«Τελεσίγραφο» καθηγητών Εθνικού Θεάτρου στην κυβέρνηση: «Θα υποβάλλουμε την παραίτησή μας»

«Τελεσίγραφο» καθηγητών Εθνικού Θεάτρου στην κυβέρνηση: «Θα υποβάλλουμε την παραίτησή μας»

Συνέντευξη Τύπου στον χώρο της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου από τον Σύλλογο Διδασκόντων της Δραματικής Σχολής. Οι διδάσκοντες ξεκαθάρισαν πως αν δεν τροποποιηθεί το επίμαχο προεδρικό διάταγμα για τα πτυχία των καλλιτεχνών μέσα σε δεκαπέντε μέρες θα υποβάλλουν την παραίτηση τους!

Ο Σύλλογος Διδασκόντων της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στον χώρο της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Η σχολή εδώ και αρκετές βδομάδες τελεί υπό κατάληψη από τους σπουδαστές/στριες που αντιδρούν στο προεδρικό διάταγμα το οποίο υποβαθμίζει εκ νέου τα πτυχία τους και τα εντάσσει στο επίπεδο της κατηγορίας του απολυτήριου Λυκείου. Παρά τις διαρκείς κινητοποιήσεις του καλλιτεχνικού κόσμου, οι προσπάθειες επικοινωνίες και διαλόγου υπήρξαν άκαρπες καθώς η κυβέρνηση εμμένει στην αρχική της θέση και βγάζει τους καλλιτέχνες «υποκινούμενους» και «εμπαθείς».

Ο κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης – ο καθ’ ύλην αρμόδιος από την πλευρά του Υπουργείου- προσπάθησε να υποτιμήσει το ζήτημα, τονίζοντας ουσιαστικά ότι τίποτε δεν άλλαξε (!) σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς. Στην ίδια γραμμή πλεύσης κινήθηκε και η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη η οποία δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «Δεν πάμε να κάνουμε τίποτα» πετώντας ξανά το μπαλάκι στην εξέδρα. Επιπλέον, η συνάντηση των σωματείων των καλλιτεχνών με το Υπουργείο Παιδείας και συγκεκριμένα τον Υφυπουργό κ. Συρίγο και Γραμματέα κ. Βούτσινο, που πραγματοποιήθηκε με ταυτόχρονη κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Παιδείας, απέβη απόλυτα άκαρπη.

«Θα παραιτηθούμε αν δεν τροποποιηθεί το προεδρικό διάταγμα»

Στη συνέντευξη Τύπου επισημάνθηκε ότι το προεδρικό διάταγμα υπογράφηκε  με πρωτοβουλία των Υπουργών Παιδείας και Εργασίας, χωρίς καν να ζητηθεί η γνωμοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο όμως, είναι αρμόδιο για τις καλλιτεχνικές σπουδές και με πολύ σημαντικό ρόλο τόσο στο πρόγραμμα σπουδών όσο και στις εξετάσεις και την πιστοποίηση πτυχίων. «Σε αυτό το Διάταγμα επιχειρείται να στριμωχτούν οι 8 βαθμίδες που αναγνωρίζει η Εκπαίδευση στις 4 κατηγορίες που αναγνωρίζει το Προσοντολόγιο του Δημοσίου. Και επινοείται ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ κατηγορία « Δ.Ε. αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών», υποβιβάζοντας έτσι τις 3ετείς καλλιτεχνικές σπουδές στο επίπεδο της κατηγορίας του απολυτηρίου Λυκείου», ανέφερε ο σύλλογος Καθηγητών της Δραματικής Σχολής και πρόσθεσε σε σχέση με την άτεγκτη στάση που κρατάει η κυβέρνηση:

«Οι αρμόδιοι υφυπουργοί απαντούν απαξιώνοντας τη σπουδαιότητα του προβλήματος. Σκόπιμα αναφέρονται μόνο στη σχέση που έχουν π.χ. οι ηθοποιοί με τα Κρατικά Θέατρα, λέγοντας ότι «δεν αλλάζει τίποτα, εφόσον προσλαμβάνεστε με οντισιόν» (σσ. το είπε πρόσφατα ο κ. Γιατρομανωλάκης), και αποσιωπώντας έτσι το πλήθος άλλων μορφών που μπορεί να πάρει η σχέση των καλλιτεχνών με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σκόπιμα διαδίδουν ότι «οι καλλιτέχνες, με 3ετείς σπουδές, θέλουν να πάρουν και πτυχίο ΑΕΙ».

Οργή έχει προκαλέσει στους καθηγητές το γεγονός ότι υπάρχουν δημοσιεύματα όπου αναφέρονται ως δήθεν «συντηρητικοί» και «υποκινούμενοι» από κόμμα της αντιπολίτευσης.

Οι καθηγητές του Εθνικού Θεάτρου στέκονται στο πλευρό των σπουδαστών και στην κατάληψη της Δραματικής Σχολής. Σε ερώτηση μάλιστα για το τι θα συμβεί εάν δεν τροποποιηθεί το προεδρικό διάταγμα απάντησαν: «Θα χάσουν τον τίτλο σπουδών τους. Για πρώτη φορά στα χρονικά παύει η λειτουργία της παλαιότερης σχολής δραματικής τέχνης στη χώρα».

Ο Σύλλογος αποφάσισε μια σειρά από ενέργειες. Ζητά την άμεση τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος 85/22, και την ένταξη των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών στην κατηγορία Τ.Ε. (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης). Απευθύνει αίτημα ακρόασης προς τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους για το θέμα Υπουργούς. Στέκεται αλληλέγγυος στην κίνηση των ιδιωτικών δραματικών σχολών να προσφύγουν δικαστικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Σε συνεννόηση με τις νομικές υπηρεσίες του Εθνικού Θεάτρου, επεξεργάζεται προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Καλεί σε διάλογο τους καθηγητές της Σχολής του ΚΘΒΕ και της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, με σκοπό τον συντονισμό των ενεργειών μας. Με δεδομένη την ανακοίνωση συμπαράστασης εκ μέρους του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης και των Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ της Αθήνας ζητάει να ξεκινήσει διάλογος με όλα τα τμήματα θεατρικών σπουδών για τη δίκαιη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων.

«Η κατάληψη της Δραματικής Σχολής συνεχίζεται, εφόσον δεν υπάρχει κάποιο δείγμα θετικής επίλυσης του ζητήματος, με κίνδυνο σε λίγες εβδομάδες να χαθεί οριστικά το έτος σπουδών. Δηλώνουμε, λοιπόν, ότι εάν μέχρι τις 8/2 –οριακή ημερομηνία για την απώλεια του σπουδαστικού έτους– δεν έχουμε έμπρακτες ενδείξεις ότι οδεύουμε προς τροποποίηση του Π.Δ., σύσσωμοι εμείς, οι καθηγητές της Σχολής, θα υποβάλλουμε την παραίτησή μας», τόνισαν στο τέλος.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε σπουδαστής από τον κατειλημμένο χώρο της σχολής ο οποίος αναφέρθηκε σε μία σειρά από προβλήματα με τα οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες (ελλείψεις σε προσωπικό, έλλειψη δωρεάν συγγραμμάτων και μεταφορών με ΜΜΜ). Ο χώρος της κατάληψης παραμένει ζωντανός με δεκάδες εκδηλώσεις, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις.

Διαβάστε επίσης:

Την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος που υποβαθμίζει τα καλλιτεχνικά πτυχία ζητά το ΜέΡΑ25

Κουτσούμπας: Να αποσυρθεί άμεσα το Προεδρικό Διάταγμα που υποβαθμίζει τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter