Στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων αναφέρεται σε δημοσίευμα της η γερμανική «TAZ» (Tageszeitung) βάζοντας στο επίκεντρο του σκανδάλου των πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, «έπειτα από τις αποκαλύψεις ότι παρακολουθούνται πάνω από 100 άτομα, μεταξύ των οποίων πολλοί δημοσιογράφοι».
Το δημοσίευμα κάνει ειδική αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στην υπόθεση συμβολαίο θανάτου κατά του εκδότη. Πρόκειται για την υπόθεση την οποία είχε δημοσιοποιήσει ο εκδότης του Documento τον Απρίλιο του 2021, έπειτα από πληροφορίες που του είχαν μεταφερθεί, και είχε προκαλέσει σάλο. Σύμφωνα με αυτές, ο Φουρθιώτης αναζητούσε άτομο στον χώρο του υποκόσμου προκειμένου να στήσει σκηνικό με πυροβολισμούς στο σπίτι του, ώστε να του επιστραφεί η αστυνομική φρουρά που του είχε αφαιρεθεί αλλά και να εκτελέσει συμβόλαιο κατά του «Βαξεβάνη και ενός ακόμη δημοσιογράφου».
«Ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη» διέταξε να υπάρξουν «πρόσθετα μέτρα ασφαλείας» για τον δημοσιογράφο, ενώ ενάμιση χρόνο αργότερα το όνομα του υπουργού βρισκόταν ανάμεσα σε άλλα ονόματα στις λίστες παρακολουθήσεων, αναφέρει η TAZ.
Το δημοσίευμα συνεχίζει για την εμπλοκή της ΕΥΠ με το παράνομο λογισμικό Predator, αλλά και τη δημοσίευση συνολικά 106 ονομάτων από την εφημερίδα Documento, «οι οποίοι είναι ύποπτοι για κατασκοπεία από το Predator». «Εκτός από Έλληνες πολιτικούς, αξιωματούχους και επιχειρηματίες, στα θύματα περιλαμβάνονται και 16 εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης».
Επιπλέον, η TAZ στέκεται στις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και εκδοτών, όπως του Αλέξη Παπαχελά της Καθημερινής, και του Αντώνη Δελλατόλα στο Ποντίκι, καθώς και τις υποθέσεις Κουκάκη και Σπ. Σιδέρη. «Οι ελληνικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει μόνο τις υποκλοπές Κουκάκη και Ανδουλάκη, και υποστηρίζουν ότι είναι νόμιμες και δεν έγιναν με το Predator» γράφει η TAZ.
Ειδική αναφορά γίνεται και στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ και τις αποκαλύψεις της για το που είχε τις εγκαταστάσεις του το Predator και τα ονόματα αξιωματικών που βρίσκονταν εκεί.
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται πυρά»
«Στο στόχαστρο του ελληνικού Watergate έχει βρεθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κάτι που δεν είναι περιέργο, καθώς μια από τις πρώτες του νομοθετικές πράξεις όταν ανέλαβε την εξουσία, ήταν να πάρει υπό τον έλεγχο του την ΕΥΠ».
Παρά το γεγονός ότι κατηγορήθηκε, απουσίαζε όταν η επιτροπή Pega του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διερεύνησε πρόσφατα τη χρήση spyware στην Αθήνα. Ο Μητσοτάκης επιμένει ότι το θέμα έχει διευθετηθεί, αφού το δεξί του χέρι αλλά και ο επικεφαλής της ΕΥΠ παραιτήθηκαν.
Ο Μητσοτάκης έχει μένος και κοροϊδεύει τον Βαξεβάνη: «Είναι όλα ανοησίες, όλα ψέματα», γράφει η εφημερίδα σκοπτικά κατά του πρωθυπουργού και προσθέτει: Στ ‘αλήθεια? Είναι όλα απλά ένα όνειρο; Η ποινική δικαιοσύνη της Αθήνας έχει ήδη ξεκινήσει έρευνες για το λεπτό αυτό θέμα.
Τέλος η TAZ στέκεται και στην αγωγή του Κώστα Βαξεβάνη κατά του πρωθυπουργού, για συκοφαντική δυσφήμιση. Ο δημοσιογράφος και εκδότης του Documento, υποχρεώθηκε να προσφύγει στα αστικά δικαστήρια κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά τις δηλώσεις του τελευταίου σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου, περί εμπλοκής του Βαξεβάνη σε ροή ρωσικών κεφαλαίων προς την Ελλάδα, η οποία, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, πιστοποιείτο και από δικαστική απόφαση.
Μάλιστα, σχολιάζει ότι την εποχή Μητσοτάκη, η Ελλάδα έχει υποχωρήσει στην 108η θέση από 180 χώρες στην κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, ενώ σε νέα μέτρηση «είναι πιθανό να πέσει ακόμα πιο χαμηλά».