«Η δικαιοσύνη αποδόθηκε και ο τρομοκράτης ηγέτης δεν υπάρχει πια» ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μετά την εκτέλεση του Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι από ένα αμερικανικό drone τη Κυριακή στη Καμπούλ.
Ο διάδοχος του Οσάμα Μπιν Λάντεν στην αρχηγία της Αλ Κάιντα σηματοδότησε μια διαφορετική εποχή, όπου η τρομοκρατική οργάνωση επικέντρωσε τις προσπάθειες της στην επιβίωση του οργανωτικού μηχανισμού της. Η εκτέλεση του Μπιν Λάντεν το 2011 από τους Αμερικάνους στο Πακιστάν οδήγησε σε ανακατατάξεις στην ιεραρχία αλλά και τη στρατηγική της οργάνωσης.
Στην ουσία, αυτό που ανέμενε ο Αλ Ζαουάχρι ήταν η αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν, ενώ καταβάλλονταν προσπάθειες ώστε να περιοριστεί η επιρροή του ISIS στον φονταμενταλιστικό χώρο.
Υπογραμμίζεται πως ο ISIS αποτέλεσε «διάσπαση» της Αλ Κάιντα την εποχή που ο ανταρτοπόλεμος κατά των Αμερικανών στο Ιράκ βρισκόταν στο αποκορύφωμα του. Εν συνεχεία η έκρηξη της Αραβικής Άνοιξης και η ισχυροποίηση δια της επέκτασης των τζιχαντιστών σε χώρες όπως η Συρία, ενίσχυσε τις θέσεις το ISIS και αντίστοιχα μείωσε την ισχύ της Αλ Κάιντα.
Οι δυνατότητες της συγκεκριμένης τζιχαντιστικής οργάνωσης πλέον είναι σαφώς περιορισμένες, μετά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα των Αμερικανών. Όμως οι Ταλιμπάν συνεχίζουν να δίνουν ασφαλές καταφύγιο στα μέλη της Αλ Κάιντα. Ως εκ τούτου, οι φονταμενταλιστές θα έχουν τον χρόνο να ανασυγκροτηθούν και να αποκαταστήσουν τον οργανωτικό τους μηχανισμό. Ενόσω η δύναμη του αντίπαλου ISIS ολοένα και μεγαλώνει στο Αφγανιστάν, άρα και η χρησιμότητα της Αλ Κάιντα για τους Ταλιμπάν.