O υπαρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Γιώργος Γιάννινας στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαΐου για τα μέτρα ασφαλείας που αφορούσαν τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος 2021-2022 είπε με στόμφο ότι «θα υπάρξουν αυστηροί έλεγχοι και ουδείς θα πλησιάσει στο γήπεδο χωρίς ονομαστικό εισιτήριο. Θα διαθέσουμε πολύ μεγάλο αριθμό δυνάμεων και τα μέτρα τάξης που θα ισχύσουν στον τελικό θα είναι πρωτόγνωρα ως προς την αυστηρότητά τους. Είμαστε υποχρεωμένοι να διασφαλίσουμε τον τελικό κι αυτό θα κάνουμε»! Στην πράξη τα επιχειρησιακά σχέδια της αστυνομίας αποδείχτηκαν αναποτελεσματικά, οι χούλιγκαν του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού δημιούργησαν ατμόσφαιρα… Βαγδάτης στο Ολυμπιακό Στάδιο και από τύχη δεν προστέθηκε άλλη μια μαύρη σελίδα στην καταγραφή της οπαδικής βίας που έχει γιγαντωθεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο, παρά τους νόμους που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Ο τελικός της 21ης Μαΐου ξεκίνησε με μισή ώρα καθυστέρηση λόγω συμπλοκών και δακρυγόνων που έριξαν τα ΜΑΤ, ενώ στο πρώτο ημίχρονο υπήρξε νέα διακοπή μετά το γκολ του Παναθηναϊκού που έκρινε και το τρόπαιο (1-0). Μία πέτρα βρήκε στο χέρι και τραυμάτισε τον Ισπανό σκόρερ Αϊτόρ Κανταλαπιέντρα, ο οποίος πανηγύρισε το τέρμα του μπροστά σε οπαδούς του ΠΑΟΚ. Ο συμπατριώτης του και κορυφαία ευρωπαϊκή σφυρίχτρα
Αντόνιο Λαόθ κρατώντας την πέτρα στα χέρια του πήγε στα αποδυτήρια και τον ακολούθησαν οι ομάδες. Υστερα από διαβουλεύσεις και παρακάλια μισής ώρας των ομάδων, της ΕΠΟ και του Αγγλου αρχιδιαιτητή Μαρκ Κλάτενμπεργκ ο τελικός ξανάρχισε. Μέχρι τη λήξη του οπαδοί μπαινόβγαιναν στο ταρτάν και ρίχτηκαν δεκάδες κροτίδες και φωτοβολίδες. Μιλάμε για κανονική γιορτή του χουλιγκανισμού, ο επίλογος της οποίας βρήκε τον (τότε) αναπληρωτή πρόεδρο της ΕΠΟ Παναγιώτη Δημητρίου να σηκώνει την κούπα αντί των παικτών του Παναθηναϊκού!
Παραιτήσεις
Σε οποιοδήποτε οργανωμένο ευρωπαϊκό κράτος θα είχαν «πέσει» κεφάλια από τη στιγμή που απέτυχαν τα μέτρα της αστυνομίας και θα είχαν παραιτηθεί τα κυβερνητικά στελέχη που συμμετείχαν στις διαδικασίες διοργάνωσης του τελικού της ντροπής. Παραιτήσεις θα είχαν γίνει και στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία…
Τα ελληνικά γήπεδα ήταν, είναι και θα είναι το βασίλειο των χούλιγκαν, όπως αποδείχτηκε περίτρανα και στη (θεωρητικά) γιορτή του ποδοσφαίρου. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού είχαν στα χέρια τους αμέτρητα «πολεμοφόδια» και στο ΟΑΚΑ το κλίμα ήταν πολεμικό. Και το ερώτημα που τίθεται είναι τι συνέβη και οι έλεγχοι της αστυνομίας δεν ήταν αποτελεσματικοί; Η απάντηση είναι απλή: προφανώς δεν έγινε κανένας έλεγχος. Κι αυτό επιβεβαιώνεται από φιλάθλους και διαπιστευμένους που το βράδυ της 21ης Μαΐου βρέθηκαν στις εξέδρες του ΟΑΚΑ. Κανείς δεν τους έλεγξε και γι’ αυτό οι θύρες των οργανωμένων μετατράπηκαν σε πεδία μάχης.
Ο εκ των παρατηρητών του τελικού και πρόεδρος της ΕΠΣ Χαλκιδικής Σταύρος Σαρηγιαννίδης δήλωσε ότι «είχαμε λάβει διαβεβαίωση πως θα υπάρχει αυστηρή αστυνόμευση. Μέσα στο γήπεδο, στις κερκίδες στο γήπεδο δεν υπήρχε». Από την ΕΠΟ είχε ανακοινωθεί ότι «ουδείς θα προσεγγίσει το ΟΑΚΑ χωρίς ταυτότητα, ακόμα κι αν έχει στην κατοχή του εισιτήριο του τελικού. Τα στοιχεία του εισιτηρίου θα πρέπει απαραιτήτως να επαληθεύονται από αστυνομική ταυτότητα διαφορετικά δεν θα είναι εφικτό να εισέλθουν στην εγκατάσταση». Οχι μόνο εισήλθαν, αλλά χωρίς να τους εμποδίσει κανένας τα ’σπασαν. Ευθύνες για τον επεισοδιακό αγώνα έχει και η ΕΠΟ. Για λογαριασμό της δούλεψαν περισσότεροι από 750 σεκιούριτι, οι οποίοι επίσης δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Το προσωπικό ιδιωτικής ασφάλειας στα γήπεδα και ελέγχους έχει τη δυνατότητα να κάνει στους οπαδούς και συλλήψεις, εφόσον εκδηλωθεί παραβατική συμπεριφορά. Ευθύνες έχουν και οι ΠΑΕ γιατί τα περισσότερα από τα εισιτήρια που διέθεσαν βρέθηκαν στα χέρια χούλιγκαν. Οι λέσχες φιλάθλων είναι σε αναστολή μέχρι τέλος Ιουλίου και το ερώτημα που τίθεται είναι πώς εξασφάλισαν τα εισιτήρια οι συνδεσμίτες; Τ’ αγόρασαν ένας ένας ηλεκτρονικά; Κάτι τέτοιο μάλλον είναι απίθανο. Υποτίθεται ότι τα εισιτήρια δόθηκαν με ονομαστικές λίστες κι αυτό για να ξέρουν οι ΠΑΕ σε ποιες θύρες και σε ποιες θέσεις κάθισαν οι φίλαθλοί τους.
Και από τη στιγμή που λειτούργησαν οι κάμερες στο στάδιο, είναι εύκολο να διαπιστωθεί ποιοι συμμετείχαν στα επεισόδια. Στην πράξη βέβαια άλλα συμφωνήθηκαν και άλλα έγιναν…
Δημόσια παραδοχή
Ο τελικός ολοκληρώθηκε, αλλά ο… ασθενής παραμένει στην εντατική. Στην Ελλάδα του 2022 είναι αδύνατο να τελεστεί ένας αγώνας στο ασφαλέστερο γήπεδο της χώρας, το ΟΑΚΑ, παρουσία 50.000 κόσμου, χωρίς σοβαρά παρατράγουδα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος σχολιάζοντας τα εκατοντάδες «πολεμοφόδια» που δημιούργησαν φεστιβάλ βίας στο Ολυμπιακό Στάδιο. «Η αστυνομία είναι αδύνατον να ελέγξει πενήντα χιλιάδες ανθρώπους. Το θέμα είναι απλούστατο και επιχειρησιακό. Ή περιορίζεις δραστικά τον αριθμό των θεατών ή κάνεις τελικό με πολύ κόσμο και έχεις αυτά τα φαινόμενα» είπε μεταξύ άλλων ο Θεοδωρικάκος ομολογώντας ότι η ΕΛΑΣ δεν μπορεί να ελέγξει 1.000-1.500 σκληροπυρηνικούς οπαδούς, καθώς τον τελικό τον παρακολούθησαν και φίλαθλοι.
Λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του Αλκη στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έλεγε ότι «μπαίνει τέλος στη βία και στον χουλιγκανισμό. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ασχολήθηκε με το θέμα και θα γίνουν σημαντικές ανακοινώσεις και δεσμεύσεις από την πλευρά της πολιτείας για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Ο χουλιγκανισμός είναι μια μάστιγα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε…». Ψηφίστηκε νέος νόμος για την οπαδική βία, αλλά όπως αποδείχτηκε στον τελικό η κυβέρνηση είναι ανίκανη να περιορίσει αυτήν τη μάστιγα. Και ο Θεοδωρικάκος βρήκε τη λύση: τα ματς θα διεξάγονται με λίγους ή και χωρίς φιλάθλους.
Με επικοινωνιακά σόου, βαρύγδουπες δηλώσεις και ψήφιση νέων διατάξεων για την αθλητική βία το πρόβλημα του χουλιγκανισμού δεν πρόκειται να λυθεί στη χώρα μας. Ο Λευτέρης Αυγενάκης ως υφυπουργός Αθλητισμού έχει καταθέσει τρία νομοσχέδια για την οπαδική βία και στις αρχές Φεβρουαρίου δήλωνε ότι «οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει τα δύο τελευταία χρόνια από το υφυπουργείο Αθλητισμού συνέβαλαν και συμβάλλουν ουσιαστικά για την αντιμετώπιση και την καταπολέμηση της οπαδικής βίας»! Και… επιβεβαιώθηκε με όσα έγιναν στον τελικό! Ο χουλιγκανισμός φουντώνει και ο Αυγενάκης καταθέτει νομοσχέδια…
Το ποδόσφαιρο που αγαπάμε
Το κεντρικό σύνθημα της ΕΠΟ για τον τελικό ήταν «InFootballWeLove» (Το ποδόσφαιρο που αγαπάμε). Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για το ποδόσφαιρο που αγαπάνε οι οπαδικοί «στρατοί» των ομάδων και γι’ αυτό ο τελικός του Κυπέλλου από γιορτή μετατράπηκε σε δυσφήμηση του ποδοσφαίρου.
Οι χούλιγκαν προκάλεσαν καταστροφές στο στολίδι του ελληνικού αθλητισμού, το ΟΑΚΑ, και από τον έλεγχο καταγράφηκαν οι κάτωθι ζημιές σε 412 καθίσματα, 54 καψίματα στο ταρτάν, τέσσερις σουίτες με σπασμένες πόρτες και τζαμαρίες, έπιπλα κατεστραμμένα, γραμμένοι τοίχοι, δημοσιογραφικά θεωρεία με σπασμένα plexiglass και καρέκλες, επτά πυροσβεστήρες, έξι πυροσβεστικές φωλιές, εννέα λουκέτα, 25 ανεμοθωράκια, δώδεκα διαχωριστικά
plexiglass κερκίδων, έξι επιτοίχια καζανάκια και άλλες καταστροφές στις τουαλέτες, τέσσερα κοντάρια κόρνερ, προστατευτικό δίχτυ φιλάθλων, 13 μεγάλες σχάρες, 47 μικρές σχάρες, κουτί ηλεκτρονικού εισιτηρίου, τοιχοποιίες, μεταλλικά στοιχεία (πίλαρ, κολόνες, πόδι Καλατράβα), επτά φωτοχείμαρροι, 15 πλάκες ομβρίων υδάτων, επιδαπέδιες πλάκες μαρμάρου, περιφράξεις και θύρες κατεστραμμένες.
Με ελαφρότητα
Στην ΕΠΟ αντιμετώπισαν τον επεισοδιακό τελικό με απόλυτη ελαφρότητα. Ο CEO της ομοσπονδίας Ιάκωβος Φιλιππούσης εκ μέρους της εκτελεστικής επιτροπής ευχαρίστησε και συνεχάρη το προσωπικό της «για την άψογη προετοιμασία, οργάνωση και διεξαγωγή του 80ού τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος. Η άριστη συνεργασία και ο συντονισμός σας σε όλη τη διάρκεια του εγχειρήματος αποτέλεσαν τα θεμέλια για την επιτυχή διοργάνωση ενός εξαιρετικά απαιτητικού αγώνα»!
Πριν από τη διεξαγωγή του τελικού οι παράγοντες της ΕΠΟ και των ΕΠΣ λίγο έλειψε να έρθουν στα χέρια για τα πρόσωπα που κάθισαν στα καθίσματα των VIP του ΟΑΚΑ. «Δεν μας τιμούν αυτά που έγιναν. Ισως εκδόθηκαν υπεράριθμες διαπιστεύσεις για να γίνουν κάποιες εξυπηρετήσεις. Υπήρχαν διάφοροι στα δερμάτινα καθίσματα. Μετά λύπης μου είδα μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΠΟ να κάνει τον ταξιθέτη. Είναι η απόλυτη ξεφτίλα…» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΠΣ Αρτας Θανάσης Τρομπούκης, ο οποίος κατέληξε: «Κάποιοι δεν ήθελαν να πετύχει ο τελικός, ορισμένα γεγονότα ίσως ήταν προβοκάτσια. Επεισόδια έκαναν άτομα με διαπιστεύσεις». Απ’ όλα είχε δηλαδή ο… μπαξές του τελικού.
Διπλός τελικός, διπλό ξύλο…
Στην ΕΠΟ είναι… αδιόρθωτοι. Παρά τα όσα έγιναν στον επεισοδιακό 80ό τελικό Κυπέλλου, συζητούν το ενδεχόμενο διεξαγωγής διπλού τελικού από την επόμενη περίοδο. Η υλοποίηση τέτοιας πρότασης θα είναι για ευνόητους λόγους η… χαρά των χούλιγκαν. Διπλός τελικός σημαίνει… διπλό ξύλο!
Ας θυμηθούμε τα επεισόδια που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια σε τελικούς:
ΟΑΚΑ 2008-09: Ολυμπιακός – ΑΕΚ 4-4 / 15-14 πέν. (εισιτήρια 48.594). Σημειώθηκαν συμπλοκές οπαδών των δύο ομάδων στην τάφρο πριν από τη σέντρα. Υπήρξε επίσης μεγάλη ένταση και στα επίσημα του σταδίου κατά τη διάρκεια του τελικού.
ΟΑΚΑ 2009-10: Παναθηναϊκός – Αρης 1-0 (εισιτήρια 48.926). Και πάλι έγιναν συμπλοκές στην τάφρο και στον στίβο του γηπέδου. Σεκιούριτι που ήταν στην πλευρά των οπαδών του τριφυλλιού ήρθαν στα χέρια με οπαδούς του Αρη.
ΟΑΚΑ 2010-11: ΑΕΚ – Ατρόμητος 3–0 (εισιτήρια 50.912): Ο τελικός αμαυρώθηκε από το ντου οπαδών της Ενωσης στην εξέδρα που ήταν οι φίλαθλοι του Ατρόμητου, μεταξύ των οποίων βρισκόντουσαν οι γυναίκες και τα παιδιά των ποδοσφαιριστών. Η κατάσταση ξέφυγε, έγιναν συμπλοκές και εντός αγωνιστικού χώρου. Ο αγώνας ξεκίνησε με καθυστέρηση 15 λεπτών, ενώ έληξε πρόωρα γιατί είχαν εισβάλει στο ταρτάν οπαδοί της ΑΕΚ. Μετά το τέλος του ο προπονητής του Ατρόμητου Γιώργος Δώνης έκανε λόγο «για τελικό-παρωδία. Πρόκειται για αθλιότητα να βλέπεις τους ποδοσφαιριστές να τρώνε ξύλο, προσπαθώντας να προστατεύσουν τις οικογένειές του, να δέχονται επίθεση μπαίνοντας στα αποδυτήρια με σκυμμένο κεφάλι. Το ελληνικό κράτος είναι ένα μπουρδέλο…».
ΟΑΚΑ 2013-14: Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 4-1 (εισιτήρια 44.356): Υπήρξαν επεισόδια μεταξύ των οπαδών του Παναθηναϊκού με τα ΜΑΤ με ρίψεις καθισμάτων, φωτοβολίδων και κροτίδων! Οπαδοί μπήκαν στο ταρτάν.
ΟΑΚΑ 2015-16: ΑΕΚ – Ολυμπιακός 2–1: Η γιορτή του ποδοσφαίρου διεξήχθη μπροστά σε 300 άτομα για λόγους ασφαλείας. Η πλειονότητα των «προσκεκλημένων» των δύο ΠΑΕ ήταν «φουσκωτοί» και ακούστηκαν υβριστικά συνθήματα και σημειώθηκαν αντεγκλήσεις.
Πανθεσσαλικό Στάδιο 2016-2017: ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 2-1. Σε πανελλήνια τηλεοπτική μετάδοση οι τηλεθεατές είδαν να βγαίνουν μαχαίρια πάνω στην αερογέφυρα του γηπέδου και να εκτυλίσσονται σκηνές ωμής και άγριας βίας μεταξύ των οπαδών των «δικεφάλων», χωρίς κανένας να τους εμποδίσει. Ηταν με διαφορά το μεγαλύτερο φεστιβάλ αλητείας που έγινε ποτέ σε τελικό και οι εικόνες ήταν σοκαριστικές.
ΟΑΚΑ 2017-2018: ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 0-2. Κυκλοφορούσαν μασκοφόροι εντός γηπέδου, σημειώθηκαν επεισόδια έξω από το ΟΑΚΑ πριν και μετά το τέλος του τελικού, ενώ ξύλο έπεσε και στα επίσημα!