«Το σύστημα (σ.σ. το Predator) χρησιμοποιείτο από το κράτος. Δεν πρόκειται να βρεθεί σύμβαση η απόδειξη παροχής υπηρεσιών αλλά η αρνησιμότητα είναι η καρδιά της διανοητικής στάσης όσων εμπλέκονται σε παρόμοιες συναλλαγές» λέει σε συνέντευξή του στο Libre, ο Τάσος Τέλλογλου, που βρέθηκε στο στόχαστρο των παρακολουθήσεων.
«Όσο όμως βρίσκονται σύνδεσμοι στα τηλέφωνα των πολιτών-στόχων δεν θα είναι σε θέση να αρνούνται τη χρήση του σε τόσο διαφορετικούς πολίτες», συνεχίζει ενώ αναφερόμενος στους λόγους της παρακολούθησης τόσων πολλών προσώπων, σημείωσε πως έγκειται στην «ανασφάλεια μιας ομάδας των κυβερνώντων. Το σύστημα ήταν εργαλείο ελέγχου της πλειοψηφίας».
Για τη σύνδεση ΕΥΠ – Predator, σχολίασε: «Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 στον Νίκο Χατζηνικολάου, παραδέχθηκε την ύπαρξη κέντρου παρακολουθήσεων με το λογισμικό τοποθετώντας το εκτός κρατικών δομών. Το citizen lab υποστηρίζει ότι παρόμοια συστήματα μπορούν να υποστηριχθούν μόνο από το κράτος (σ.σ. όποια μορφή και να έχει αυτή η υποστήριξη). Εμείς γνωρίζουμε ότι το κράτος δοκίμασε σε “στόχους” που είχαν σχέση με την εθνική ασφάλεια της χώρας το 2020 το σύστημα πριν αρχίσουν να δημιουργούνται σύνδεσμοι τον Σεπτέμβριο του 2020 στα όρια της επιχειρησιακής δυνατότητας του συστήματος (10 στόχοι προς 150.000€ το μήνα). Νομίζω το τραγικό είναι πώς αυτού του είδους το λογισμικό το έχει ανάγκη η χώρα όταν το 70% των επικοινωνιών γίνεται μέσω εφαρμογών».
«Αλλά η κυβέρνηση υποδυόμενη ότι δεν έχει σχέση με το λογισμικό καθυστερεί εκείνα τα μέτρα που θα καθιστούσαν την χρήση του ως ένα σημείο ελέγξιμη», είπε.
Εν συνεχεία, ερωτηθείς για τη «διαμάχη Μεγάρου Μαξίμου και επιχειρηματιών», απάντησε: «Δεν γνωρίζω τι την προκάλεσε αλλά και οι επιχειρηματίες είναι πολίτες και το βρίσκω δικαιολογημένο να ζητούν να τιμωρηθούν όσοι ενεπλάκησαν στο κύκλωμα των υποκλοπών. Διαφορετικά θα υπάρξει και επόμενη φορά χωρίς πολλές αναστολές».