Ράπισμα σε βάρος της εισαγγελέα πρωτοδικών Ειρήνης Κεχαγιά που έβγαλε λάδι πολιτικά πρόσωπα αντί να στείλει αμελητί στη Βουλή τη μήνυση συγγενών θυμάτων, αλλά και σε βάρος όλων των εμπλεκομένων στην εκχωμάτωση και στο μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας είναι η διάταξη της αντεισαγγελέα Λάρισας Κατερίνας Μάτση. Η εισαγγελική λειτουργός όχι μόνο έκανε και τυπικά δεκτή την προσφυγή των συγγενών θυμάτων κατά της απορριπτικής διάταξης που είχε εκδώσει η εισαγγελέας Κεχαγιά, διατάσσοντας να διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή ως μόνη αρμόδια να ερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες για τους Χρήστο Τριαντόπουλο, Ζωή Ράπτη, Θάνο Πλεύρη και Μιχάλη Παπαδόπουλο, αλλά προχώρησε και στην ουσία της υπόθεσης όσον αφορά την καταστροφή αμέσως μετά το δυστύχημα κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων.
Η Κ. Μάτση στην επίμαχη διάταξή της κάνει λόγο για σφετερισμό εξουσίας, αυθαίρετες παρεμβάσεις, απομάκρυνση πειστηρίων από τόπο εγκλήματος που υπήρχαν ακόμη αγνοούμενοι και ζητά σαφείς απαντήσεις για τους υπαίτιους εντός 20 ημερών. Εναν ολόκληρο χρόνο μετά το έγκλημα που συγκλόνισε το πανελλήνιο η δικαστική εξουσία για πρώτη φορά τοποθετείται ξεκάθαρα και καταδικαστικά για τις εγκληματικές ενέργειες που ακολούθησαν τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη.
Αυθαίρετες ενέργειες
Οι διαπιστώσεις της εισαγγελέα αναδεικνύουν με τον πλέον εμφανή τρόπο τη συγκάλυψη. Μιλώντας για την εκχωμάτωση, την παράνομη μεταφορά τόνων χώματος και το μετέπειτα μπάζωμα κάνει λόγο για μια «αυθαίρετη παρέμβαση» που οδήγησε στην απώλεια πειστηρίων εγκλήματος.
Επισημαίνει επί λέξει: «[…] διαπιστώθηκε απομάκρυνση σημαντικών αποδεικτικών στοιχείων από τον τόπο του εγκλήματος, ώστε να καθίσταται δυσχερής αν όχι αδύνατη η πλήρης συγκέντρωση και αξιοποίηση όλων των ευρημάτων προκειμένου να εντοπιστούν οι αιτίες του δυστυχήματος και συνακόλουθα οι πράξεις και παραλείψεις των υπαιτίων που αιτιακά οδήγησαν σε αυτό.
[…] δεν έχει γίνει ακόμη σαφές με βάση ποια διαδικασία ελήφθη αυτή η απόφαση και από ποιον, δοθέντος ότι εκτός από τη γενική παρατήρηση ότι όλοι εκτελούσαν εντολές της πυροσβεστικής υπηρεσίας, δεν έχει διευκρινιστεί ποια συγκεκριμένα πρόσωπα αποφάσισαν την απομάκρυνση κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων από τον χώρο του δυστυχήματος, καθώς και τον λόγο μιας τέτοιας ενέργειας, αφού οι όγκοι χώματος και άλλων φερτών υλικών που απομακρύνθηκαν δεν είχαν ακόμη εξεταστεί από τους πραγματογνώμονες και τους ειδικούς, ενώ υπήρχαν και αγνοούμενοι της επιβατικής αμαξοστοιχίας».
Τα καίρια ερωτήματα
Αρκεί μόνο να παρατεθεί τι ζητά να ερευνηθεί η αντεισαγγελέας για να καταλάβει κάποιος όλες τις εγκληματικές πράξεις:
«Ποια συγκεκριμένα πρόσωπα παρευρίσκονταν τις πρώτες ημέρες και μέχρι και την επίστρωση του χώρου με πίσσα και χαλίκια στο τόπο του δυστυχήματος.
Ποιος ή ποια πρόσωπα έδωσαν εντολή απομάκρυνσης των χωμάτων και των λοιπών υλικών που στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε ιδιόκτητο οικόπεδο χωρίς να τεθεί το υλικό αυτό στη διάθεση των δικαστικών αρχών.
[…] ποιοι είχαν φυσική παρουσία στο σημείο και ποιος έδωσε την εντολή της απομάκρυνσης των πιο πάνω υλικών.
Να απαντηθεί με σαφήνεια αν συντάχθηκε έκθεση για την απομάκρυνση των υλικών, ή καταγράφηκε αυτή η ενέργεια σε οποιοδήποτε άλλο έγγραφο (σε θετική περίπτωση να επισυναφθούν αυτά, σε αρνητική περίπτωση να εξηγηθεί γιατί δεν συντάχθηκαν) και στη συνέχεια να ληφθούν ανωμοτί καταθέσεις των προσώπων αυτών.
Τα τελευταία αυτά πρόσωπα να εξηγήσουν γιατί έδωσαν εντολή για απομάκρυνση των υλικών από το σημείο πριν επιληφθούν οι δικαστικές αρχές, και χωρίς ενημέρωση και λήψη αδείας.
Ποιο θα ήταν το πρόβλημα εάν το χώμα και τα φερτά υλικά παρέμεναν στο τόπο του ατυχήματος ώστε να είναι διαθέσιμα για έρευνα και τι σκοπό εξυπηρετούσε η απομάκρυνσή τους.
Δεν όφειλαν να τα θέσουν στη διάθεση των ειδικών προκειμένου να ελεγχθούν σπιθαμή προς σπιθαμή αφού μέχρι εκείνη τη στιγμή τουλάχιστον υπήρχαν αγνοούμενοι επιβάτες;
Δοθέντος μάλιστα ότι ενώ στη συνέχεια ο Εφέτης Ανακριτής παρήγγειλε την εξέταση δείγματος από τη χημική υπηρεσία από το υπάρχον στο τόπο του δυστυχήματος χώμα υλικό, για ποιο λόγο δεν ενημέρωσαν τουλάχιστον αυτόν ότι υπάρχει χώμα υλικό και σε άλλο σημείο».
*Το αρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημεριδα Documento την Κυριακη 28 Απριλίου