Task force για την «προάσπιση» του δημοσιογραφικού επαγγέλματος προωθεί η κυβέρνηση

Χωρίς τέλος είναι τα χτυπήματα της κυβέρνησης στο δημοσιογραφικό επάγγελμα και την ελευθερία του Τύπου στη χώρα, αφού την ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπαθούσε να συσκοτίσει για την εποπτεία υπό την οποία τέθηκε η χώρα από την Κομισιόν, ο γενικός γραμματέας επικοινωνίας και ενημέρωσης «ανακοίνωνε» πως έξι υπουργεία, μεταξύ των οποίων το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπέγραψαν μνημόνιο για την «προάσπιση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος», και μάλιστα, προβλέπεται η δημιουργία μίας «task force» που θα λειτουργεί ως παρατηρητήριο, χωρίς να αναφέρει την παραμικρή λεπτομέρεια για το περιεχόμενο της κυβερνητικής πρωτοβουλίας.

Εν κρυπτώ και με την απουσία του Γιάννη Οικονόμου, παρότι είχε προαναγγελθεί η παρουσία του χωρίς να έχει ακυρωθεί έως την τελευταία στιγμή, η κυβέρνηση επέλεξε το βήμα της εκδήλωσης του Αθήνα 984 για τα «35 χρόνια Ελεύθερη Ραδιοφωνία» για να ανακοινώσει ακόμα μία πρωτοβουλία της με στόχο τους δημοσιογράφους και την ελευθεροτυπία.

Στην εκδήλωση παρέστη τελικά ο γενικός γραμματέας επικοινωνίας και ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης, ο οποίος αναλώθηκε κατά βάση σε γενικολογίες και δικαιολογίες για την κατάσταση της Ελευθερίας του Τύπου στη χώρα, καθώς και σε εξίσου γενικά σχόλια για την πρόσφατη συνάντηση του Γ. Οικονόμου με την αντιπρόεδρο της Κομισιόν για θέματα Διαφάνειας και Αξιών, Βέρα Γιούροβα. Σε ένα σημείο, ωστόσο, της τοποθέτησής του, ο γενικός γραμματέας προκάλεσε έκπληξη με την ανακοίνωση μίας «task force» έξι υπουργείων με στόχο την «προάσπιση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος», μεταξύ των οποίων τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης.

«Θέλω να σας ενημερώσω ότι πριν από λίγες μέρες υπογράφηκε ένα μνημόνιο με αντικείμενο την προάσπιση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος μεταξύ έξι Υπουργείων, της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του Υπουργείου Δικαιοσύνης, του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και  της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων εκ μέρους του Υπουργείου Εργασίας  που είναι το πρώτο βήμα της πολιτικής μας προς την ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων» ανέφερε αρχικά ο Δ. Γαλαμάτης, τονίζοντας στη συνέχεια πως η δράση δεν θα περιοριστεί στην υπογραφή ενός κειμένου κατανόησης.

«Το συγκεκριμένο μνημόνιο συνεργασίας θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας task force, στην οποία θα έχουν ρόλο και συμμετοχή η Κοινωνία των Πολιτών, τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, οι Ενώσεις των Δημοσιογράφων» συνέχισε, για να προσθέσει στη συνέχεια πως «σκοπός είναι η ομάδα αυτή, ταχείας δράσης, να λειτουργεί και ως παρατηρητήριο αλλά και ως φορέας παραγωγής προτάσεων για θεσμικές παρεμβάσεις».

«Η  χώρα μας θα πρωτοστατήσει στις πολιτικές που θέλει να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση» ήταν η μόνη φράση που πρόσθεσε για το ζήτημα, χωρίς την παράθεση της παραμικρής λεπτομέρειας για το τι ακριβώς σημαίνει αυτή η «ομάδα δράσης» απέναντι σε έναν τομέα που σε όλη τη διάρκεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη βιώνει το ένα πλήγμα μετά το άλλο από τις αποφάσεις της. Ακόμα, ερωτήματα προκάλεσε και η εξίσου λακωνική ανακοίνωση πως η κυβέρνηση ετοιμάζει «βελτίωση» του μητρώου των ιδιοκτητών ενημερωτικών site, και πάλι δίχως την παραμικρή εξήγηση.

Τα ερωτήματα από τις «ανακοινώσεις» είναι πολλά. Το γεγονός πάντως πως μία τόσο σοβαρή δράση, με την εμπλοκή σημαντικών υπουργείων, δεν παρουσιάστηκε όπως θα έπρεπε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ από τον αρμόδιο υφυπουργό για τα μέσα ενημέρωσης, Γ. Οικονόμου, αλλά αφέθηκε για μία απλή αναφορά σε μία εθιμοτυπική συμμετοχή του γενικού γραμματέα στην εκδήλωση του αθηναϊκού δημοτικού ραδιοφώνου, λέει για ακόμα μία φορά πολύ περισσότερα για τις προθέσεις της κυβέρνησης.