Τέλος εποχής

Και επίσημα έπεσαν οι τίτλοι τέλους για το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το ΕΚΟΜΕ, αφού την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου δημοσιεύτηκε στο ΓΕΜΗ η σύσταση του φορέα Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας ΑΕ –Creative Greece SA.

Από το 1974, οπότε ιδρύθηκε με τη μορφή που το ξέρουμε σήμερα και με πρώτο πρόεδρο τον Γιώργο Τζαβέλλα, το ΕΚΚ υπήρξε ο φορέας που ήταν υπεύθυνος για την προστασία, ανάδειξη και προώθηση της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής και καθόρισε την εξέλιξη του νέου ελληνικού κινηματογράφου, μεταπολιτευτικά και του σύγχρονου έως τις μέρες μας.

Με τα καλά και τα κακά του, με παθογένειες και αστοχίες, άλλοτε με εμπνευσμένους ανθρώπους στη διοίκηση που είχαν όραμα και πόνταραν στις νέες γενιές δημιουργών, άλλοτε με καλλιτέχνες στο τιμόνι που απέτυχαν στο βάρος της ευθύνης και στη διαχείριση κι άλλοτε με έμπειρους επαγγελματίες που κατάφεραν να το «νοικοκυρέψουν» με πενιχρή τακτική επιχορήγηση (3,5 εκατ. ευρώ), το ΕΚΚ υπήρξε η σταθερή ασπίδα προστασίας της ελληνικής ταινίας και τα τελευταία χρόνια καταφύγιο ειδικά για τους νέους κινηματογραφιστές. Το νεόκοπο ΕΚΟΜΕ από την άλλη που ιδρύθηκε το 2017, παράλληλα με τη θεσμοθέτηση του cash rebate, κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να κάνει τη χώρα ένα γερό παίκτη στην οπτικοακουστική βιομηχανία και να προσελκύσει ξένες παραγωγές μέχρι να φτάσει, λόγω βλαπτικών τροποποιήσεων και κακοδιαχείρισης του ταμείου, να ασθμαίνει κυριολεκτικά μην μπορώντας να αντεπεξέλθει σε πληρωμές παλιών και νέων επενδυτικών σχεδίων.

Ο νέος φορέας απέκτησε με τετράμηνη καθυστέρηση διοικητικό συμβούλιο χωρίς κινηματογραφιστές και γνώστες του χώρου αλλά μόνο με τεχνοκράτες, όμως για την ώρα δεν έχει μπάτζετ.

Διαβάστε σχετικά: Αποκλειστικό – Creative Greece: Με τεχνοκράτες, «ημέτερους» και χωρίς καλλιτέχνες το ΔΣ του νέου ΕΚΟΜΕ

Κομβική για τη λειτουργία του θα είναι η προίκα που θα διαχειριστεί, ελπίζουμε χρήματα κυρίως από ΠΔΕ, και βεβαίως η ποσόστωση μεταξύ επιλεκτικών προγραμμάτων και αυτόματης χρηματοδότησης.

Ετικέτες