Ταύτιση Μητσοτάκη με τη Λιθουανία για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων

Ταύτιση Μητσοτάκη με τη Λιθουανία για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων

Συνέντευξη στη λιθουανική κρατική τηλεόραση παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παραμονή στη χώρα της Βαλτικής, επιλέγοντας να αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της στην «παράνομη μετανάστευση», βρίσκοντας κοινό τόπο με μία ακόμα ευρωπαϊκή κυβέρνηση που κατηγορείται από ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς για βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών.

«Κύριε Μητσοτάκη, οι χώρες μας έχουν κάτι κοινό: τη μεταναστευτική κρίση. Και οι δύο χώρες δέχονται κριτική σε διεθνές επίπεδο ότι αποτρέπει την είσοδο σε μετανάστες. Κατά τη γνώμη σας, είναι αυτός ο σωστός δρόμος;» ήταν μερικά από τα ερωτήματα που τέθηκαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη το βράδυ της Δευτέρας, κατά τη συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι LRT της Λιθουανίας, σύμφωνα με την αποδελτίωση της συνέντευξης από το Μέγαρο Μαξίμου.

Σημειώνεται πως η Λιθουανία έχει βρεθεί στο στόχαστρο πλήθους ευρωβουλευτών, της Διεθνούς Αμνηστίας, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και άλλων διεθνών ανθρωπιστικών φορέων για την πολιτική των βίαιων επαναπροωθήσεων προσφύγων στα σύνορά της με τη Λευκορωσία. Μάλιστα, ουκ ολίγες φορές, η γλώσσα των Λιθουανών αξιωματούχων θυμίζει τη γλώσσα των Ελλήνων ομολόγων τους για την «εργαλειοποίηση των μεταναστών από την Τουρκία», αντικαθιστώντας τον Λουκασένκο με τον Ερντογάν στον ρόλο εκείνου που τους εργαλειοποιεί. Κοινή είναι και η φρασεολογία των δύο κυβερνήσεων περί «υβριδικής απειλής», ενώ πρόσφατα αποφασίστηκε από την κυβέρνηση της χώρας της Βαλτικής η κατασκευή νέων στρατοπέδων μέχρι τα τέλη του 2024, με στόχο την αντιμετώπιση της «παράνομης μετανάστευσης».

«Η Λετονία, η Λιθουανία και η Πολωνία συνεχίζουν να διαπράττουν σοβαρές παραβιάσεις, με το πρόσχημα ότι δέχονται “υβριδική επίθεση” από τη Λευκορωσία. Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας και οι μετακινήσεις στα σύνορα ξαναρχίζουν, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεχίζει να επιτρέπει στις αρχές της Λετονίας να επιστρέφουν παράνομα ανθρώπους στη Λευκορωσία. Πολλές/-οί περισσότερες/-οι θα μπορούσαν να εκτεθούν σε βία, αυθαίρετη κράτηση και άλλες καταχρήσεις, με περιορισμένη ή καθόλου ανεξάρτητη εποπτεία» δήλωσε προ ημερών η διευθύντρια του Γραφείου Ευρωπαϊκών Θεσμών της Διεθνούς Αμνηστίας, Ιβ Τζέντι.

«Έχουμε υποχρέωση να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας, έχω εξηγήσει δημόσια για αυτήν την πολιτική που εφαρμόστηκε από την κυβέρνησή μου. Η υπεράσπιση των συνόρων μας δεν σημαίνει ότι δεν σεβόμαστε τα θεμελιώδη δικαιώματα. Όπως σας είπα, έχουμε σώσει χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα, αλλά έχουμε επίσης την υποχρέωση να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι άνθρωποι δεν θα εισέρχονται παράνομα στις χώρες μας. Ταυτόχρονα, πρέπει να επισημάνω ότι η Ελλάδα μπόρεσε να χορηγήσει άσυλο σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που είχαν να έρθει στην Ελλάδα» απάντησε στο παραπάνω ερώτημα ο Έλληνας πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας την κατασκευή νέων δομών και εγκαταστάσεων για τα ελληνικά νησιά, και με ειδικές αναφορές στα ασυνόδευτα ανήλικα.

«Εάν δεν προστατεύσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα, εν τέλει η ζώνη Σένγκεν θα καταρρεύσει. Συνεπώς, θεωρώ ότι ακολουθούμε τη σωστή πολιτική, και είναι μια πολιτική -πρέπει να επισημάνω- που υποστηρίζεται από την συντριπτική πλειονότητα των κρατών μελών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» ανέφερε ακόμα ο Κυρ. Μητσοτάκης. Σημειώνεται ακόμα πως πρόσφατα η Λιθουανία βρέθηκε στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραβίαση των ευρωπαϊκών συνθηκών, για νομοθεσία που νομιμοποιεί τις επαναπροωθήσεις στα σύνορά της.

Κατά τη συνέντευξή του, ο Κυρ. Μητσοτάκης ταύτισε την πολιτική της Τουρκίας στα σύνορά με την Ελλάδα με αυτήν της Λευκορωσίας στα σύνορα με τη Λιθουανία.

«Θα έλεγα ότι η Τουρκία εφάρμοσε αυτές τις πρακτικές προτού ο Lukashenko τις αντιγράψει και επιχειρήσει να κάνει το ίδιο σε βάρος της Λιθουανίας. Καταστήσαμε πολύ σαφές στην Τουρκία ότι πρέπει να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα. Η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα περισσότερους από 4 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες. Έχει υπογράψει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2016. Και είναι υποχρεωμένη με βάση αυτή τη συμφωνία να κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει την παράνομη μετακίνηση ανθρώπων από την Τουρκία στην Ελλάδα» κατήγγειλε την πολιτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Κυρ. Μητσοτάκης, υπερασπιζόμενος την ελληνική πολιτική φύλαξης των συνόρων.

«Έχουμε πληθώρα στοιχείων ότι αυτό δεν συμβαίνει και ότι, αν μη τι άλλο, η Τουρκία ενθαρρύνει ενεργά και προωθεί μετανάστες και πρόσφυγες στην Ελλάδα. Συνεπώς, καλούμε και πάλι την Τουρκία να συνεργαστεί με την Ελλάδα, να συνεργαστεί με την Ευρώπη για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Είναι πολύ λυπηρό όταν βλέπουμε ανθρώπους σε πολύ μικρές φουσκωτές λέμβους στη θάλασσα. Το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα είναι πάντα σε ετοιμότητα ώστε να τους σώσει και έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα. Αλλά αυτοί οι άνθρωποι αναχωρούν από τις τουρκικές ακτές και είμαι βέβαιος ότι η Τουρκία μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα για να εμποδίσει τους διακινητές να επωφελούνται από αυτόν τον ανθρώπινο πόνο» πρόσθεσε ακολούθως, ενώ λίγο νωρίτερα ταύτισε την ελληνική με την λιθουανική πολιτική φύλαξης συνόρων, υπογραμμίζοντας στη συνέχεια την πολιτική υποδοχής Ουκρανών προσφύγων από την Ελλάδα και την Ευρώπη.

«Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης εδώ και αρκετό καιρό. Και θα ήθελα να υπενθυμίσω στους τηλεθεατές σας ότι τον Μάρτιο του 2020, η Τουρκία εργαλειοποίησε μετανάστες και προσπάθησε να τους εξωθήσει με επιθετικό τρόπο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την περίοδο εκείνη, η Ελλάδα υπερασπίστηκε τα ευρωπαϊκά σύνορά μας και επεσήμανε ότι καμία ξένη χώρα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως γεωπολιτικό όπλο. Τα ανθρώπινα βάσανα και ο ανθρώπινος πόνος δεν θα πρέπει να εργελειοποιούνται. Και σταθήκαμε στο πλευρό της Λιθουανίας όταν η Λευκορωσία επιχείρησε να κάνει το ίδιο με τη χώρα σας» ανέφερε συγκεκριμένα, για να βάλει αμέσως μετά ως αντίβαρο το γεγονός πως και η χώρα μας υποδέχτηκε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες από την Ουκρανία εξαιτίας της ρωσικής εισβολής.

«Πιστεύω πως είναι επιτακτική ανάγκη να καταλήξουμε σε μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτές τις τακτικές, με στόχο να αποτρέψουμε την επανάληψη της μεταναστευτικής κρίσης του παρελθόντος. Βεβαίως, ταυτόχρονα, η Ευρώπη έχει ανοίξει τις πόρτες της στους πρόσφυγες από την Ουκρανία, ως όφειλε να πράξει. Στην Ελλάδα ήρθαν περίπου 60.000 με 70.000 Ουκρανοί, τους οποίους φροντίσαμε και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, κάποια στιγμή, ελπίζουμε σύντομα, θα είναι σε θέση να επιστρέψουν στα σπίτια τους» ανέφερε ακόμα ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Documento Newsletter