Τέλος Αυγούστου κρίνεται η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ – Η συνεδρίαση των «87» και το ενδεχόμενο μομφής σε Κασσελάκη

Τέλος Αυγούστου κρίνεται η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ – Η συνεδρίαση των «87» και το ενδεχόμενο μομφής σε Κασσελάκη

Το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου θα κριθεί εν πολλοίς το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Αν δηλαδή θα συνεχίσει το κόμμα ενωμένο και αν θα πάει, όσο πιο ήρεμα γίνεται, στον προσυνεδριακό διάλογο με φόντο το Καταστατικό Συνέδριο του Οκτώβρη.

Τη Δευτέρα το βράδυ, έλαβε χώρα διαδικτυακή συνεδρίαση της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή συμμετείχε η συντριπτική πλειονότητα των 87 μελών της Κεντρικής Επιτροπής που έχουν εκφράσει στο παρελθόν κριτική προς τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά και στελέχη νομαρχιακών επιτροπών από όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, συμμετείχαν πάνω από 200 άτομα.

Παρά τα όσα διαδίδονται και γράφονται, ψηφοφορίες και συγκεκριμένες αποφάσεις δεν πάρθηκαν. Έγιναν όμως σημαντικές τοποθετήσεις και κατατέθηκαν απόψεις για το παρόν και το μέλλον του κόμματος.

Η σκληρή γραμμή

Η πιο σκληρή άποψη που ακούστηκε είναι να τεθεί θέμα ηγεσίας στην επόμενη Κεντρική Επιτροπή. Αυτό βέβαια για να υλοποιηθεί, απαιτεί την πλειοψηφία του Οργάνου. Μέλος των 87 είπε στο documentonews.gr πως αν τεθεί τέτοιο ζήτημα τότε ίσως να το ψηφίσουν και τα μέλη που βρίσκονται κοντά στον Παύλο Πολάκη, παρά το ότι δεν υπάρχουν γέφυρες επικοινωνίας με τον Κρητικό βουλευτή. Άλλο μέλος που συμμετείχε στη συνεδρίαση, μας είπε πως το θέμα είναι περισσότερο πολιτικό, παρά …αριθμητικό, κάτι που με απλά λόγια σημαίνει ότι μπορεί να τεθεί ζήτημα μομφής ακόμα και αν δεν είναι εξασφαλισμένη η πλειοψηφία.

Η Κεντρική Επιτροπή είναι προγραμματισμένη για το Σαββατοκύριακο 6-7 Σεπτέμβρη, όπου στόχος της είναι να προετοιμάσει το κόμμα για τον προσυνεδριακό διάλογο και για το Καταστατικό Συνέδριο.

Κάποιοι που υιοθέτησαν τη σκληρή γραμμή, υποστήριξαν πως πρέπει να τεθεί θέμα αναβολής, ακόμα και απονομιμοποίησης του Συνεδρίου, υποστηρίζοντας πως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει κάνει ακόμα ξεκάθαρη εισήγηση για τις αλλαγές που επιθυμεί.

Κάποιοι άλλοι, υποστήριξαν πως αυτή μπορεί να είναι και η τελευταία Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ όπως τον ξέρουμε μέχρι σήμερα, βάζοντας παράλληλα στο τραπέζι το ενδεχόμενο μαζικών αποχωρήσεων εκείνο το διήμερο.

Η άλλη άποψη και ο Σπίρτζης

Από την άλλη, υπήρξε και η πιο διαλλακτική στάση του «βλέποντας και κάνοντας» που υιοθέτησαν αρκετοί. Εκφράστηκε η άποψη πως πρέπει να μην υπάρξουν αποχωρήσεις και να δοθεί η μάχη των ιδεών τουλάχιστον μέχρι το Συνέδριο, και πως πρέπει να διερευνηθεί διεξοδικά αν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση το να τεθεί θέμα ηγεσίας.

Σε αυτό που φαίνεται να συμφώνησαν άπαντες είναι πως δεν νοείται να υπάρχουν διαγραφές για ζητήματα απόψεων, παίρνοντας ουσιαστικά το μέρος του Χρήστου Σπίρτζη. Υπενθυμίζεται πως στις 23 Αυγούστου θα συνεδριάσει η Επιτροπή Δεοντολογίας για τον πρώην υπουργό, με αφορμή την επιστολή 70 μελών που ζητούν τη διαγραφή του.

Οι επόμενες μέρες

Όπως και να ‘χει, η επόμενη συνεδρίαση (αυτή τη φορά θα είναι πιο κλειστή) θα πραγματοποιηθεί μετά τις 20 Αυγούστου. Πιθανότατα μετά και τη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας. Εκεί αναμένεται να παρθούν πιο οριστικές αποφάσεις και να καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό η θέση που θα κρατήσει η εσωκομματική αντιπολίτευση στην Κεντρική Επιτροπή.

Πάντως, αξίζει να επισημάνουμε πως μέχρι στιγμής την πλειοψηφία των Οργάνων την έχει η πλευρά Κασσελάκη, κάτι που φάνηκε στις συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας τον Ιούλιο.

Διαβάστε επίσης:

«Το Ισραήλ στήνει παγίδα για γενικευμένο πόλεμο» – Καθηγητής του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού μιλά στο Documento

Ισραήλ: Άμεση εξόντωση του νέου ηγέτη της Χαμάς, θέλει ο υπουργός Εξωτερικών

Μπανγκλαντές: Ο νομπελίστας Μουχάμαντ Γιουνούς αναλαμβάνει πρωθυπουργός μετά την εξέγερση

Γερμανία: Κατάρρευση ξενοδοχείου με έναν νεκρό και 8 παγιδευμένους

Ιταλία: H Μελόνι κατηγορεί τον Τύπο για fakenews – Της φταίνε τρεις αριστερές εφημερίδες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter