Η τελευταία ίσως συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με την παρούσα σύνθεση, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, εάν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ξεπεράσει τις ενστάσεις του Αντώνη Σαμαρά και προχωρήσει σε ανασχηματισμό όπως έχει προαναγγείλει.
Τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε ότι ότι δεν υφίσταται θέμα ανασχηματισμού, διαψεύδοντας για μία ακόμη φορά τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη. Ωστόσο οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει στις «διορθωτικές αλλαγές», μετά την συμπλήρωση ενός χρόνου από την «κατάκτηση» της εξουσίας και ίσως αμέσως μετά την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Συμπληρωματικά, παίζει και το ενδεχόμενο να τον αφήσει για το τέλος του καλοκαιριού.
Η συνεδρίαση της Τρίτης έγινε ξανά μέσω τηλεδιάσκεψης, αν και πλέον δεν υπάρχει λόγος, μάλλον γιατί δεν αντέχει να βλέπει εκ του σύνεγγυς ενίους από τους υπουργούς του.
Σύμφωνα με το ενημερωτικό του Μεγάρου Μαξίμου στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Κυβέρνηση συμπληρώνει σήμερα έναν χρόνο παρά μία εβδομάδα στο τιμόνι της χώρας και τόνισε ότι «θα συμφωνήσει και η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας ότι σπάνια έχουν γίνει τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη το γεγονός ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πολύ μεγάλες προκλήσεις, οικονομικές, γεωπολιτικές, υγειονομικές», τις οποίες η Κυβέρνηση αντιμετώπισε με επιτυχία. «Και σήμερα, παρά τις αναμφισβήτητες, μεγάλες δυσκολίες που εξακολουθούν και υπάρχουν, ειδικά στο μέτωπο της οικονομίας, φυσά στην Ελλάδα ένας αέρας εθνικής αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στην τοποθέτησή του έκανε έμμεση αναφορά στο κυβερνητικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο τον κατηγόρησε για προσπάθεια χειραγώγησης των θεσμών: «Θέλω, επίσης, να επισημάνω ότι σήμερα είναι η δωδεκάτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μία κάθε μήνα, όπως είχαμε δεσμευθεί, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς παρεκκλίσεις, πάντα με οργανωμένη ημερήσια διάταξη και πάντα με ουσιαστική συζήτηση για το περιεχόμενο των θεμάτων που καλούμαστε να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε. Πιστεύω ότι και αυτή η θεσμική τάξη, η δημοκρατική και θεσμική κανονικότητα, είναι ίσως η ισχυρότερη απάντηση σε όσους επιχείρησαν να στήσουν μία πρωτοφανή απόπειρα χειραγώγησης των θεσμών. Η Δημοκρατία μας είναι ισχυρή, η Δημοκρατία μας λειτουργεί. Η διάκριση των εξουσιών είναι απαράβατος κανόνας. Η ηγεσία της Δικαιοσύνης επιλέγεται με πρωταρχικό κριτήριο την επετηρίδα και ένα μαύρο σύννεφο το οποίο σκέπασε την οικονομία, αλλά και τους θεσμούς, έχει αρχίσει πια για τα καλά να διαλύεται».
Αναφέρθηκε στην ατζέντα του Συμβουλίου λέγοντας: «Έχουμε και σήμερα μια πολύ πυκνή μεταρρυθμιστική ατζέντα να συζητήσουμε. Η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, εξαιρετικά σημαντική. Σημαντικές φορολογικές παρεμβάσεις. Περιορισμός στα πλαστικά μιας χρήσης, αλλά και το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των Αποβλήτων, θα παρουσιαστούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Παρεμβάσεις στην Πολιτική Αεροπορία, στον Αθλητισμό, σημαντικά νομοσχέδια τα οποία έρχονται να προστεθούν σε ένα ήδη πολύ πυκνό νομοθετικό έργο το οποίο έχουμε δρομολογήσει μέχρι το τέλος του μήνα.
Ταυτόχρονα, όπως γνωρίζετε, ετοιμαζόμαστε και για τη σταδιακή επανεκκίνηση της τουριστικής περιόδου. Θέλω να γνωρίζετε ότι έχουμε κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία. Θέλω να ευχαριστήσω και πάλι όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς οι οποίοι συνεργάστηκαν για να μπορούμε να φέρουμε εις πέρας αυτό το οργανωμένο σχέδιο υποδοχής επισκεπτών στην πατρίδα μας, χωρίς να κάνουμε καμία έκπτωση στο ζήτημα της ασφάλειας και της δημόσιας υγείας. Ξέρουμε, το γνωρίζουμε, ότι ο πήχης είναι πάρα πολύ χαμηλά, θα είναι μία πάρα πολύ δύσκολη τουριστική περίοδος, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό.
Και βέβαια παρατηρούμε με πολύ μεγάλη προσοχή το τι συμβαίνει, κυρίως στην αγορά εργασίας, και μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία, πρωτίστως το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας, είμαστε πάντα έτοιμοι -εφόσον χρειαστεί- να κάνουμε πρόσθετες παρεμβάσεις στήριξης του κόσμου της εργασίας, κάτι το οποίο αποτέλεσε από την αρχή της κρίσης την πρώτη μας απαράβατη προτεραιότητα.
Με λίγα λόγια, νομίζω ότι όλοι πρέπει να πάρουμε μία βαθιά ανάσα. Τις επόμενες εβδομάδες μας περιμένει πολλή και σκληρή δουλειά».