Τέιλορ Σουίφτ, το κορίτσι χρυσωρυχείο – Στο Docville την Κυριακή με το Documento

Τέιλορ Σουίφτ, το κορίτσι χρυσωρυχείο – Στο Docville την Κυριακή με το Documento

Η ποπ σταρ Τέιλορ Σουίφτ υπερβαίνει κουλτούρες, ήθη και πολιτισμούς καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και επαναπροσδιορίζει τι σημαίνει ποπ είδωλο στην εποχή του streaming και των social media. Τι είναι αυτό που κάνει τη διάσημη τραγουδίστρια πολιτισμικό, κοινωνικό και οικονομικό φαινόμενο; Γράφει η Κατερίνα Αγγελιδάκη. 

Ο σπουδαίος Βούλγαρος συγγραφέας και ποιητής Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ βρέθηκε στα Χανιά στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων. Εκεί μίλησε στην Έμυ Ντούρου για τις ιστορίες που του έλεγε η γιαγιά του, το πρώτο του γραπτό σε ηλικία έξι ετών, τη ζωή του μετά το Διεθνές Βραβείο Booker που κέρδισε με το μυθιστόρημα «Χρονοκαταφύγιο» και τη σημερινή πολιτική κατάσταση στη Βουλγαρία και την Ευρώπη. 

Τα Βαλκάνια τραγουδάνε ακόμα. Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και ο μουσικός παραγωγός Κρίστοφερ Κινγκ εξήγησαν για δεύτερη φορά στην Κόνιτσα «Γιατί ’ναι μαύρα τα βουνά». Ο Αντώνης Μποσκοΐτης βρέθηκε στο τριήμερο φεστιβάλ και καταγράφει το κλίμα. 

«Οι νέοι δεν ενδιαφέρονται τόσο για τον φρανκισμό». Ο Ισπανός σκηνοθέτης Γκεράρντο Ερέρο συζητά με τον Κωνσταντίνο Καϊμάκη για την ταινία του «Ομαδική θεραπεία» με την οποία στέλνει τη χώρα του στο ντιβάνι του… ψυχαναλυτή. 

«Αν μη τι άλλο, τα τελευταία χρόνια σημειώνεται μια λίαν ευπρόσδεκτη έκρηξη στα εικαστικά. Οι σπόροι που έσπειρε η ΑΣΚΤ, ιδίως μετά το πέρασμα του ρηξικέλεθου Νίκου Κεσσανλή, αποφέρουν πολύτιμους καρπούς». Ο Γιώργος-Ικαρος Μπαμπασάκης χαρτογραφεί μερικά από τα ενδιαφέροντα δρώμενα των τελευταίων εβδομάδων

Οι Γκιντίκι, η παρέα από τη Θεσσαλονίκη γιορτάζει τα δέκα χρόνια της στο μουσικό στερέωμα. Με αφορμή τη μεγάλη συναυλία στην Τεχνόπολη στις 9 Ιουλίου μιλούν στην Ειρήνη Δρίβα για τη μουσική, την παράδοση και την πολιτική. 

Μια από τις σημαντικότερες διεθνείς λογοτεχνικές φωνές, ο Αλβανός συγγραφέας Ισμαήλ Κανταρέ, έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα 1 Ιουλίου σε ηλικία 88 χρόνων. Η Έμυ Ντούρου υπενθυμίζει την πορεία του. 

Ο Ηρακλής Λογοθέτης είδε την παράσταση «50 χρόνια, μια νύχτα» του Μάνου Καρατζογιάννη στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, στην οποία επιχειρήθηκε μια σύγχρονη ανάγνωση του ρευστού, βίαιου και παλλόμενου γεγονότος της εξέγερσης που συγκλόνισε την Ελλάδα. 

Στη στήλη «Μια ιστορία από…» ο Κωνσταντίνος Καϊμάκης θυμίζει την περίφημη κόντρα του Ρομάν Πολάνσκι με τον σεναριογράφο Ρόμπερτ Τάουνι στο «Τσάιναταουν», με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο του τελευταίου. 

Νοητή κατάβαση στον κόσμο των νεκρών. Μια μουσική σύναψη καταγραμμένου ηχητικού υλικού και ζωντανής εκτέλεσης είναι ο δίσκος «Dead Slow» του Σιγανίδη και του Αναστασάκη. Τον άκουσε ο Αντώνης Μποσκοΐτης και γράφει τις εντυπώσεις του.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter