«Για το δανειακό σκέλος (του Ταμείου Ανάκαμψης) μπορεί το 45% να αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς ο όγκος προφανώς είναι μεγαλύτερος στις μεγάλες επιχειρήσεις», ήταν η παραδοχή του Νίκου Παπαθανάση στη Βουλή σε σχέση με τον ετεροβαρή διαμοιρασμό των δισεκατομμυρίων του Ταμείου Ανάκαμψης ανάμεσα στις μικρομεσαίες και τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγή και Εμπορίου, ο αν. υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ομολόγησε την αδικία που υφίστανται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) σε σχέση με τη δυνατότητα πρόσβασης στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, τους οποίους περιέγραψε ως διπλάσιους από το σχέδιο Μάρσαλ.
Μετά τα διθυραμβικά σχόλια περί εξασφάλισης των περισσότερων κατά κεφαλήν πόρων στην ΕΕ από το Ταμείο, ο κ. Παπαθανάσης δεν μπόρεσε να αποφύγει την παραδοχή ότι η πλάστιγγα των δανειοδοτήσεων γέρνει υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων, προσπαθώντας να συμψηφίσει τη δυσμενή μεταχείριση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με προγράμματα τύπου «εξοικονομώ», τα οποία προσθέτουν εισόδημα ακόμα και στις τελευταίες βαθμίδες του επιχειρείν.
Υποστήριξε ότι «45.000 με 50.000 έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό», τονίζοντας παράλληλα ότι «πράγματι παρατηρούμε πως η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα έχει δυσκολίες στο τραπεζικό σύστημα», αφού οι εγγυήσεις που ζητούν οι τράπεζες καθιστούν τις δανειακές προσπάθειες άκαρπες και αυτόν τον γόρδιο δεσμό καλείται να λύσει η Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Αντιπλημμυρικά έργα
Για να προλάβει την κριτική της αντιπολίτευσης αναφορικά με την εξαίρεση αντιπλημμυρικών από τη χρηματοδότηση του Ταμείου, ο αν. υπουργός με την ευνοϊκή μεταχείριση από τη Eurobank ισχυρίστηκε ότι «κανένα έργο δεν θα μείνει εκτός» διότι θα εκτελεστούν με κονδύλια του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων λόγω του ότι τα συγκεκριμένα έργα υποδομών δεν θα προλάβαιναν το deadline του Ταμείο (Αύγουστος 2026), γεγονός που -κατά τα λεγόμενά του- θα προκαλούσε κυρώσεις και καθυστέρηση εκταμιεύσεων.