Τασούλας εναντίον Τασούλα για τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία

Συνέντευξη στην εφημερίδα Real και τον Γιώργο Λυκουρέντζο παραχώρησε ο πρόεδρος της Βουλής, αναιρώντας όσα ο ίδιος είχε υποστηρίξει ενώπιον των κοινοβουλευτικών συντακτών για τα «παγωμένα» μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία.

«Η κυβέρνηση, που διατηρεί το συνταγματικό δικαίωμα της νομοθετικής πρωτοβουλίας, θα κρίνει τελικά το χρόνο ψήφισης των 3 αυτών κυρώσεων συνεκτιμώντας και συμπεριφορές της γειτονικής χώρας» απάντησε ο Κωνσταντίνος Τασούλας στο ερώτημα του συναδέλφου αναφορικά με τους λόγους που οδηγούν την πλειοψηφία στην παρατεταμένη καθυστέρηση κύρωσης των μνημονίων.

«Υπάρχει ζήτημα από το ότι τα τρία Μνημόνια εφαρμόζονται χωρίς να έχουν κυρωθεί από το Κοινοβούλιο;» επανήλθε ο Γ. Λυκουρέντζος, με τον πρόεδρο της Βουλής να αποκρίνεται: «Η αστυνόμευση του εναερίου χώρου γίνεται βάσει άλλων επιμέρους συμφωνιών και τα δύο άλλα ζητήματα θα ενεργοποιηθούν όταν ψηφιστούν. Ζήτημα υπάρχει και θα υπάρχει όσο η γειτονική χώρα δεν τηρεί συμφωνηθέντα».

Παρά τον αναντίρρητο φόβο του Μεγάρου Μαξίμου για το πολιτικό κόστος που θα προκαλέσει η κύρωση των μνημονίων, το βολικό αφήγημα του Κ. Τασούλα θα μπορούσε να ληφθεί υπόψιν αν ο ίδιος δεν είχε εκφράσει διαφορετική άποψη για το εν λόγω ζήτημα, παρουσιάζοντας τα μνημόνια ως διαδικαστικό ζήτημα που δεν είναι δα και «κάτι συνταρακτικό».

Συγκεκριμένα, στις 24 Ιουνίου είπε ενώπιον των κοινοβουλευτικών συντακτών: «Δεν είναι στην προτεραιοποίηση που μου έχουν δώσει (σ.σ. από το Μέγαρο Μαξίμου). Δεν επηρεάζουν την υλοποίηση της Συμφωνίας. Δεν είναι κάτι συνταρακτικό. Το σκέλος που αφορά το FIR ούτως ή άλλως τηρείται».

Αν, λοιπόν, η συμπολίτευση θεωρούσε τα μνημόνια ασήμαντα, θα τα είχε κυρώσει εδώ και καιρό και δεν θα κρυβόταν πίσω από το πρόσφατο σφάλμα Ζάεφ στο Twitter. Επίσης, αφού τα μνημόνια δεν επηρεάζουν την εφαρμογή της Συμφωνίας, γιατί η κυβέρνηση τα αντιλαμβάνεται ως μοχλό πίεσης προκειμένου η Βόρεια Μακεδονία να τηρήσει τα συμφωνηθέντα;

Ο κ. Τασούλας αναπαρήγαγε την αντίφαση που έχει μετατραπεί σε κυβερνητική καραμέλα. Ενώ η πλειοψηφία ζητά την πιστή τήρηση της Συμφωνίας από τους γείτονες δεν υλοποιεί όσα η ίδια υποχρεούται να πράξει. Σε κάθε περίπτωση, η συνέντευξη του προέδρου της Βουλής επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τη Συμφωνία των Πρεσπών ως πεδίο διευθέτησης εσωκομματικών αντιπαραθέσεων, γεγονός που αντανακλάται στην εξωτερική πολιτική της χώρας.