Τέμπη: Απέτρεψαν κάθε έρευνα για τη φωτιά – Συνέστησαν άτυπη επιτροπή αντί της αρμόδιας που θα απέκλειε τον χώρο

Τέμπη: Απέτρεψαν κάθε έρευνα για τη φωτιά – Συνέστησαν άτυπη επιτροπή αντί της αρμόδιας που θα απέκλειε τον χώρο

Από την πρώτη στιγμή δεν κάλεσαν την αρμόδια επιτροπή ατυχημάτων και έδιωξαν δύο έμπειρους ανακριτές της πυροσβεστικής που ήταν στο Μάτι

«Της τόνισα ότι το κομμάτι της φωτιάς πρέπει να το διερευνήσει, αν δεν το είχε ήδη κάνει η υπηρεσία της, δεδομένου ότι πρόκειται για φωτιά, όπως γίνεται πάντοτε, ακόμη και σε περιπτώσεις οδικών ατυχημάτων». Το απόσπασμα είναι από τη δεύτερη κατάθεση που έδωσε στις 8 Ιουλίου 2024 στην εισαγγελέα εφετών Λάρισας ο τότε διοικητής του τμήματος Τροχαίας Λάρισας, αστυνομικός υποδιευθυντής Βασίλειος Βλαχογιάννης. Οντας ο μοναδικός, ως φαίνεται, που θέλησε να ακολουθήσει το πρωτόκολλο, από την πρώτη κιόλας ημέρα είχε επικοινωνία με το τοπικό ανακριτικό γραφείο της πυροσβεστικής στη Λάρισα, με σκοπό να ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες του καθενός στο πεδίο δράσης του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών, που στοίχισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας.

Παρά την όποια προσπάθεια να μοιραστούν οι ρόλοι και να οργανωθούν οι αρχές, από μεριάς του τότε διοικητή της Τροχαίας, σε επίπεδο προανάκρισης, φαίνεται ότι δεν εισακούστηκε και η έρευνα που έπρεπε να γίνει για τη φωτιά και για την αιτία που την προκάλεσε δεν έγινε επί της ουσίας ποτέ από κρατικούς λειτουργούς.

«Δεν λάβαμε εντολή»

Η πυροσβέστης που υπέγραψε την πρώτη απλή αυτοψία στον χώρο του δυστυχήματος αναφέρει στην κατάθεσή της: «Εξ όσων γνωρίζω ουδείς εκ των υπηρετούντων στο ανακριτικό γραφείο έλαβε οποιαδήποτε εντολή και οδηγία να προβεί σε προανακριτικές πράξεις στον τόπο του δυστυχήματος, παρά η μόνη εντολή που δόθηκε από τον Διοικητή μας τις κρίσιμες ώρες και συγκεκριμένα περί ώρα 06.30 της 1ης Μαρτίου 2023 ήταν να αντικατασταθούν από τους υπαλλήλους του ανακριτικού γραφείου οι αξιωματικοί της ΔΙΠΥΝ Λάρισας, που βρίσκονταν στα δύο νοσοκομεία της πόλης μας και αποτελούσαν τους συνδέσμους, ενώ το ανακριτικό γραφείο συνέχιζε κατά το κρίσιμο διάστημα να ασκεί τα καθήκοντα της βάρδιας υπηρεσίας και διερευνούσε τα περιστατικά πυρκαγιών που εκδηλώνονταν στον νομό ανά βάρδια υπηρεσίας».

Ενδεικτικά της πραγματικής στόχευσης, που ήταν η εκχωμάτωση και το μπάζωμα του πεδίου, είναι και όσα αναφέρει στη συνέχεια της κατάθεσής της η εν λόγω πυροσβέστης: «Από ώρα 01.55 της 1ης Μαρτίου 2023 που βρισκόμουν στον τόπο του δυστυχήματος έως ώρα 04.25 που παρέμεινα στον ίδιο αυτό τόπο, ουδεμία ειδική ή γενική εντολή μου δόθηκε είτε από την άμεση προϊσταμένη μου, η οποία μάλιστα παρέμεινε στο πεδίο και μετά την αποχώρηση εμού και του συναδέλφου μου, είτε από τον Διοικητή μου έως εποπτεύοντα το γραφείο ανάκρισης, είτε από οποιοδήποτε άλλο ανώτατο και ανώτερο στέλεχος. Και τις επόμενες ημέρες ουδείς και ουδέποτε μου έδωσε οποιαδήποτε εντολή. Τουναντίον απέκλεισαν το ανακριτικό γραφείο της ΔΙΠΥΝ Λάρισας από οποιαδήποτε ενέργεια και απέκλεισαν τη συμμετοχή κάθε υπηρετούντος σε αυτό στις προανακριτικές πράξεις».

Στις 3 Μαρτίου φαίνεται ο διοικητής της τροχαίας να καλεί την ίδια και τον συνάδελφό της στο γραφείο του, κάτι το οποίο, όπως καταγγέλλει η ίδια, έμαθε ο διοικητής της ΔΙΠΥΝ Λάρισας και –όπως υποστηρίζει– της επιτέθηκε λεκτικά: «Με ποιανού εντολή βρίσκεστε εκεί; Πότε πήρατε εντολή από το ΠΕΚΕ να μεταβείτε στον τόπο του δυστυχήματος; Με τις ενέργειές σας τινάζετε την προανάκριση στον αέρα. Εξαφανιστείτε από εκεί. Φύγετε τώρα».

Παρόπλισαν και τη ΔΑΕΕ

Ακόμη όμως κι όταν τη διαδικασία πήγε να αναλάβει ανώτερη ανακριτική αρχή, δόθηκε εντολή να «παροπλιστούν» τα μέλη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ), σύμφωνα με την κατάθεση του διοικητή της: «Ελαβα εντολή στις 2 Μαρτίου 2023 από τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος προκειμένου να αποσταλεί κλιμάκιο της ΔΑΕΕ να συνδράμει τους τοπικούς προανακριτικούς υπαλλήλους. Επέλεξα δύο μέλη του κλιμακίου με γνώμονα την εμπειρία τους, δεδομένου ότι συμμετείχαν στην υπόθεση της φωτιάς στο Μάτι. Ενώ ήταν καθ’ οδόν επικοινώνησε μαζί μου ο αρχηγός και μου είπε ότι φθάνοντας τα μέλη του κλιμακίου στο σημείο θα λάβουν οδηγίες από τον συντονιστή των επιχειρήσεων.

Ο συντονιστής επιχειρήσεων μας ενημέρωσε ότι οι εντολές του Αρχηγού ήταν να μην κάνουμε καμία ανακριτική πράξη, ούτε αυτοψία, ούτε να υπογράψουμε κάποιο έγγραφο και να φύγουμε και να γυρίσουμε στην υπηρεσία μας […]».

Δύο σελίδες πόρισμα

Στις 7 Μαρτίου 2024 το documentonews.gr φέρνει στην επιφάνεια την προανακριτική έρευνα που διενεργήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας σχετικά με τη δισέλιδη έκθεση που παρέδωσε η πυροσβεστική για τη φωτιά. Η έκθεση που είχε διαβιβαστεί τότε στις εισαγγελικές αρχές δεν περιείχε τίποτε το ουσιώδες, με αποτέλεσμα να διαταχθεί έρευνα για την ανεύρεση τυχόν ποινικών ευθυνών υπαλλήλων της πυροσβεστικής για παράβαση καθήκοντος.

Η εισαγγελία επέστρεψε την επίμαχη έκθεση εκ νέου στην πυροσβεστική και θέτοντας ερωτήματα προς συμπλήρωση ζήτησε με τον τρόπο της νέα «αυτοψία» στις 29 Μαρτίου 2023. Η συμπληρωματική έκθεση κατατέθηκε πάλι στη Δικαιοσύνη λίγο καιρό αργότερα, στις αρχές Ιουλίου του 2023.

Ολα τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι η πυροσβεστική στάθηκε σαν απλός θεατής απέναντι σε ένα από τα τραγικότερα δυστυχήματα που έχουν συμβεί στη χώρα. Με βάση μάλιστα και όσα κατέθεσε η προϊσταμένη του ανακριτικού γραφείου, προκύπτει εύλογα η ερώτηση αν τελικά κάποιοι οδήγησαν την πυροσβεστική στην απόλυτη απραξία σε σχέση με τη διερεύνηση της φωτιάς.

Κατά δική της παραδοχή, η προϊσταμένη του ανακριτικού γραφείου ήταν… το λάθος άτομο στη λάθος θέση.

Εθεσε βέβαια εαυτόν εκτός κάδρου των όποιων ευθυνών, καθώς, όπως δικαιολογήθηκε, ήταν «μία μέρα στην υπηρεσία αυτή» και είχε «άγνοια» για τα καθήκοντά της. Αφού δεν είχε διενεργήσει «ποτέ έστω κάποια απλή αυτοψία», αναρωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν να υποδείξω στα πολύπειρα στελέχη της υπηρεσίας πώς να διενεργήσουν την αυτοψία;».

Αναφέρει συγκεκριμένα: «Ο διοικητής δεν θα έπρεπε να μου έχει αναθέσει καθήκοντα προϊσταμένης του Ανακριτικού Τμήματος, καθώς ήταν αδύνατο να εκτελέσω τα καθήκοντά μου. Εγώ ήμουν μία μέρα στην υπηρεσία αυτή και είχα άγνοια περί των καθηκόντων της, ήταν αντικειμενικώς αδύνατο να ασκήσω ελεγκτικά καθήκοντα και να συντονίσω το έργο των ανακριτικών υπαλλήλων του γραφείου. Μη έχοντας εγώ διενεργήσει ποτέ έστω κάποια απλή αυτοψία, πώς είναι δυνατόν να υποδείξω στα πολύπειρα στελέχη της υπηρεσίας πώς θα διενεργήσουν την αυτοψία;

Δεδομένου ότι υπήρχε πυρκαγιά σε εξέλιξη ήταν ανέφικτο για εμένα να προσεγγίσω το συμβάν και λόγω της σοβαρής πάθησης της υγείας μου, ήταν απολύτως αδύνατο να ενεργήσω έστω και ένα βήμα στο γεμάτο νερό έδαφος. Παρέμεινα στο σημείο του οχήματος, καθήμενη κι ανήμπορη να πράξω το παραμικρό, αποχώρησα μετά από κέλευσμα του Διοικητή τις πρωινές ώρες, ούσα εγώ στα όρια της απόλυτης κατάρρευσης».

Επιτροπή-φάντασμα

Αλλη μία ισχυρή ένδειξη της επιχείρησης συγκάλυψης είναι και η απουσία από το πεδίο του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ). Για να καταλάβουμε τι συνέβη, πάμε περίπου έναν μήνα πριν από το δυστύχημα.

Στις 21 Ιανουαρίου 2023, 37 μέρες πριν από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, δημοσιεύεται στο ΦΕΚ νόμος του υπουργείου Μεταφορών με τον οποίο συστήνεται ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Στο άρθρο 50 του νόμου γράφει: «Εως την έκδοση της απόφασης του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών της παρ. 2 του άρθρου 4, τα καθήκοντα διοίκησης του ΕΟΔΑΣΑΑΜ ασκούν ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων».

Πρακτικά η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων μετά τις πρώτες ενέργειες διάσωσης θα έπρεπε να λειτουργήσει βάσει του καταστατικού που έχει ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ, να αποκλείσει τον χώρο και να ερευνήσει όλες τις πτυχές του δυστυχήματος. Αντ’ αυτού συστάθηκε μια άτυπη επιτροπή από πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες, οι οποίοι έδωσαν εντολή για το μπάζωμα της αλήθειας.

«Αποκατάσταση» του χώρου χωρίς δικαστική έγκριση

Σε δημοσίευμα του documentonews.gr στις 19 Ιουνίου 2024 είχε έρθει στην επιφάνεια η ένσταση που είχε εκφράσει ο τότε διοικητής της Τροχαίας Λάρισας και στην υπόθεση του μπαζώματος του χώρου στα Τέμπη. Οπως φαίνεται στην κατάθεσή του, προέτρεπε να ακολουθηθεί το πρωτόκολλο και την τελική απόφαση για την επέμβαση στον χώρο να την έπαιρνε δικαστική αρχή.

Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας που διενήργησε η Εισαγγελία Λάρισας για το μπάζωμα του χώρου των Τεμπών, ασκήθηκαν διώξεις σε τέσσερα πρόσωπα: στον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, τον πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κωνσταντίνο Αγοραστό, τον διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας Αγάπιο Χαρακόπουλο και τον συντονιστή επιχειρήσεων των πυροσβεστικών δυνάμεων Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας Ευάγγελο Φαλάρα. Σύμφωνα με την εισαγγελική διάταξη, ο τότε διοικητής της τροχαίας Β. Βλαχογιάννης ήταν ο μοναδικός ο οποίος «αντιστάθηκε» στο μπάζωμα του χώρου. Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Κατά τις απογευματινές ώρες της 3-3-2023 κλήθηκε τηλεφωνικά από τον τότε περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων/νο Αγοραστό, να παρευρεθεί σε μία συνάντηση στο τόπο του ατυχήματος, στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων ο τότε περιφερειάρχης, ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος, από την ελληνική αστυνομία ο αστυνομικός διευθυντής Λάρισας Αγάπιος Χαρακόπουλος, ο αστυνομικός υποδιευθυντής Αθανάσιος Μπαντής, από την πυροσβεστική υπηρεσία ο στρατηγός Ευάγγελος Φαλάρας, και ο ταξίαρχος Νικόλαος Μητσογιάννης, ένας εκπρόσωπος της ΕΜΑΚ του οποίου τα στοιχεία δεν θυμάται, ο υπάλληλος της πολιτικής προστασίας Βασίλειος Καράλης, και ο προϊστάμενος της διεύθυνσης προγραμματισμού συντήρησης τροχαίου υλικού της Hellenic Train Αντώνιος Μοσχόπουλος.

Ο Κωνσταντίνος Αγοραστός τους ενημέρωσε ότι έπρεπε να εξετάσουν το ζήτημα των εργασιών αποκατάστασης της κυκλοφορίας των τρένων και ρώτησε όλους τους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων εάν είχαν ολοκληρώσει τις εργασίες τους στο σημείο. Ο κύριος Βλαχογιάννης ωστόσο του επισήμανε ότι κακώς ζητά τη συναίνεσή του για να προχωρήσει σε οποιαδήποτε αποκατάσταση, και κατηγορηματικά του τόνισε ότι είναι αναρμόδιος να δώσει οποιαδήποτε απάντηση (θετική ή αρνητική) και ότι θα πρέπει να απευθυνθεί στις δικαστικές αρχές που ήδη είχαν επιληφθεί της υπόθεσης (αφού ήδη από τις 2-3-2023 η δικογραφία εκκρεμούσε στην Ανακρίτρια Πλημ/κών Λάρισας) και οι οποίες είναι αποκλειστικά αρμόδιες (και σύμφωνα με το ειδικό σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών)».

Ο Αγ. Χαρακόπουλος, αδελφός του βουλευτή της ΝΔ Μάξιμου Χαρακόπουλου, παρότι διώκεται για την πράξη της παράβασης καθήκοντος, προήχθη στην ιεραρχία της αστυνομίας με τις κρίσεις που έγιναν τον Γενάρη του 2025 και πλέον φέρει τον βαθμό του ταξίαρχου. Αντίθετα, ο τότε διοικητής της Τροχαίας Λάρισας έχει τοποθετηθεί στο Τμήμα Συλλογής και Διαχείρισης Πληροφοριών της Γενικής Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας.

Δείτε επίσης:

Ποιοι λένε τον Τσίπρα άφιλο και καιροσκόπο

Πανικός σε πτήση της Alaska Airlines: Αεροσυνοδός γρονθοκόπησε επιβάτη σε κρίση – Tραβούσε τα μαλλιά γυναίκας (Video)

Ο «μεγάλος περίπατος» Πιτσιλή με 140 συμβάσεις σε έναν χρόνο

Παπαζάχος για Σαντορίνη: Το φαινόμενο θα συνεχιστεί για εβδομάδες – Τι είπε για τις εξάρσεις σεισμών (Video)

e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως τις 14 Φεβρουαρίου

Κυκλάδες: Συνεχείς οι σεισμικές δονήσεις – Επιστρέφει η ανησυχία μετά τα 5 Ρίχτερ

10 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Αποκαθήλωση Μητσοτάκη μέσω Τεμπών – Η τακτική διάχυσης των ευθυνών εντείνει την κοινωνική οργή

Καιρός: Τσουχτερό κρύο, χιόνια και ισχυροί άνεμοι – Περαιτέρω επιδείνωση από την Τρίτη (LIVE)

Κόβουν το επίδομα ανεργίας σε 300.000 εποχικούς – Εκπαιδευτικοί και οικοδόμοι τα πρώτα και μεγαλύτερα θύματα

Ετικέτες

Documento Newsletter