Τεκμήριο ενοχής για την Ηριάννα και τον Περικλή ένα ταξίδι στη Βαρκελώνη! – Το σκεπτικό για την καταδίκη

Το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης με την οποία καταδικάστηκε η 29χρονη Ηριάννα σε ποινή κάθειρξης για συμμετοχή στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς (2609/2017) ρίχνει φως στους λόγους για τους οποίους οι δικαστές έκριναν ότι είναι επικίνδυνη και πρέπει να παραμείνει στη φυλακή.

“Γίνονται ταξίδια στο εξωτερικό, όπως στη Βαρκελώνη του Περικλή Μπ. και του Κωνσταντίνου Π. (συντρόφου της Ηριάννας που αθωώθηκε), αδικαιολόγητα, όχι για αναψυχή, ήτοι σε πόλη της Ισπανίας που είναι γνωστή για την εκεί δράση ανάλογων τρομοκρατικών οργανώσεων”.

Αυτό το απόσπασμα δεν είναι από κωμωδία καταστάσεων, είναι τμήμα από το σκεπτικό της απόφασης για την Ηριάννα και τον Περικλή. Και, μάλιστα, αναφέρεται σε ταξίδι που δεν έκανε η ίδια, αλλά ο σύντροφός της, ο οποίος έχει απαλλαχθεί αμετάκλητα από οποιαδήποτε σχέση με την οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Οι δικαστές ρίχνουν ιδιαίτερο βάρος στο μερικό γενετικό υλικό της Ηριάννας που βρέθηκε στην ακμή και στα χείλη ενός γεμιστήρα όπλου που βρέθηκε στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου μαζί με άλλο “ορφανό” οπλισμό. Σύμφωνα με το σκεπτικό τους, ο συγκεκριμένος τύπος STR που βρέθηκε στο γεμιστήρα αντιστοιχεί σε κλίμακα 1 προς 667.788.611, δηλαδή “δύναται να υπάρχουν το πολύ άλλα 8-9 άτομα με τον ίδιο γενετικό τύπο”, και επομένως είναι «σχεδόν αδύνατον» να υπάρχει και δεύτερο άτομο με τα ίδια χαρακτηριστικά στην Ελλάδα. Ασχέτως αν γενετιστές υποστηρίζουν πως η συγκεκριμένη μέθοδος δεν είναι ασφαλής για την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Παράλληλα, οι δικαστές συνεκτιμούν και τη σχέση της από το 2010 με νεαρό που επίσης είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στους Πυρήνες της Φωτιάς, αλλά αθωώθηκε. Αναφέρονται στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2011 σε διαμέρισμα όπου διέμενε ο σύντροφός της, καθώς και ο συγκατηγορούμενός της Περικλής Μπ. και ανήκε στη θεία της Ηριάννας, υποστηρίζοντας πως “όλοι δεν διατηρούσαν μεταξύ τους μόνο κοινωνικές επαφές, αλλά εντάσσονται στον ευρύτερο αντιεξουσιαστικό χώρο, ανεξάρτητα από τις εκπαιδευτικές επιδόσεις τους”, χωρίς να εξηγούν από πού προκύπτει το συμπέρασμα αυτό.

Ετικέτες