Τέμπη: Ερωτήματα για την εξαφάνιση στοιχείων σχετικά με το ξυλόλιο από το σημείο της σύγκρουσης

Οι επαναληπτικές αναλύσεις από το σημείο της φονικής σύγκρουσης αλλά και από τα συντρίμμια των συρμών στα Τέμπη, έφεραν νέα στοιχεία στο φως, προκαλώντας επίσης αρκετά ερωτήματα.

Συγκεκριμένα, ο Κώστας Λακαφώσης, μέλος της Επιτροπής Διερεύνησης για λογαριασμό των συγγενών των θυμάτων στα Τέμπη, ανέφερε στο newsit.gr ότι οι πρώτες δειγματοληψίες από το σημείο, που έγιναν στις 29 Μαρτίου του 2023, ανίχνευσαν την ύπαρξη ξυλολίου σε επτά διαφορετικά σημεία «τόσο στο χώμα στην περιοχή της σύγκρουσης όσο και στις εξωτερικές επιφάνειες των μηχανών».

«Επειδή, όμως, θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να οφείλονται σε κάποια φυσική αιτία ή κάποια ρύπανση του περιβάλλοντος στην περιοχή, ζητήσαμε να γίνουν και πάλι από το Γενικό Χημείο του Κράτους», επεσήμανε. «Έτσι, έγιναν νέες δειγματοληψίες από τα ίδια σημεία και ακριβώς υπό τις ίδιες συνθήκες τον Οκτώβριο, ώστε να συγκριθούν με τις προηγούμενες του Μαρτίου», συμπλήρωσε.

Όπως σημείωσε ο κ. Λακαφώσης: «Το ίδιο συνεργείο της Χημικής Υπηρεσίας Λάρισας έλαβε μετρήσεις από τα ίδια σημεία και την ίδια μεθοδολογία όπως την πρώτη φορά και τα δείγματα απεστάλησαν στο ίδιο εργαστήριο του Γενικού Χημείου του Κράτους. Τα αποτελέσματα των επαναληπτικών μετρήσεων που παραλάβαμε χθες, ανιχνεύουν ξανά τα έλαια σιλικόνης που είχαν βρεθεί σε όλα αυτά τα σημεία στην δειγματοληψία του Μαρτίου, όμως δεν ανιχνεύουν πλέον πουθενά το ξυλόλιο, ούτε πάνω στις μηχανές αλλά ούτε και στο χώμα σε διάφορα σημεία γύρω από τη σύγκρουση».

Το μέλος της Επιτροπής Διερεύνησης καταγγέλλει στη συνέχεια ότι: «αυτό γεγονός είναι η ξεκάθαρη επιβεβαίωση που αναμέναμε, αφού αποδεικνύεται πλέον ότι το ξυλόλιο διασκορπίστηκε στην περιοχή με τη σύγκρουση και έπειτα ως πτητική ουσία εξατμίστηκε και χάθηκε. Προφανώς, θα είχε ανιχνευτεί σε μεγαλύτερη ποσότητα εάν οι δειγματοληψίες είχαν γίνει αμέσως μετά τη σύγκρουση, έπειτα ανιχνεύτηκε σε ελάχιστη ποσότητα 29 μέρες μετά, ενώ εξατμίστηκε και δεν υπάρχει πλέον πουθενά στο σημείο ή στα συντρίμμια 9 μήνες αργότερα.

Εάν το ξυλόλιο βρισκόταν εκεί λόγω ρύπανσης του περιβάλλοντος ή από οποιαδήποτε άλλη φυσική αιτία, θα έπρεπε να ανιχνεύεται πάντα, όμως αυτό δεν προκύπτει από τις επίσημες αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους».

Διαβάστε επίσης

Τέμπη: Συγγενείς θυμάτων για την εξεταστική – «Εγκληματική κάθε προσπάθεια μεταφοράς των ευθυνών στο ανθρώπινο λάθος»

Τέμπη: Συλλογή υπογραφών για την αναβάθμιση της ανθρωποκτονίας από αμέλεια σε ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο ζητάνε συγγενείς

Τέμπη: Η Κομισιόν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο