Τείχος προστασίας Μαξίμου για τις σχέσεις Αγαπηδάκη με τον εκλεκτό της Novartis

Τείχος προστασίας Μαξίμου για τις σχέσεις Αγαπηδάκη με τον εκλεκτό της Novartis

Σχεδόν ότι… τη ζηλεύει ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου για το δημοσίευμα του Documento σχετικά με την οβιδιακή εξέλιξη της επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, Ειρήνης Αγαπηδάκη και τη συμμετοχή της σε έρευνες με τη σφραγίδα της Novartis, στο πλευρό καθηγητή-πρωταγωνιστή του σκανδάλου της φαρμακευτικής πολυεθνικής.

Σε μία ακόμα παραλλαγή της κυβερνητικής «ομερτά» σιωπής που έχει επιδείξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε σειρά σκανδάλων και σκανδαλωδών αποφάσεων επιδόθηκε τη Δευτέρα ο Άκης Σκέρτσος, που μέσα στην ταραχή του Μεγάρου Μαξίμου για τις αποκαλύψεις του Documento για τις σχέσεις της εκλεκτής του Κυριάκου Μητσοτάκη, Ειρήνης Αγαπηδάκη με την Novartis και τον καθηγητή Κυριάκο Σουλιώτη, που είχε βρεθεί στο στόχαστρο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, μεταξύ προσώπων για τα οποία είχε παραγγελθεί άσκηση δίωξης με τον νόμο περί καταχραστών του δημοσίου.

Πιο συγκεκριμένα, η Ειρήνη Αγαπηδάκη έχει συμμετάσχει στη συγγραφή τουλάχιστον 28 μελετών, οι 12 εκ των οποίων πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή του Κυριάκου Σουλιώτη, καθηγητή Πολιτικής Υγείας στη Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Το όνομα του Κυριάκου Σουλιώτη δεν είναι άγνωστο, αφού πρόκειται για ένα πρόσωπο που όπως έχει αποκαλύψει το Documento, η Novartis ήθελε «να δεσμευθεί» προκειμένου να επιτύχει τους σκοπούς της. Μάλιστα, σε εσωτερικό κατασχεμένο έγγραφο της Novartis, ο Κυριάκος Σουλιώτης αναγραφόταν μεταξύ άλλων ως «ο βασικός επηρεαστής του υπουργού στη συνολική ατζέντα της υγείας. Θα είναι θετικός, αν χρειαστεί, για την υποστήριξη του σχεδίου μας για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως τρεις από τις επίμαχες μελέτες στις οποίες συμμετείχε η Ειρ. Αγαπηδάκη μαζί με τον Κυρ. Σουλιώτη, χρηματοδοτήθηκαν από τη Novartis. Και οι τρεις αυτές μελέτες –με παρόμοια θεματολογία– δημοσιεύτηκαν αφότου είχαν αρχίσει οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Novartis.

Διαβάστε επίσης: Ειρήνη Αγαπηδάκη: Η άριστη του Μητσοτάκη και ο εκλεκτός της Novartis

Τα παραπάνω μια πολύ περιεκτική περιγραφή του τεκμηριωμένου ρεπορτάζ της εφημερίδας για το κρυμμένο ακαδημαϊκό παρελθόν της εκλεκτής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Κυρ. Μητσοτάκη, και προκαλούν πλήθος ερωτημάτων για τη σχέση της με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας και την επιλογή του. Παρόλα αυτά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έδωσε ουδεμία απάντηση στα ερωτήματα, αλλά προχώρησε σε μία ακόμα επιχείρηση «whataboutism», απαντώντας στα δημοσιογραφικά ερωτήματα με επίκληση στη… στοχοποίησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Η επικεφαλής του Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας κυρία Αγαπηδάκη, παρότι είχε μία ακαδημαϊκή πορεία εξαιρετικά καθυστερημένη, προβάλλεται ως επιλογή αριστείας. Το δε βιογραφικό της δείχνει οβιδιακή εξέλιξη την ώρα που δείχνει κι ότι βρισκόταν στο πλευρό του καθηγητή – πρωταγωνιστή του πραγματικού και κατ’ εσάς σκανδάλου Novartis, του κ. Σουλιώτη. Τι είδους κάλυψη είναι αυτή; Πού χρωστάει την επιλογή αυτή ο κ. Μητσοτάκης;» ήταν τα ερωτήματα που θέσαμε στον Α. Σκέρτσο, ζητώντας -τουλάχιστον- την άποψη της κυβέρνησης για το περιεχόμενο του ρεπορτάζ.

Μάταια περιμέναμε. Όχι μόνο απάντηση δεν λάβαμε, αλλά τα παραπάνω χαρακτηρίστηκαν «μυθεύματα», αγαπημένος χαρακτηρισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη για δημοσιογραφικά ρεπορτάζ που την «καίνε».

«Δεν υπάρχει καμία διασύνδεση της κυρίας Αγαπηδάκη με το σκάνδαλο Novartis. Απορώ πραγματικά από πού βγάζετε αυτά τα μυθεύματα. Η κυρία Αγαπηδάκη είναι μια άξια, νέα γυναίκα, επαγγελματίας, επιστήμονας, με πολύ σημαντικό κοινωνικό έργο και η οποία έχει διορθώσει πάρα πολλά στραβά της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και αντιλαμβάνομαι γιατί τη στοχοποιούν» απάντησε αρχικά, με τη συνέχεια της δήλωσής του να αναφέρεται σε ζητήματα άσχετα αλλά και μεταγενέστερα του ρεπορτάζ.

«Διότι αυτή η ντροπή που συνέβαινε στα νησιά με τα 5.500 εγκαταλελειμμένα ανήλικα ασυνόδευτα παιδιά είναι μια ντροπή η οποία σκιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ και η κυρία Αγαπηδάκη διόρθωσε αυτό το πρόβλημα και έδωσε ελπίδα και ασφάλεια σε αυτά τα παιδιά» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παρότι ουδεμία αναφορά στο έργο της με τα ανήλικα ασυνόδευτα δεν γίνεται, τόσο στο δημοσίευμα της εφημερίδας, όσο και στην κριτική που της ασκείται από την αντιπολίτευση.

«Συγγνώμη, επειδή το δημοσίευμα αναφέρεται σε περίοδο πριν από την περίοδο που αναφέρεστε εσείς και αναφέρεται σε συγκεκριμένα πρόσωπα με εμπλοκή μέσα σε έγγραφα της Novartis και σε ένα σκέλος του σκανδάλου, το οποίο αποδέχεστε κι εσείς και ο κ. Μητσοτάκης» του επισημάναμε άμεσα, με την ελπίδα μίας πιο ουσιαστικής απάντησης, μάταια -βέβαια- και πάλι.

«Δεν έχω να σχολιάσω κάτι άλλο για την κυρία Αγαπηδάκη» αποκρίθηκε ο Α. Σκέρτσος, αφήνοντας -και αυτό- το δημοσίευμα επί της ουσίας αναπάντητο. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά.

Documento Newsletter