Ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, εκπονούν προτάσεις για έναν διάδρομο θαλάσσιας βοήθειας από την Κύπρο προς τις ακτές της Γάζας. Το σχέδιο θα είχε ως αποτέλεσμα τη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων βοήθειας στην πολιορκημένη περιοχή για να ανακουφιστεί η δεινή κατάσταση των 2,3 εκατομμυρίων παγιδευμένων Παλαιστινίων αμάχων.
Σχέδιο για ανακούφιση της Ράφα
Ένας διάδρομος που δυνητικά θα λειτουργεί από πλοία του πολεμικού ναυτικού θα μείωνε επίσης την πίεση στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο, το οποίο έχει γίνει εμπόδιο για τις προμήθειες βοήθειας. Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Μαρκ Ρούτε έθεσαν την ιδέα στο Ισραήλ, ενώ πηγές της βρετανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσαν ότι εξέταζαν όλες τις επιλογές.
Ανώτερος Κύπριος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο πρόεδρος της Κύπρου, είχε υποβάλει την ιδέα στον Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, ο οποίος «δεν ήταν αντίθετος».
Οι υπηρεσίες ανθρωπιστικής βοήθειας προειδοποιούν ότι οι κάτοικοι της Γάζας είναι παγιδευμένοι σε άθλιες συνθήκες κάτω από σφοδρό βομβαρδισμό από αέρα και πυροβολικό καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα εισβάλλουν σταδιακά στον παλαιστινιακό θύλακα, με σκοπό την εξόντωση της Χαμάς.
Βοήθεια με το σταγονόμετρο
Μόνο μια στάλα βοήθειας έχει περάσει στη Ράφα από τότε που το Ισραήλ επέτρεψε μια περιορισμένη χαλάρωση της «ολικής πολιορκίας» που επιβλήθηκε μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Περίπου 131 φορτηγά διέσχισαν τα σύνορα της Λωρίδας τις τελευταίες 10 ημέρες, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι ο παράκτιος θύλακας χρειάζεται σχεδόν 100 φορτηγά κάθε μέρα.
Το Ισραήλ επιμένει να επιβάλλει αυστηρούς ελέγχους σε κάθε βοήθεια που εισέρχεται, λέγοντας ότι φοβάται ότι η Χαμάς θα οικειοποιηθεί προμήθειες για την πολεμική της προσπάθεια. Κάθε φορτηγό πρέπει να εκφορτώνει το φορτίο του σε ένα σημείο ελέγχου για επιθεώρηση για πιθανά όπλα και πυρομαχικά και στη συνέχεια επαναφορτώνονται όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος.