Σύμφωνα με τόσα δηλώνουν στο documentonews.gr πηγές από ένα εκ των επτά συνολικά εργαστηρίων πανελλαδικά, «υπάρχει πολύ σημαντική έλλειψη και πλέον ελέγχονται μόνο επείγοντα περιστατικά. Άνθρωποι που έχουν εμφανίσει συμπτώματα».
«Εννοείται πως θα εξετάζονται δείγματα και από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό», προσθέτουν οι ίδιες πηγές που κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου για τις επόμενες ημέρες οι οποίες χαρακτηρίζονται από το επιστημονικό προσωπικό ως πάρα πολύ κρίσιμες για την πανδημία.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ήδη εξετάζεται το σενάριο τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα να συμβάλλουν στη «μάχη» του κορονοϊού με κάποιον τρόπο ενώ όπως πληροφορείται το documentonews.gr ήδη ένα εργαστήριο προμηθεύτικα ορισμένο αριθμό αντιδραστηρίων από ιδιωτικό κέντρο.
Τις συζητήσεις που γίνονται ήδη για τους τρόπους με τους οποίους τα ιδιωτικά κέντρα θα διευκολύνουν τον έλεγχο των δειγμάτων αλλά και για τον χρόνο που αυτό θα υλοποιηθεί επιβεβαιώνουν στο documentonews.gr και πηγές από τον ΕΟΔΥ. Δεν υπάρχει βέβαια κάποια επίσημη ενημέρωση μέχρι στιγμής.
Σημειώνεται πως το κόστος για μια εξέταση στο ιδιωτικό κέντρο ξεκινά από 150 ευρώ και σε ορισμένα αγγίζει τα 300 ευρώ. Νούμερο φυσικά απλησίαστο για τεράστια μερίδα πολιτών.
Στην online αγορά φαίνεται να κυκλοφορεί, όπως αποκάλυψε το Documento της Κυριακής, ένα kit συγκεκριμένης εταιρείας που διαφημίζεται ως “τεστ κορονοϊού” και πωλείται έναντι 100 ευρώ. Η εταιρεία διαφήμιζε ότι συνεργαζόταν με το Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, το οποίο σου έστελνε το αποτέλεσμα της εξέτασης στο σπίτι την επόμενη εργάσιμη.
Ο επικεφαλής του εργαστηρίου δήλωσε επίσημα στο Documento ότι αυτό γινόταν στην αρχή της πανδημίας και πως εξετάστηκαν γύρω στα 5-6 δείγματα. Πλέον, πάντα με τα όσα δήλωσε ο ίδιος, το εργαστήριο είπε στην εταιρεία να μην στέλνουν άλλα δείγματα.
Δήλωσε ακόμα ότι το εργαστήριο διατηρεί σύμβαση με την εταιρεία για το τεστ της γρίπης H1Ν1 και όχι για τον κορονοϊό. Δηλαδή, όπως παραδέχτηκε και το ίδιο το εργαστήριο, το kit εξέτασης για τον κορονοϊό δεν ήταν στη σύμβαση αυτή. «Η σύμβαση μπορεί να επεκταθεί. Τι να κάναμε, να τα γυρνούσαμε πίσω;», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σημαντικά ερωτήματα παραμένουν όμως. Όπως το ποιος είχε προτεραιότητα στην εξέταση, τα δείγματα που έφταναν στο εργαστήριο από τα δημόσια νοσοκομεία και ήταν κυρίως ευπαθείς ομάδες ή ένας πολίτης που απλώς είχε αγοράσει το πανάκριβο τεστ και μπορεί να μην είχε εμφανίσει ούτε καν ένα σύμπτωμα; Ποιός θα το επέλεγε αυτό; Δεν δημιουργήθηκε πρόβλημα στη δημόσια υγεία;
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ότι το ίδιο τεστ που λίγες ημέρες πριν κόστιζε 100 ευρώ με μια πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο εμφανίζεται να κοστίζει και 78,12 ευρώ.
Πολλά φαρμακεία όπως ανέφεραν στο documentonews.gr, δεν πωλούν πλέον το εν λόγω kit διότι “δεν υπάρχουν αντιδραστήρια” κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες και η ίδια η εταιρεία αναφέρει στους εν δυνάμει πελάτες της.
Εφιστούμε την προσοχή όλων των πολιτών. Το δημόσιο σύστημα υγείας και επτά εργαστήρια αναφοράς είναι τα πλέον αρμόδια για την εξέταση του κορονοϊού.
Και γιατροί που μίλησαν στο documentonews.gr επιβεβαιώνουν την επερχόμενη έλλειψη στα αντιδραστήρια αλλά και στα λεγόμενα «κιτάκια» για την εξέταση της γρίπης και του κορονοϊού. Ακόμα ένα πρόβλημα που θα προκύψει αφού δεν θα μπορούν να εξεταστούν πολίτες για τον ιό της γρίπης.
«Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δύναται να συνάπτει συμβάσεις για απευθείας ανάθεση υπηρεσιών, για την εξέταση δειγμάτων με ιδιωτικούς φορείς παροχής υγείας», έχει δηλώσει άλλωστε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.