Τελικά μας κάνουν καλό τα πολλά γεύματα μέσα στην ημέρα;

Τελικά μας κάνουν καλό τα πολλά γεύματα μέσα στην ημέρα;

Όλοι μας έχουμε ακούσει τους διατροφολόγους να λένε ότι πρέπει να τρώμε τρία γεύματα μέσα στην ημέρα και δύο σνακ. Υπάρχει κάποια επιστημονική απόδειξη ότι πρέπει να κάνουμε κάτι τέτοιο; Απολύτως καμία.

Μόνο πρόσφατα στην ανθρώπινη εξέλιξη τρώμε τρία γεύματα και επιπλέον σνακ κάθε μέρα. Το πρωινό απλά δεν υπήρχε για μεγάλα τμήματα της ιστορίας, για παράδειγμα, οι Ρωμαίοι δεν έτρωγαν πρωινό -συνήθως κατανάλωναν μόνο ένα γεύμα γύρω στο μεσημέρι.

Οι τακτικές ώρες εργασίας μετά τη βιομηχανική επανάσταση έφεραν τη σημερινή δομή στις ώρες των γευμάτων για να στηρίξουν τους εργάτες. Και στα τέλη του 18ου αιώνα προέκυψε το πρότυπο των τριών γευμάτων την ημέρα στις πόλεις.

Σήμερα τρώμε πιο συχνά από ό, τι κάποτε και αρκετές φορές εκτός των γευμάτων. Πολλοί από εμάς συνεχώς σνακάρουμε αντί να τρώμε σε καθορισμένες ώρες, πράγμα που σημαίνει ότι περνάμε μέχρι και 16 ώρες την ημέρα σε κατάσταση “τροφοδοσίας”. Αυτό όμως φαίνεται να είναι πολύ κακό.

Φλεγμονή

Το σώμα έχει δύο, μεταβολικά, διαφορετικές καταστάσεις: νηστεία (χωρίς φαγητό) και τροφοδότηση. Όταν τρώμε, δεν παίρνουμε μόνο θρεπτικά συστατικά, ενεργοποιούμε επίσης το ανοσοποιητικό μας σύστημα και προκαλείται μια παροδική φλεγμονώδη αντίδραση. Αυτό σημαίνει ότι μόνο η πράξη της κατανάλωσης κάθε γεύματος προσδίδει ένα βαθμό φυσιολογικής πίεσης στο ανοσοποιητικό σύστημα. Και έτσι για τους ανθρώπους που σνακάρουν όλο το εικοσιτετράωρο, το σώμα τους μπορεί συχνά να καταλήξει σε μια σχεδόν σταθερή φλεγμονώδη κατάσταση. Η χρόνια φλεγμονή χαμηλής έντασης έχει αναδειχθεί ως ένας σημαντικός σύνδεσμος με πολλές μη λοιμώδεις ασθένειες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη τύπου 2.

Γιατί όταν τρώμε είμαστε σε φλεγμονώδη κατάσταση; Κατά μια άποψη επειδή για περίπου τέσσερις ώρες μετά από κάθε γεύμα, μικροοργανισμοί του εντέρου και τοξίνες τους διαρρέουν στην κυκλοφορία του αίματός μας προκαλώντας σιωπηλά φλεγμονή με παρέμβαση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτή η διαδικασία καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την ενεργοποίηση ενός κρίσιμου ανοσοποιητικού αισθητήρα των θρεπτικών ουσιών που απελευθερώνει ένα φλεγμονώδες μόριο γνωστό ως «ιντερλευκίνη-1β».

Η φλεγμονή μετά το φαγητό -γνωστή και ως μεταγευματική φλεγμονή- μπορεί να επιδεινωθεί από τον σύγχρονο τρόπο ζωής μας. Αυτό περιλαμβάνει γεύματα πολλών θερμίδων, συχνή κατανάλωση τροφής, υπερβολική φρουκτόζη και λιπαρά τρόφιμα.

Η μειωμένη συχνότητα φαγητού μέσω διαλείπουσας νηστείας ή περιορισμένης χρονικής διατροφής υπογραμμίζει τις ευεργετικές επιπτώσεις που έχει η κατανάλωση λιγότερων γευμάτων στην ανθρώπινη υγεία. Αυτό περιλαμβάνει την υποβοήθηση της απώλειας βάρους και τη μείωση του κινδύνου μεταβολικών ασθενειών, όπως ο διαβήτης.

Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, το γεγονός ότι μια τόσο θεμελιώδης πτυχή των διατροφικών συνηθειών μας – ο αριθμός των γευμάτων που τρώμε καθημερινά – δεν έχει ακόμη υποβληθεί σε αυστηρή επιστημονική έρευνα είναι αξιοσημείωτο. Ίσως όμως αξίζει να ενοποιήσετε το φαγητό σας σε λιγότερα, γεύματα. Ίσως θελήσετε επίσης να μειώσετε το φαγητό σας μέσα σε δέκα ώρες ή λιγότερο και να προσπαθήστε να φάτε το τελευταίο γεύμα σας πριν έρθει το βράδυ.

Πηγή: Runnfun.gr

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter