Τέλος στις αιτιολογημένες απολύσεις με τη «βούλα» Βρούτση – Υπογράφηκε η εγκύκλιος που τις καταργεί και «αναδρομικά»

Τέλος στις αιτιολογημένες απολύσεις με τη «βούλα» Βρούτση –  Υπογράφηκε η εγκύκλιος που τις καταργεί και  «αναδρομικά»

Το σκληρό αντεργατικό πρόσωπο της κυβέρνησης εκφράζει η εγκύκλιος για τις απολύσεις, με τη «βούλα» Βρούτση, η οποία καταργεί, και μάλιστα αναδρομικά, την υποχρέωση των εργοδοτών να αιτιολογούν τις απολύσεις εργαζομένων.

Η υποχρέωση των εργοδοτών καταργείται αναδρομικά, δηλαδή αφότου είχε τεθεί σε ισχύ, τον Μάιο του 2019.

Υπενθυμίζεται πως με τον νόμο 4623/2019 που είχε ψηφίσει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία, προβλεπόταν ότι στους λόγους/προϋποθέσεις εγκυρότητας της απόλυσης θα προστίθετο και η συνδρομή βάσιμου λόγου υπό την έννοια του άρθρου 24 του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη. Εισαγόταν δηλαδή η έννοια «του βάσιμου λόγου», ως σωρευτικό κριτήριο, για το έγκυρο της καταγγελίας.

Κατά συνέπεια θεωρείται πλέον ότι από τις 17-05-2019 (ημερομηνία δημοσίευσης της καταργούμενης διάταξης) η καταγγελία της εργασιακής σχέσης είναι έγκυρη εφόσον έχει γίνει εγγράφως, έχει καταβληθεί η οφειλόμενη αποζημίωση και έχει καταχωρηθεί η απασχόληση του απολυόμενου στα τηρούμενα για τον ΕΦΚΑ (τ. Ι ΚΑ) μισθολόγια ή έχει ασφαλιστεί .

Συνεπώς και σύμφωνα πάντα με την σημερινή εγκύκλιο του υπουργείου εργασίας, η καταγγελία της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου έχει το χαρακτήρα μονομερούς αναιτιώδους δικαιοπραξίας, το κύρος της δηλαδή δεν εξαρτάται από την ύπαρξη νόμιμης αιτίας και λαμβάνει χώρα, εκτός αν έχει περιορισθεί με συμφωνία των μερών ή με διάταξη νόμου. Η καταγγελία ως εκ τούτου δεν είναι καταχρηστική όταν δεν υπάρχει αιτία. Η δε καταχρηστικότητα υφίσταται μόνο αν υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι όπως αυτοί περιγράφονται στον Αστικό Κώδικα (π.χ. η απόλυση απαγορεύεται αν υπερβαίνει τα όρια που επιβάλλουν η καλή πίστη ή τα χρηστά ήθη ή ο κοινωνικός ή οικονομικός σκοπός του δικαιώματος).

Επιπλέον παύει εφεξής η υποχρέωση του εργοδότη να συμπληρώνει στο «Έντυπο Ε6 – Καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου (με ή χωρίς προειδοποίηση)» πεδίο στο οποίο θα αναφέρεται ο βάσιμος λόγος καταγγελίας της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου.

Ο Γιάννης Βρούτσης «αιτιολόγησε» την απόφαση με θεωρίες του τύπου ότι ήταν… μεσαιωνικό να αναγράφεται ο λόγος απόλυσης διότι… εξέθετε τον εργαζόμενο και τον «φακέλωνε».

Ενώ τώρα ο εργοδότης μπορεί να απολύσει χωρίς απολύτως καμία δικαιολογία, χωρίς να εκτεθεί πουθενά….

Δείτε την εγκύκλιο:

https://www.documentonews.gr/filegrid/2019/08/19/5d5aa152825e6356832a45d2.pdf

Documento Newsletter