Σταθεροποίηση με τάση μείωσης των ρευματοκλοπών το 2018 δείχνουν τα στοιχεία του Διαχειριστή του Δικτύου, ύστερα από την αλματώδη αύξηση που καταγράφηκε τα προηγούμενα χρόνια, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ Νίκος Χατζηαργυρίου.
Η πάταξη του φαινομένου θα επιτρέψει σε βάθος χρόνου και την ελάφρυνση των καταναλωτών, αφού σήμερα το κόστος της ενέργειας που κλέβουν οι επιτήδειοι από το δίκτυο, κατανέμεται στους λοιπούς καταναλωτές.
«Το φαινόμενο των ρευματοκλοπών, ενώ τα προηγούμενα χρόνια παρουσίαζε μία αύξηση, εφέτος οι ενδείξεις μας είναι ότι έχει σταθεροποιηθεί και μάλιστα, με βάση τους υπολογισμούς των απωλειών στο δίκτυο, έχει μία ελαφρά μείωση», επισημαίνει ο κ. Χατζηαργυρίου. «Με το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο», προσθέτει, «είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα πράγματα θα πάνε ακόμα καλύτερα. Ήδη οι περισσότεροι από εκείνους που συλλαμβάνονται για ρευματοκλοπή σπεύδουν να πληρώσουν τα ποσά που τους καταλογίζονται».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ΔΕΘ, οι απώλειες από ρευματοκλοπές εκτοξεύθηκαν το 2017 στο 4,2% της ενέργειας που εισέρχεται στο δίκτυο, έναντι 0,2 % το 2005, δηλαδή αυξήθηκαν 21 φορές. Αντίστοιχη είναι η αύξηση στις ρευματοκλοπές που εντόπισαν τα συνεργεία της ΔΕΗ / ΔΕΔΔΗΕ, οι οποίες από 400 το 2006 έφθασαν σε 11.685 το 2016 και 9.120 το 2017.
Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις αυτές η ενέργεια που υπολογίζεται ότι εκλάπη πληρώνεται με προσαύξηση (πρόστιμο), σε τιμή που σήμερα είναι 0,255 ευρώ ανά κιλοβατώρα (συγκριτικά το πρώτο κλιμάκιο στο οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ είναι 0,0946 ευρώ ανά κιλοβατώρα, δηλαδή κάθε κλαπείσα κιλοβατώρα πληρώνεται περίπου σε τριπλάσια τιμή από την κανονική). Αν δεν καταβληθούν ή ρυθμιστούν τα οφειλόμενα, η ηλεκτροδότηση διακόπτεται άμεσα.
Όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ, κατά καιρούς έχουν συλληφθεί ακόμη και σπείρες που αναλαμβάνουν έναντι αμοιβής την παρέμβαση στο μετρητή για να γίνει η κλοπή ενέργειας. Επίσης, σε άλλες περιπτώσεις επιτήδειοι πουλάνε συσκευές που δήθεν επιτυγχάνουν εξοικονόμηση ενέργειας ενώ στην πραγματικότητα η εξοικονόμηση προέρχεται από κλοπή ρεύματος.
Τα επόμενα χρόνια, οι επιδόσεις στο ζήτημα της πάταξης των ρευματοκλοπών θα συνδεθούν και με τα έσοδα του ΔΕΔΔΗΕ, που καθορίζονται από τη ΡΑΕ. Συγκεκριμένα, αφού συμφωνηθεί ένας συγκεκριμένος ετήσιος στόχος, ο ΔΕΔΔΗΕ θα έχει όφελος αν τον πετυχαίνει ή τον ξεπερνά, ενώ αν ο στόχος δεν επιτυγχάνεται τότε το έσοδό του θα μειώνεται.