Τέλη κυκλοφορίας: Αγωνία για την προθεσμία – Πώς γίνεται η πληρωμή

Τέλη κυκλοφορίας: Αγωνία για την προθεσμία – Πώς γίνεται η πληρωμή

Στο τέλος του έτους (31/12) εκπνέει η προθεσμία για τα τέλη κυκλοφορίας, με χιλιάδες ιδιοκτήτες ιδιωτικών και επαγγελματικών οχημάτων να περιμένουν εάν θα δοθεί παράταση στην προθεσμία.

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κρατά επισήμως κλειστά τα χαρτιά της όσον αφορά τις αποφάσεις για παράταση της προθεσμίας, δίχως ωστόσο να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις. Μένει να φανεί ποιες θα είναι οι τελικές αποφάσεις του αρμοδίου υπουργείου, αν και πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν να «ανοίγει» τελικά το περιθώριο καταβολής των τελών.

Τέλη κυκλοφορίας: Η διαδικασία πληρωμής

Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων μπορούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ με τους τρεις τρόπους.

Αρχικά, εκτυπώνοντας το ειδοποιητήριο, μπορούν:

  • Να επισκεφθούν ένα μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών και να σκανάρουν το QR code του ειδοποιητηρίου τους, ακολουθώντας τις οδηγίες στην οθόνη.
  • Να μπουν στην εφαρμογή της τράπεζάς τους (e-banking) και να πληρώσουν χρησιμοποιώντας τον 23ψήφιο κωδικό RF που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο.
  • Να επισκεφτούν κάποιο κατάστημα τράπεζας ή ΕΛΤΑ και να πληρώσουν στο ταμείο επιδεικνύοντας το ειδοποιητήριο.

Τα πρόστιμα

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης πληρωμής, το πρόστιμο είναι:

  • Ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο ή τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ.
  • Ίσο με το 50% των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.
  • Μηδενικό πρόστιμο, αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

Τα τέλη κυκλοφορίας που οφείλει να πληρώσει ο ιδιοκτήτης του εκάστοτε οχήματος υπολογίζονται σύμφωνα με την ημερομηνία πρώτης ταξινόμησης του οχήματος και τον κυλινδρισμό ή τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Συγκεκριμένα:

  • Για οχήματα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά έως τις 31/10/20120, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται σύμφωνα με τον κυλινδρισμό του κινητήρα τους.
  • Για οχήματα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά από την 1/11/2010 ή αργότερα, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται σύμφωνα με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter