Ταξίδι στον χρόνο: Η ιστορία της HP, από το γκαράζ στην κορυφή του κόσμου

Το όνομα HP είναι ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στον κόσμο της τεχνολογίας, με παρουσία σε πολλούς τομείς, από τα laptops έως τους εκτυπωτές. Κι ενώ πολλές φορές ακούμε σήμερα πως μια εταιρεία ξεκίνησε από το γκαράζ κάποιου και έφτασε ψηλά, η HP μπορεί να… καυχιέται πως κατέχει τα πρωτεία στο κομμάτι αυτό.

Είναι σαν παραμύθι: μια εταιρεία που γεννήθηκε από το πάθος δύο ανθρώπων για τη δουλειά που αγαπούν και το όραμα για κάτι ανώτερο. Λίγο οι συγκυρίες, λίγο η ασταμάτητη «δίψα» για επιτυχία, ένα μικρό γκαράζ που μετά βίας χωρούσε ένα αυτοκίνητο έγινε το σημείο όπου θα γεννιόταν μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην ιστορία.

Η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς, λένε, και οι Hewlett και Packard κατάφεραν να κάνουν τα ονόματά τους συνώνυμο της τεχνολογίας αρπάζοντας τις ευκαιρίες τους την κατάλληλη στιγμή.

Ξεκίνημα βγαλμένο από την… Fantasia

Στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια, το μακρινό 1938, δύο απόφοιτοι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί νοίκιασαν ένα μικρό γκαράζ για να συνεργαστούν πάνω σε ηλεκτρονικές συσκευές με την ελπίδα να παράγουν κάτι που θα τραβήξει τα βλέμματα των υποψήφιων πελατών. Τα ονόματα των δύο συνεργατών ήταν Bill Hewlett και David Packard, οι οποίοι το 1939 αποφάσισαν να επισημοποιήσουν τη συνεργασία τους δημιουργώντας μια πραγματική εταιρεία και το όνομα αυτ΄ς θα αποφασιζόταν με τη ρίψη κέρματος – Hewlett-Packard ή Packard-Hewlett; Το νόμισμα αποφάσισε για εκείνους και η Hewlett-Packard γεννήθηκε.

Η πρώτη συσκευή που κατασκεύασαν ήταν το HP200A, ένας ταλαντωτής ήχου που χρησιμοποιούταν για δοκιμές εξοπλισμού ήχου. Κατάφεραν να πουλήσουν αρκετά κομμάτια έναντι περίπου 90$, ενώ οι ανταγωνιστές τους πουλούσαν χαμηλότερης ακρίβειας συσκευές για περίπου 200$. Έχοντας τραβήξει το βλέμμα του Bud Hawkins, τότε επικεφαλής ηχολήπτη της Walt Disney Studios, κατάφεραν να πουλήσουν οκτώ κομμάτια του HP200B -ενός εξελιγμένου μοντέλου- έναντι 71.50$ το κομμάτι. Μέσα σε ένα χρόνο λειτουργίας, κατάφεραν να έχουν κέρδος 1563$ από έσοδα ύψους 5369$, ενώ η αρχική τους επένδυση κυμάνθηκε στα 538$.

Κανείς βέβαια δεν γνώριζε το πόσο σημαντικοί θα ήταν αυτοί οι ταλαντωτές. Χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή του άκρως επιτυχημένου Fantasia, της ιστορικής ταινίας κινουμένων σχεδίων της Disney που στηρίχθηκε τόσο πολύ στον ήχο και την πανδαισία σχεδίων στην οθόνη, που τόνωσε το ηθικό των ιδρυτών της HP. Έκτοτε, ξεκίνησαν να εργάζονται σε κάθε λογής συσκευή, από συστήματα αντί-ραντάρ που χρησιμοποιήθηκαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έως πυκνωτές, με το «άνοιγμα» στην αγορά των υπολογιστών να έρχεται περίπου 3 δεκαετίες αργότερα.

Βάζοντας τα θεμέλια για το αύριο

Τη δεκαετία του 1960, η HP είχε φτάσει να είναι το αντίπαλο δέος της IBM, παράγοντας συσκευές που θα αποτελούσαν τη βάση αυτού που σήμερα γνωρίζουμε ως προσωπικούς υπολογιστές (personal computers). Μέσα στο 1968, όμως, η HP κυκλοφόρησε τον Hewlett-Packard 9100A, τον πρώτο προσωπικό υπολογιστή που κατασκευάστηκε ποτέ κι έτσι χάραξε με χρυσά γράμματα το όνομά της στις σελίδες της ιστορίας. Για να αποφύγει την άμεση σύγκριση με την IBM, μάλιστα, ο Hewlett δήλωσε πως η HP αναφερόταν στον 9100A ως «επιτραπέζια αριθμομηχανή» αντί για «επιτραπέζιο υπολογιστή».

Οι καινοτομίες του έρχονταν σε διάφορες μορφές. Χρησιμοποιούσε πρωτοποριακά κυκλώματα και εξαρτήματα που καθιστούσαν δυνατή τη συναρμολόγηση κομματιών όπως ο επεξεργαστής δίχως συγκολλήσεις στην πλακέτα. Μάλιστα, ήταν η αρχή για αρκετά ακόμη μοντέλα με διάφορες βελτιώσεις, όμως η HP παρέμενε πιστή στο όραμά της να κατασκευάζει συσκευές για επιστημονικούς οργανισμούς και βιομηχανίες, αντί για οικιακά συστήματα. Αυτό φαινόταν και από το πληκτρολόγιο, ας πούμε, το οποίο θύμιζε περισσότερο αριθμομηχανή παρά το πληκτρολόγιο όπως το γνωρίζουμε σήμερα – δεν είχαν καν γράμματα.

Με την διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για οικιακούς, προσωπικούς υπολογιστές, η HP άρχισε να κινείται προς εκείνη την κατεύθυνση με σκοπό να επεκτείνει την γκάμα της αλλά και τις πωλήσεις της, όπως κάθε εταιρεία. Έτσι, το 1984 κυκλοφόρησε τον HP 110, τον πρώτο φορητό υπολογιστή που πλέον είχε υιοθετήσει πολλά από τα στοιχεία που ζητούσε ο κόσμος – λειτουργούσε με MS-DOS και το πληκτρολόγιο δεν διέφερε πολύ από τα σημερινά. Το κύριο προτέρημά του ήταν πως η οθόνη δίπλωνε για να κάνει τη μεταφορά ευκολότερη, κάτι που δεν μπορούσαν να κάνουν άλλοι φορητοί υπολογιστές της εποχής.

Παράλληλα, την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε εκτυπωτές έγχυσης μελάνης και laser για τους desktop υπολογιστές της, μια κίνηση που αγαπήθηκε από το κοινό καθώς σύντομα οι εκτυπωτές έβρισκαν τον δρόμο τους προς τα… σπίτια του κοινού. Ο HP LaserJet εξελίχθηκε σε πραγματικό «λαχείο» για την εταιρεία, πουλώντας περίπου 250.000 τεμάχια μέσα σε ένα χρόνο. Δύο χρόνια αργότερα, η HP κατοχύρωσε το HP.com, το ένατο μόλις domain name τύπου .com στην ιστορία ενώ το 1987 το γκαράζ από όπου ξεκίνησαν οι Hewlett και Packard μετατράπηκε σε ιστορικό μνημείο.

Η πολυτάλαντη HP του σήμερα

Πιστή στην παράδοση που η ίδια δημιούργησε, η HP συνέχισε να δοκιμάζει διαρκώς νέες τεχνολογίες και συσκευές, παράλληλα εξελίσσοντας τα όσα είχε ήδη καταφέρει. Η παραγωγή της πλέον περιελάμβανε σταθερούς και φορητούς υπολογιστές, εκτυπωτές, περιφερειακά, ακόμη και υπολογιστές τσέπης – όπως το iPAQ 112, που χωρούσε πλέον στην παλάμη κάποιου και ήταν εξοπλισμένο με λογισμικό Windows.

Από τον πρώτο φορητό υπολογιστή έως σήμερα, βέβαια, πολλά έχουν αλλάξει. Κυρίως, η ευελιξία ενός τέτοιου συστήματος και οι επιλογές που έχει κανείς. Δεν μιλάμε για ένα… φορητό desktop, αλλά για πραγματικά λεπτούς και πανίσχυρους φορητούς υπολογιστές. Και το καλύτερο είναι πως υπάρχει μια σειρά για να καλύψει οποιονδήποτε χρήστη.

Για παράδειγμα, η σειρά HP Pavilion έχει επιλογές σε κάθε μέγεθος και δύναμη – είναι η πιο ευέλικτη σειρά laptop που προσφέρει η εταιρεία και μπορεί να καλύψει τόσο τον βασικό χρήστη όσο τον φοιτητή ή τον επαγγελματία. Τα HP Envy είναι λεπτεπίλεπτα και άκρως φορητά, με ανεπαίσθητο βάρος και μέγεθος που καλύπτει άνετα την καθημερινότητα κάποιου, δίχως παρόλα αυτά να θυσιάζουν τη δύναμή τους.

Οι επαγγελματίες -γραφείου και γενικότερα- έχουν πληθώρα επιλογών στις σειρές HP ProBook και HP EliteBook, που συνδυάζουν κορυφαίες επιδόσεις με την αντοχή που χρειάζεται ένας επαγγελματίας ο οποίος καθημερινά «ξεζουμίζει» τον υπολογιστή του από κάθε άποψη. Θα μπορούσε κάλλιστα κάποιος να προτιμήσει ένα HP Spectre, βέβαια, αν θέλει κάτι όχι απλά διακριτικό αλλά -ξεκάθαρα- πανέμορφο για εργασίες γραφικών.

Και φυσικά, δε θα γινόταν να μείνουν εκτός οι gamers. Η πασίγνωστη σειρά HP Omen σχεδιάστηκε για να συνδυάζει τα εξαρτήματα από το… «επάνω ράφι» που απαιτούνται για gaming σε ένα καλαίσθητο σασί με διακριτικές κόκκινες πινελιές επάνω στο μαύρο χρώμα τους. Το αποτέλεσμα είναι πανίσχυρα μηχανήματα για κάθε τύπο παίκτη, με συστήματα ψύξης που υπερκαλύπτουν τις ανάγκες ακόμη και κάποιου που περνάει ώρες παίζοντας, πάντοτε με τη σφραγίδα της HP.

Έχοντας βάλει πλώρη για την εκατοστή επέτειό της, η HP δε δείχνει σημάδια… κόπωσης και αντ’ αυτού «φορτσάρει» σε κάθε κατηγορία. Από σταθερούς ή φορητούς υπολογιστές έως περιφερειακά και αξεσουάρ, είναι εκεί σε κάθε σου βήμα.