Ηχηρά μηνύματα και προς το Μαξίμου έστειλε με την παρέμβασή του ο Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στο Πολεμικό Μουσείο, στο βιβλίο του Γιάννη Βαληνάκη «Για μια νέα στρατηγική απέναντι στην Τουρκία – Πώς θα ακυρώσουμε τη “Γαλάζια πατρίδα”», καθώς όπως είπε κάποιοι “καλοπροαίρετα θα πω” επαναλαμβάνουν τα επιχειρήματα της Τουρκίας”, ενώ έκανε λόγο για εσφαλμένη κατανόηση της τουρκικής στρατηγικής σε ότι αφορά την εξωτερική πολιτική. Επίσης, σε όλη του την ομιλία ασκεί έντονη κριτική σε όλους αυτούς που τον κατηγορούν για “πολιτική ακινησίας” στην εξωτερική πολιτική, λέγοντας ότι δεν μπορεί να θεωρείται “ακινησία” ο αγνός πατριωτισμός και η υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων της χώρας.
Δείτε επίσης: Μαξίμου για παρέμβαση Καραμανλή και παρουσία Σαμαρά: «Δεν υπάρχει καμία ανησυχία»
Συγκεκριμένα, ο πρώην πρωθυπουργός μπροστά σε δεκάδες βουλευτές και γαλάζια στελέχη, τον Αντώνη Σαμαρά και τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο είπε αρχικά ότι “το βιβλίο αυτό είναι μια εύγλωττη απάντηση σε όσους μιλούν για «σχολή της ακινησίας». Σε όσους αποκαλούν αδράνεια και αποφυγή πρωτοβουλιών, τον αγνό πατριωτισμό, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας και την ανυποχώρητη στάση μπροστά στις παράλογες και παράνομες απαιτήσεις της Τουρκίας. Αλλά ακόμα ακόμα και σε όσους τα αποκαλούν όλα αυτά γραφικότητα” ενώ πρόσθεσε ότι “πρωτοβουλίες, όμως, και κινητικότητα δεν συνιστούν οι υποχωρήσεις σε ζωτικά μας συμφέροντα και μονομερή δικαιώματα, τα οποία εξάλλου είναι και κατοχυρωμένα από το Διεθνές Δίκαιο, όπως είναι η επέκταση των χωρικών μας υδάτων. Η καινοφανής θεωρία ότι, αν δεν προσφέρουμε σοβαρά ανταλλάγματα από τα μονομερή δικαιώματά μας στην Τουρκία, αυτή δεν θα έχει λόγο να διαπραγματευτεί μαζί μας είναι πρωτοφανής στα διεθνή χρονικά”.
«Όσο, η Ελλάδα δεν αντιδρά ή αντιδρά με φοβικότητα, η Τουρκία διευρύνει τις απαιτήσεις της»
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι “η διαπραγμάτευση δεν είναι αυτοσκοπός. Και όσοι προτάσσουν ως κέρδος από μια τέτοια διαπραγμάτευση την αποφυγή πολέμου θα πρέπει να ξέρουν ότι με υποχωρήσεις σε τέτοια ζητήματα δεν εξαγοράζεται η ειρήνη. Αντίθετα, η χώρα καθίσταται όμηρος των αυθαίρετων τακτικών της Τουρκίας και της ανοίγει την όρεξη για περισσότερες παράνομες διεκδικήσεις. Αλλά και σε ζητήματα που το Διεθνές Δίκαιο μας καλεί να διαπραγματευτούμε ,όπως είναι οι ΑΟΖ, και που θα έπρεπε, όπως κάνουν όλες οι χώρες του κόσμου, να προσέλθουμε με το μέγιστο των διεκδικήσεών μας, δεν συνιστούν πρωτοβουλίες οι εκ των προτέρων παραχωρήσεις. Και, μάλιστα, χωρίς ανταλλάγματα”, ενώ τόνισε ότι “δυστυχώς, η Τουρκία έχει καταφέρει να μας εμφυσήσει το δίλημμα υποχωρήσεις ή πόλεμος. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκει – και σε κάποιες περιπτώσεις καταφέρνει – να αποκομίσει κέρδη, χωρίς να πέσει σφαίρα. Όσο, μάλιστα, η Ελλάδα δεν αντιδρά ή αντιδρά με φοβικότητα, η Τουρκία διευρύνει τις απαιτήσεις της”.
«Κάποιοι στην Ελλάδα, καλοπροαίρετοι θα πω εγώ, επαναλαμβάνουν ουσιαστικά τα επιχειρήματα της Τουρκίας»
Επίσης, ο μακροβιότερος πρόεδρος της γαλάζιας παράταξης σημείωσε ότι “το έχω ξαναπεί, δεν αμφισβητώ τον πατριωτισμό κανενός. Αλλά κάποιοι στην Ελλάδα, καλοπροαίρετοι θα πω εγώ, με καλή διάθεση, επαναλαμβάνουν ουσιαστικά τα επιχειρήματα της Τουρκίας. Είναι μια σχολή σκέψης που μας λέει να δείξουμε κατανόηση και στις «εύλογες» ανησυχίες της Τουρκίας. Μας λένε ότι έχει και η Τουρκία δικαιώματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Και ότι η Τουρκία αντιδρά με προκλήσεις, γιατί εμείς την κάνουμε να νιώθει περικυκλωμένη” και τόνισε ότι “μα το Αιγαίο είναι κατάσπαρτο από ελληνικά νησιά! Η γεωγραφία είναι αυτή που επιβάλλει τη συνέχεια του ελληνικού χώρου! Κανείς δεν απέκλεισε την Τουρκία από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και κανείς δεν αρνήθηκε τα δικαιώματά της στις περιοχές αυτές. Τα δικαιώματα εκείνα, βεβαίως, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, από τις Συνθήκες, από τη γεωγραφία την ίδια”.
«Στην εξωτερική πολιτική όλα τα κράτη προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη τους»
Επίσης, ο Κώστας Καραμανλής είπε ότι “άλλο επιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι εμείς επιδεικνύουμε μαξιμαλισμό. Ότι θέλουμε να εξαντλήσουμε τα όσα προβλέπει η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, χωρίς πνεύμα συμβιβασμού. Μα, ασφαλώς, όπως καταδεικνύεται και στο βιβλίο, σε κάθε διαπραγμάτευση πας με το μέγιστο των όσων προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο! Η διεθνής σκηνή, η εξωτερική πολιτική, είναι σκληρή και όλα τα κράτη προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη τους. Και αυτό ακριβώς οφείλει να κάνει και η Ελλάδα”.
«Το πακέτο των τουρκικών διεκδικήσεων ήταν και είναι ενιαίο»
Ταυτόχρονα, ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι “δεν είναι λύση το να τα υπονομεύσουμε μακροπρόθεσμα, για να κερδίσουμε το όποιο όφελος τώρα. Λέγεται, μάλιστα, ότι ο χρόνος λειτουργεί εναντίον μας, ότι όσο δεν λύνουμε το ένα, η Τουρκία προσθέτει συνεχώς νέες διεκδικήσεις. Όμως το πακέτο των τουρκικών διεκδικήσεων ήταν και είναι ενιαίο. Μπορεί να το ξεδιπλώνει σταδιακά, αλλά η στόχευση ήταν και είναι πάντα η ίδια. Και αυτήν την στόχευση μάς την περιγράφει ευθαρσώς το όραμα της Γαλάζιας Πατρίδας που κωδικοποιεί τις διαχρονικές διεκδικήσεις της Τουρκίας”, ενώ παράλληλα τόνισε ότι “και, φυσικά, κανένας απολύτως λόγος δεν μπορεί να γίνεται περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών μας. Αντιθέτως, υπογραμμίζεται ότι τα όποια σενάρια εφησυχασμού «εκπαιδεύουν» και την ελληνική κοινωνία στο να υποτιμά την απειλή και να θεωρεί τους εξοπλισμούς και τη στρατιωτική θητεία ως ένα περιττό βάρος. Και αυτό είναι μια πολυτέλεια που η Ελλάδα δεν την έχει”.
«Παρεμφερείς απόψεις έχουν Οι Σαμαράς, Παυλόπουλος και Μολυβιάτης»
Ο Κώστας Καραμανλής είπε ότι “σε αυτό το δυσμενές τοπίο που η πατρίδα καλείται να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και να διεκδικήσει τα δίκαιά της. Απέναντι σε ένα γείτονα που μεθοδικά και συστηματικά επιχειρεί να ανατρέψει το υφιστάμενο καθεστώς, όπως προβλέπεται από την Συνθήκη της Λωζάννης, το Δίκαιο της Θάλασσας ή άλλες διεθνείς συμφωνίες, να επιβάλλει τον ηγεμονικό του ρόλο στην ευρύτερη περιοχή και που δεν διστάζει να απειλεί και ενίοτε να καταφεύγει στην χρήση βίας” ενώ ανέφερ ότι “δεν είναι μόνο δική μου η αγωνία για τα μελλούμενα. Παρεμφερείς απόψεις διατυπώνουν ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο κορυφαίος της ελληνικής διπλωματίας Πρέσβυς Πέτρος Μολυβιάτης και πολλοί άλλοι από όλο το πολιτικό ή ακαδημαϊκό φάσμα”.
Τέλος, ο πρώην πρωθυπουργός κατέληξε ότι “σ΄ αυτόν το δύσκολο κόσμο, τον γεμάτο προκλήσεις και κινδύνους, καλούμαστε να διαφυλάξουμε την πατρίδα και τον Ελληνισμό, την εδαφική μας ακεραιότητα, τα συμφέροντα της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή, να αποτρέψουμε αποτελεσματικά επιθετικές διαθέσεις άλλων και να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον στις γενιές Ελλήνων που έρχονται. Για να τα επιτύχουμε αυτά οφείλουμε να βάλουμε στην άκρη τις μεμψιμοιρίες, την μικροπολιτική, την διχόνοια και να βρούμε την δύναμη να προτάξουμε ενωμένοι τον καλύτερό μας εαυτό. Με όραμα, στρατηγική και ομοψυχία”.
Πέρα από τον Αντώνη Σαμαρά και τον Προκόπη Παυλόπουλο στο Πολεμικό Μουσείο υπάρχουν πολλά στελέχη της γαλάζιας παράταξης, ενώ την παρακολουθούν και στελέχη από άλλα κόμματα. Συγκεκριμένα, είναι οι Μάριος Σαλμάς, Μίλτος Χρυσομάλλης, Ευάγγελος Αποστολάκης, Γιώργος Βλάχος, Θανάσης Παπαθάσης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Μαρία Κεφαλά, Γιάννης Οικονόμου, Φάνη Πετραλιά, Άννα Καραμανλή, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Νίκος Νικολόπουλος, Φωτεινή Αραμπατζή κ.α.
Διαβάστε επίσης: