ΣΥΡΙΖΑ: Τελικό ξεκαθάρισμα στην επόμενη Πολιτική Γραμματεία

Οριστικές αποφάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ εντός της εβδομάδας για τον χρόνο και τον χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να πέσει η αυλαία στη φιλολογία που έχει αναπτυχθεί σε σχέση με το ενδεχόμενο παράτασης ή μη της διεξαγωγής του έκτακτου συνεδρίου για την ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων. Η επικείμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας θα επιβεβαιώσει –σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα– ότι πλην των Χρήστου Σπίρτζη και Διονύση Τεμπονέρα, οι οποίοι έχουν προτείνει ένα διαφορετικό οδικό χάρτη «για να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος», τα μέλη της πλειοψηφίας θα επισφραγίσουν την τήρηση του χρονοδιαγράμματος για σύγκληση του έκτακτου συνεδρίου στις 8 Νοεμβρίου.

Πέραν της ημερομηνίας διεξαγωγής, στο τραπέζι δεν αποκλείεται να τεθούν κι άλλα ζητήματα αναφορικά με τη συνεδριακή διαδικασία, καθώς στελέχη των 87 προβληματίζονται για το τεταμένο (έως και εκρηκτικό) κλίμα που επικρατεί στη βάση, φοβούμενα τυχόν ευτράπελα που θα τραυματίσουν έτι περαιτέρω το κόμμα, όπως όσα συνέβησαν πρόσφατα στην Οργάνωση Μελών Καλλιθέας. Γι’ αυτό και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι υπαρκτό το σενάριο σύντμησης της διαδικασίας, η οποία θα γίνει με τήρηση μέτρων ως προς τον αριθμό των παρόντων για να μην εκτροχιαστεί η σύγκληση του ανώτατου οργάνου από «κλακαδόρους που θα έρθουν με πούλμαν», όπως σχολίαζε χαρακτηριστικά μέλος της ΠΓ.

Κόντρα και για τον συνεδριακό χώρο

Κόντρα ξέσπασε την περασμένη Παρασκευή ανάμεσα στο στρατόπεδο της πλειοψηφίας και αυτό του Στέφανου Κασσελάκη για τον χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου. Από το γραφείο του Στέφ. Κασσελάκη εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία στηλιτευόταν ότι «το συνέδριο σχεδιάζεται να διεξαχθεί σε κέντρο νυχτερινής διασκέδασης που είναι κλειστό για περισσότερα από τέσσερα χρόνια». Επ’ αυτού τέθηκαν τα εξής ερωτήματα: «Ποιες ακριβώς ενέργειες έχουν γίνει για την αναζήτηση χώρου διεξαγωγής του συνεδρίου και πότε ξεκίνησαν; Υπάρχει σύμβαση μίσθωσης χώρου; Ποια εταιρεία έχει αναλάβει τη διαδικασία των εκλογών; Γιατί δεν έχει ανοίξει ακόμη η καμπάνια για το συνέδριο;».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο βουλευτής που τάσσεται αναφανδόν υπέρ του Στέφ. Κασσελάκη Πέτρος Παππάς προχώρησε σε ανάρτηση με την οποία χαρακτήριζε τον χώρο διεξαγωγής «μπουζουξίδικο». «Σε μπουζουξίδικο που έχει κλείσει εδώ και χρόνια σχεδιάζεται λέει να γίνει το επόμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Ελα τώρα, μπορείτε και καλύτερα: Σε καφετέρια, σε υπαίθριο παζάρι, σε κάποιο εγκαταλελειμμένο Τσίρκο ίσως; Προσέξτε μόνο να μη σας έρθουν τίποτα “μη κανονικοί” (σύμφωνα με Πολάκη) σύνεδροι. Μόνο ντροπή πλέον!».

Στέλεχος από την πλευρά της πλειοψηφίας το οποίο μίλησε στο Documento αντέτεινε ότι η εξεύρεση διαθέσιμου χώρου για τέτοιου είδους διαδικασίες δεν είναι εύκολη υπόθεση τον Οκτώβριο, εξηγώντας πως το Gazi Live, το οποίο θα φιλοξενήσει το έκτακτο συνέδριο, μπορεί να χωρέσει περίπου 3.000 άτομα. Θύμισε δε ότι στο συνέδριο του 2022 περίπου 3.200 σύνεδροι είχαν πάρει κάρτα και επέστρεψε τα πυρά της πλευράς Κασσελάκη λέγοντας πως «δεν είναι λίγες οι φορές που τα γήπεδα δεν αποδείχτηκαν χώροι πολιτισμού…».

Πεδίο σύγκρουσης η Κουμουνδούρου

Φορτισμένο ήταν το κλίμα και στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την προηγούμενη Πέμπτη, με τη συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από την ιστοσελίδα του Στέφ. Κασσελάκη για την εγγραφή υποστηρικτών και εθελοντών. Η αντιπρόεδρος της Βουλής Ολγα Γεροβασίλη υποστήριξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αμυνθεί στην επίθεση» και έκανε λόγο για σχέδιο του Στέφ. Κασσελάκη για «να κρατήσει τμήμα των μελών και το κόμμα, διαλύοντας επί της ουσίας ό,τι ξέρουμε μέχρι σήμερα και πολιτικά και οργανωτικά με δεξιά στροφή» ή «το plan b, το οποίο το δοκιμάζει μέσω της πλατφόρμας για δικό του κόμμα».

Στον αντίποδα, η γραμματέας της ΚΟ έκρινε πως «το συνέδριο είναι στον αέρα», χαρακτήρισε «απαράδεκτο να συνεδριάζει η ΠΓ κάθε εβδομάδα για να καταγγείλει τον Στέφ. Κασσελάκη ενώ βρισκόμαστε εν τω μέσω του προσυνεδριακού διαλόγου με όλα τα θέματα ανοιχτά», διατυπώνοντας τα ερωτήματα που εξέδωσε και την περασμένη Παρασκευή το γραφείο του Στέφ. Κασσελάκη για τον χώρο του συνεδρίου.

Ο Παύλος Πολάκης έβαλε κατά και των δύο πλευρών. Ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος αποκάλεσε «απαράδεκτα και αποκρουστικά» όσα είπε ο Στέφ. Κασσελάκης στις συνεντεύξεις του και συμπλήρωσε: «Η αναφορά πως ντρέπεται να χάσει από βουλευτή του δείχνει έναν εγωπαθή νάρκισσο και η αναφορά περί συμμετοχικής αμεσοδημοκρατίας δείχνει αδολφοχιτλερισμό». Απευθυνόμενος στην πλευρά των 87 είπε: «Για να λέμε όλη την αλήθεια, εσείς οι 87 κ.λπ. την έχετε κάνει τη μαλακία με τον αποκλεισμό και τώρα το παίζει πληγωμένος πρίγκιπας! Αν έρθει κανονικός κόσμος να ψηφίσει, αυτός ο νάρκισσος δεν θα βγει πρόεδρος! Κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διώξει κόσμο και κάποιοι από τους 87 με τις συνεντεύξεις τους κάνουν το ίδιο!».

Επιπλέον, ο Γιάννης Ραγκούσης έθεσε το δίλημμα ΣΥΡΙΖΑ ή Κασσελάκης. «Είναι απολύτως ξεκάθαρος ο Κασσελάκης. Είναι σαφές τι επιδιώκει. Επιδιώκει την απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει στη δημιουργία δικού του κόμματος που δεν θα έχει τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ως ισχυρό ανταγωνιστή» τόνισε, ενώ συνέχισε λέγοντας: «Υπό αυτή την έννοια, ποιο είναι το μείζον ερώτημα και δίλημμα που τίθεται; Δεν είναι ποια είναι η αρμοδιότητα του συνεδρίου. Ούτε αν είναι αμετάκλητη η απόφαση της απόρριψης της υποψηφιότητας του Κασσελάκη. Ούτε εάν το εξώδικο και η ποινικοποίηση της κομματικής ζωής είναι απολύτως καταδικαστέα. Ούτε εάν είναι απολύτως απορριπτέα η επίσημη και διακηρυγμένη δολιοφθορά και το μποϊκοτάζ των δημοκρατικά εκλεγμένων οργάνων μέσα από την τεχνητή αποτροπή απαρτίας. Ολα τα παραπάνω είναι σοβαρά ερωτήματα. Ομως το υπέρτερο ερώτημα ή δίλημμα που τίθεται σε κάθε φίλο και μέλος του κόμματος είναι το “ή ΣΥΡΙΖΑ ή Κασσελάκης”».

Διαβάστε επίσης 

Γάζα: Χωρίς τέλος το ισραηλινό σφυροκόπημα – Τουλάχιστον 33 νεκροί στην Τζαμπάλια (Videos)

Αυτή την Κυριακή στο Documento: Μπίζνες με κτίρια και ιδιώτες από τον τσάρο της ΑΑΔΕ

Κατάπαυση πυρός στη Γάζα, συνέχιση πολέμου στην Ουκρανία – Τι συμφώνησαν Μπάιντεν, Μακρόν, Σολτς, Στάρμερ

Όλο και πιο θανατηφόρες οι πλημμύρες στην Ελλάδα – Είχαμε 70 τα τελευταία 45 χρόνια

Βόρεια Χίος: Παράταση αγωνίας για το αντιμόνιο μετά από παρέμβαση Μηταράκη – Οργανώνονται οι κάτοικοι

Ετικέτες