Σε δηλώσεις που θα προκαλέσουν έντονη συζήτηση προχώρησε ο Γιώργος Φλωρίδης, σε συνέντευξή του στο OPEN, μιλώντας για το έγκλημα των Τεμπών και την κριτική περί συγκάλυψης.
Αρχικά μέσα από αντιφατικές τοποθετήσεις σχολίασε τις αντιδράσεις για τις δηλώσεις του, όπου υποστήριξε την προηγούμενη εβδομάδα, ότι όσοι μιλάνε για «μπαζώματα είναι για τα μπάζα». Επέμεινε στις προκλητικές τους απόψεις, λέγοντας ότι «στήθηκε ένα μεγάλο ψέμα από τους πολιτικούς» σε ότι αφορά την τραγωδία των Τεμπών.
Διαβάστε επίσης: Φλωρίδης στην πρόταση δυσπιστίας: «Για τα μπάζα όσοι μιλούν για μπάζωμα»
Μετά από λίγο, ενώ αρχικά είπε ότι δεν έγινε τίποτα λάθος, πέταξε την μπάλα στη δικαιοσύνη, και σημείωσε για την διαδικασία του μπαζώματος, ότι είναι «μία υπόθεση που ερευνάται από τι δικαιοσύνη. Το ζήτημα του μπαζώματος, διερευνάται από τη δικαιοσύνη. Εάν ο υπουργός δικαιοσύνης πει τώρα εάν το μπάζωμα ήταν νόμιμο ή παράνομο, καταλαβαίνετε τι θα γίνει».
Για επιχειρησιακούς λόγους το μπάζωμα και «καρφιά» στους πραγματογνώμονες
Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης τη στιγμή που λίγο νωρίτερα έλεγε ότι την υπόθεση του μπαζώματος την ερευνά η δικαιοσύνη, στη ροή της συζήτησης, είπε ότι «το μπάζωμα έγινε για επιχειρησιακούς λόγους. Το σκληρό χαλίκι ήταν γιατί χρειαζόταν να δημιουργηθεί μία σταθερότητα του εδάφους, για να περνάνε τα οχήματα διάσωσης.»
Ταυτόχρονα άφησε σαφείς αιχμές, καθώς αναρωτήθηκε εάν πριν τη διαδικασία του «μπαζώματος» οι 4 πραγματογνώμονες είχαν ζητήσει εάν χρειάζονται κάτι άλλο από τον χώρο. Μάλιστα, τόνισε ότι μετά το δυστύχημα, 2 πραγματογνώμονες είχαν οριστεί από το υπουργείο Μεταφορών και 2 από τον ανακριτή.
Αιχμές και για την εμπορική αμαξοστοιχία και για το ενδεχόμενο ύπαρξης παράνομου υλικού
Ο Γιώργος Φλωρίδης, μίλησε και για το ενδεχόμενο να υπήρξε παράνομο υλικό στην εμπορική αμαξοστοιχία, λέγοντας, ότι αυτό θα το δουν τα εργαστήρια του εξωτερικού.
Μάλιστα, για να «αποβάλλει» οποιαδήποτε κρατική ευθύνη, σημείωσε ότι την εμπορική αμαξοστοιχία, «την χρεώνεται και αυτή το κράτος, ενώ είναι μία ιδιωτική αμαξοστοιχία. Το τρένο ανήκει σε ιδιώτη, στους Ιταλούς».
Η κυβέρνηση είναι βαριά εκτεθειμένη, καθώς οι αιχμές για τους εμπειρογνώμονες και για την ιδιωτική αμαξοστοιχία, τη στιγμή που το κράτος δεν μπορεί να κάνει εποπτεία σε βασικά πεδία που παράγουν ασφάλεια, γεννούν πολλά ερωτήματα.
Διαβάστε επίσης:
Τέμπη: Η Ντίνα που επέζησε από το 2ο βαγόνι αφηγείται – Χρειάστηκα 25 χειρουργεία (Video)
Έγκλημα Τέμπη: Τα ντοκουμέντα της εκχωμάτωσης και του μπαζώματος σε 443 δευτερόλεπτα (Video)
Έγκλημα Τέμπη: Φοιτητές γράφουν ξανά τα ονόματα των 57 θυμάτων έξω από τη Βουλή (Video)