απλώς δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στο χώρο, δεν πρέπει να είναι καν κοντά. Φανταστείτε να έχει γίνει έγκλημα σε ένα διαμέρισμα π.χ. και να αφήνει η ΕΛΑΣ να μπαίνουν μέσα δημοσιογράφοι ή δικηγόροι. Επειδή είναι “γνωστοί” ή “συνδέονται” με κάποιο από τα πρόσωπα και τους συγγενείς».
«Η Πυροσβεστική και οι υπόλοιπες Αρχές είχαν αρμοδιότητες εκεί και συγκεκριμένο έργο, με εγκεκριμένο job description … βλέπω το αποτέλεσμα. Υπάρχουν φωτογραφίες, τις ώρες των ερευνών μπαινοβγαίνουν στο χώρο του εγκλήματος άνθρωποι, που αποτελούν στελέχη των εταιρειών, στελέχη που σήμερα κατηγορούνται για κακούργημα. Πώς είναι δυνατόν να αφήνεται η πρόσβαση σε ανθρώπους της Hellenic Train και του ΟΣΕ που δεν έχουν αρμοδιότητα να βρίσκονται σε έναν τόπο εγκλήματος;».
«Είτε είναι υπερχειλής βλακεία είτε είναι ύποπτο το ότι αφαιρείς ολόκληρο τον τόπο, μία εδαφική έκταση σχεδόν μισό οικοδομικό τετράγωνο, την μεταφέρεις κάπου αλλού. Είναι εγκληματικό ότι την μεταφέρεις. Και την μεταφέρεις σε ιδιωτικό οικόπεδο όπου δεν μου δίνεις πρόσβαση. Ποια ήταν η αναγκαιότητα να μεταφέρεις το έδαφος αυτό, που έχεις χαρακτηρίσει “άχρηστο” για να δικαιολογήσεις ότι δεν το πας στο Κουλούρι αλλά σε ένα οικόπεδο; … Το μάθαμε συμπτωματικά. Η πληροφορία αυτή έρχεται και συσχετίζεται με την δική μας ανάκριση από μία συγκυρία. Δεν ήρθε κάποιος να το καταγγείλει. Καταλαβαίνετε πόσο διάτρητη ήταν τις πρώτες ημέρες η έρευνα;», υπογράμμισε.
Οι συνθήκες παρακώλυσης και καθυστέρησης της έρευνας φαίνεται ότι επεκτείνονται ως το ελληνικό προξενείο στη Βρετανία, όπου λόγω έλλειψης μεταφραστή δεν έχει προωθηθεί σε βρετανική εταιρεία το υλικό από τα καταγραφικά συστήματα, για να δοθούν τεκμηριωμένες απαντήσεις.
Διαβάστε επίσης:
Ας μιλήσουμε λοιπόν για «πολιτικές βδέλλες»
Έξαλλος πάλι ο Πορτοσάλτε: «Μπαρούφα» οι υπογραφές για τα Τέμπη – Τον ενοχλεί η Κοινή Γνώμη (Video)