Τεκμήριο ενοχής Μητσοτάκη

Τεκμήριο ενοχής Μητσοτάκη

«Ουδέποτε ισχυρίστηκα -και η κυβέρνηση δεν ισχυρίστηκε- ότι δεν υπάρχει παρακολούθηση και κέντρο το οποίο χειρίζεται το λογισμικό Predator. {…} Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εξιχνιάσουμε αυτή την ιστορία. Δεν είμαστε μόνοι μας. Παράνομα λογισμικά υπάρχουν 500 περίπου αυτή τη στιγμή στην αγορά. Υπάρχουν ξένες δυνάμεις που τα διαθέτουν. Υπάρχουν ενδεχομένως οικονομικοί παράγοντες και εντός της χώρας που θα τα διέθεταν, που τα διέθεταν ή που θα ήθελαν να τα διαθέτουν. Δεν είναι μια εύκολη υπόθεση η διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών».

Τα λόγια αυτά ανήκουν στον πρωθυπουργό και τα διατύπωσε κατά τη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ομολογεί την ύπαρξη κακόβουλων λογισμικών, αποδίδοντας για άλλη μια φορά την ευθύνη σε κάποιον άλλον. Δηλαδή, παριστάνει τον τροχονόμο της παραβίασης του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της ελευθερία της έκφρασης, αλλά και της ιδιωτικότητας, δείχνοντας «ξένες δυνάμεις» και «οικονομικούς παράγοντες» τη στιγμή που το «Βήμα» έχει καταστήσει σαφές τον ρόλο του Γρηγόρη Δημητριάδη σε σχέση με το πώς έφτασε το Predator στην Ελλάδα.

Άραγε, πώς γνωρίζει ο πρωθυπουργός την ύπαρξη 500 περίπου παράνομων λογισμικών; Ακόμα κι αν βγάλουμε από το κάδρο της ευθύνης τον πρωθυπουργό για το πώς έφτασε και βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία το «αρπακτικό» προσωπικών δεδομένων, τι ακριβώς κάνει ο ίδιος για να κλείσει αυτή η τρύπα ασφαλείας; Γιατί επιτρέπει όλο αυτό το διάστημα να λειτουργούν ανεξέλεγκτα στη χώρα μας οι εταιρίες που εμπορεύονται το Predator; Γιατί η ΝΔ στην Εξεταστική Επιτροπή δεν επέβαλε την κλήση των Μπίτζιου – Λαβράνου ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση είχε καταθέσει το συγκεκριμένο αίτημα; Επίσης, γιατί η συμπολίτευση αρκέστηκε στην κατάθεση του βολικού εκπροσώπου της Krikel και την εξ αποστάσεως γραπτή «εξέταση» της υπαλλήλου της Intellexa; Είναι σίγουροι στο Μαξίμου ότι η Σάρα Χαμου απάντησε στα «γαλάζια» ερωτήματα;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο εκάστοτε πρωθυπουργός δεν είναι ανταποκριτές που μεταφέρουν πληροφορίες στην κοινωνία. Ειδικά δε όταν έχει αποδειχτεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ήταν «παγιδευμένοι» στα δίχτυα του Predator. Ο ρόλος του είναι -μεταξύ άλλων- αυτός του εγγυητή της ασφάλειας των επικοινωνιών και όχι του πληροφοριοδότη της κοινής γνώμης για το αυταπόδεικτο. Δηλαδή, της ύπαρξης και παράνομης δράσης κακόβουλων λογισμικών.

Ένα από τα βασικά προεκλογικά προτάγματα του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν το δόγμα «νόμος και τάξη», το οποίο θα αποκαθιστούσε τη συλλογική ασφάλεια έναντι πάσης φύσεως ανομίας. Από τον Ιούλιο του 2019, οι πολίτες ούτε στο σπίτι τους δεν μπορούν να αισθανθούν ασφαλείς αν λάβουμε ως παράδειγμα τις βιαιότητες της ΕΛ.ΑΣ έναντι του Δημήτρη Ινδαρέ. Δακρυγόνα και κρότου – λάμψης στους δρόμους και τις πλατείες, γκλοπ και εμμονική καταστολή στα Πανεπιστήμια. Έτσι αντιλαμβάνεται την ασφάλεια ο Κυρ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του;

Απ΄ ό,τι φαίνεται, ναι. Το πρώτο πράγμα που έκανε ο Κυρ. Μητσοτάκης όταν πέρασε το κατώφλι του Μαξίμου ήταν να αναλάβει την αρμοδιότητα της ΕΥΠ, η οποία δρούσε διαδοχικά και σε συντονισμό με το Predator. Οι περιπτώσεις Κουκάκη – Ανδρουλάκη αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Αντί να πουλά φύκια για μεταξωτές κορδέλες, δηλώνοντας ότι «θα είμαστε η πρώτη χώρα η οποία θα ξεδιαλύνουμε αυτό το κουβάρι και θα ψηφίσουμε διάταξη η οποία θα απαγορεύει ρητά την πώληση τέτοιων λογισμικών στη χώρα μας» την ώρα που υπάρχει το άρθρο του 292 Α΄ του Ποινικού Κώδικα, ο πρωθυπουργός οφείλει να καταργήσει… χτες την απαγόρευση της ενημέρωσης όσων αδίκως παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ με την υπογραφή της «ανέλεγκτης» Βασιλικής Βλάχου.

Πρόκειται για τη διαβόητη τροπολογία των Τσιάρα – Πικραμμένου  που ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2021 και συγκεκριμένα την περίοδο που ο Θ. Κουκάκης ανέμενε απαντήσεις από την ΑΔΑΕ για τη διαπιστωμένη παρακολούθησή του από το επιτελικό παρακράτος. Με την επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος, όλοι οι αναφερόμενοι στην πρώτη λίστα του Predator θα μπορέσουν να αποστείλουν σχετικό αίτημα στην αρμόδια ανεξάρτητη Αρχή για να διαπιστωθεί αν παρακολουθούνταν και από την ΕΥΠ. Άλλωστε, αυτό ζητά να πληροφορηθεί και ο Αλέξης Τσίπρας από τον Κυρ. Μητσοτάκη με τη νέα Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε. Όσο, λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επαναφέρει αυτή τη δυνατότητα στην ΑΔΑΕ και τα θύματα του «αρπακτικού», τόσο θα κουβαλά στην πλάτη του ένα αδιάσειστο τεκμήριο ενοχής.

Documento Newsletter