Ταξίδι-αστραπή σήμερα του Μητσοτάκη στον Λίβανο «για τα μάτια του κόσμου»

Στιγμιότυπο από την τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu,Πέμπτη 21 Μαϊου 2020 (EUROKINISSI/Γ.Τ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Σήμερα τελικά πραγματοποιείται το ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λίβανο το οποίο αναβλήθηκε προ δέκα ημερών λόγω της βλάβης του πρωθυπουργικού αεροσκάφους.

Στο μεσοδιάστημα ωστόσο σημειώνεται πως μεσολάβησε η πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία δημιουργώντας καινούργια δεδομένα στην περιοχή και όχι μόνον.

Η αστραπιαία επίσκεψη του πρωθυπουργού σύμφωνα με την επίσημη αιτιολογία είναι οι «παραδοσιακοί δεσμοί φιλίας μεταξύ των δύο κρατών», αν και η Ελλάδα μέχρι σήμερα παρά τις επιφανειακές θέσεις υπέρ της ειρήνης, στηρίζει απόλυτα και ανεπιφύλακτα την ισραηλινή πολιτική του πρωθυπουργού και φίλου του Έλληνα πρωθυπουργού, Μπένιαμιν Νετανιάχου.

Παράλληλα η κίνηση του Έλληνα πρωθυπουργού θέλει να δείξει και την ετοιμότητα της χώρας, ιδιαίτερα μετά την κινητικότητα και την ουσιαστική εμπλοκή της Τουρκίας και προσωπικά του Ταγίπ Ερντογάν.

Επισήμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει για τη συνδρομή της Ελλάδας και την ετοιμότητά της για να στηριχθούν οι κρατικές δομές του Λιβάνου και οι Ένοπλες Δυνάμεις για την εφαρμογή της εκεχειρίας.

Ωστόσο οι «θεατρικές» ως επί το πλείστον κινήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού έρχονται πολύ αργά και μάλλον αφορούν αποκλειστικά την «επικοινωνία» και εντάσσονται στο αφήγημα ότι «η Ελλάδα είναι πανταχού παρούσα» και έτοιμη να συμβάλει στην «ανοικοδόμηση».

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:

Στις 11:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη Ι’, παρουσία του Μητροπολίτη Βηρυτού Ηλία.

Στις 12:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής του Λιβάνου, Ναμπί Μπέρι, στο μέγαρο Άιν ελ-Τίνεχ.

Στις 12:40 ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, στο μέγαρο Γκραντ Σερέιλ  –  Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.

Διαβάστε επίσης: 

Μένουν ή φεύγουν οι ρωσικές βάσεις στη Συρία;

Στο ναδίρ οι σχέσεις Ισραήλ και Ιρλανδίας: Το Τελ Αβίβ κλείνει την πρεσβεία του στο Δουβλίνο

Συρία – Fake news: Αξιωματικός πληροφοριών στη Συριακή αεροπορία ο άνδρας που «ελευθέρωσε» το CNN – Το βίαιο παρελθόν του

Συρία: Πυρετός για την πίτα της αναστήλωσης – Διπλωματικές κινήσεις από το νέο καθεστώς και τις μεγάλες δυνάμεις

Ινδικός Ωκεανός: «Σαν να έγινε πυρηνικός πόλεμος…» – Φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς από τον κυκλώνα Σίντο στο γαλλικό αρχιπέλαγος

Το Bitcoin σπάει για πρώτη φορά το φράγμα των 105.000 δολαρίων

Συρία: Το Ισραήλ σφυροκοπά στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ταρτούς – Οι σφοδρότεροι βομβαρδισμοί από το 2012