Συνέχεια στο ακαταδίωκτο των τραπεζιτών με τροπολογία-κόλπο της κυβέρνησης – Σε ρόλο εισαγγελέα η ΤτΕ

Συνέχεια στο ακαταδίωκτο των τραπεζιτών με τροπολογία-κόλπο της κυβέρνησης – Σε ρόλο εισαγγελέα η ΤτΕ

Παύει από την 1η Ιουλίου η ισχύς της αμφιλεγόμενης διάταξης που προέβλεπε το ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών, όμως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη βρήκε τον τρόπο να τη διατηρήσει επί της ουσίας ενεργή, δίνοντας μάλιστα ρόλο Εισαγγελέα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η διάταξη είχε εισαχθεί στον Ποινικό Κώδικα το 2019 και η οποία είχε επικριθεί σφόδρα από το νομικό κόσμο, καθώς λόγω της αναδρομικής της ισχύς οδήγησε στην αρχειοθέτηση πλήθους υποθέσεων που είχαν απασχολήσει την κοινή γνώμη.

Όμως, όπως αναφέρει το dnews.gr και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, η κυβέρνηση κατέθεσε χθες τροπολογία στη Βουλή που προβλέπει πως στην περίπτωση που διενεργείται προκαταρκτική εξέταση για απιστία (άρθρο 390 ΠΚ), η οποία στρέφεται κατά πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος και αφορά σε αναδιάρθρωση ή διαγραφή δανείων, οφειλών ή χρεών και στρέφεται κατά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα πρέπει οι εισαγγελείς να ζητούν έκθεση από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια τροπολογία είχε επιχειρηθεί να περάσει και το 2018 από τον τότε υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρο Κοντονή, ωστόσο, μετά και από αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του Documento, ο ίδιος ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «έκοψε» την τροπολογία.

Η σχετική διάταξη που φέρνει τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναφέρει τα εξής: «Κατά τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης για την αξιόποινη πράξη που προβλέπεται στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 390 του Ποινικού Κώδικα (ν. 4619/2019, Α’ 95), αν η απιστία στρέφεται κατά πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος και αφορά σε αναδιάρθρωση ή διαγραφή δανείων, οφειλών ή χρεών, ή στρέφεται κατά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή ζητά από την Τράπεζα της Ελλάδος την πρόταση δύο επιθεωρητών αυτής, οι οποίοι, με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας, συντάσσουν έκθεση, με την οποία διαπιστώνεται παράβαση ή μη του κανονιστικού πλαισίου που διέπει τις συναλλαγές του κάθε φορέα και η ύπαρξη βέβαιης και οριστικής ζημίας που συνδέεται αιτιωδώς με την τυχόν παράβαση και έχει προκληθεί στην περιουσία του πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος ή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως αυτή αξιολογείται κατά τον σκοπό του ιδρυτικού του νόμου, καθώς και το ύψος αυτής».

Με την τροπολογία δηλαδή, βάζουν τον κεντρικό τραπεζίτη και την ΤτΕ σε ρόλο Εισαγγελέα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter