Ταμείο Αλληλοβοήθειας: Έφεση εισαγγελέα κατά της αθώωσης Τσακοπιάκου

Ταμείο Αλληλοβοήθειας: Έφεση εισαγγελέα κατά της αθώωσης Τσακοπιάκου

Απρόσμενη τροπή παίρνει η δίκη για την κλοπή βιβλίων πρωτοκόλλου της περιόδου 2015-2017 και πρακτικών του Δ.Σ. του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του ΥΠΠΟ, καθώς η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών επανέρχεται στην υπόθεση και ασκεί έφεση ζητώντας την καταδίκη και του πρώην προέδρου του Ταμείου Γιάννη Τσακοπιάκου για την υπεξαγωγή βιβλίων πρωτοκόλλου αλλά και των υπόλοιπων κατηγορουμένων για την κατάληψη που είχε γίνει στις αρχές του 2018.

Στην προκειμένη περίπτωση, ο εισαγγελέας κρίνει ότι ο Γ. Βλαντής δεν υπεξήγαγε έγγραφα μόνο με δική του πρωτοβουλία, αλλά με τη συμμετοχή του Γ. Τσακοπιάκου. Επιπλέον, αναγνωρίζει ότι κατά τη διάρκεια της κατάληψης των γραφείων του Ταμείου σημειώθηκε διατάραξη δημόσιας υπηρεσίας και όχι ιδιωτικού φορέα, καθώς το ΤΑΥΠΥΠΠΟ δεν έχει δική του αυτοτελή νομική προσωπικότητα, αλλά εντάσσεται στη νομική προσωπικότητα του κράτους. Δηλαδή κρίνει ότι η κατάληψη έγινε σε δημόσια υπηρεσία και τα έγγραφα που κλάπηκαν ήταν δημόσια.

Στη δίκη που προηγήθηκε και ολοκληρώθηκε στις 9 Μαρτίου είχε καταδικαστεί μόνο ο Γιώργος Βλαντής, πρώην διευθυντής του Ταμείου, χωρίς ελαφρυντικά, σε οκτώ μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή για την υπεξαγωγή εγγράφων.

Καταρρίπτεται η δήθεν σκευωρία

Με την απόφαση του δικαστηρίου αλλά και με την έφεση του εισαγγελέα καταρρίπτεται πλέον ο ισχυρισμός περί δήθεν «σκευωρίας» και «πολιτικής δίκης» που επικαλούνταν οι κατηγορούμενοι. Ακόμα και μετά τη δίκη, στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΥΠΠΟ, πρόεδρος της οποίας είναι ο Γ. Τσακοπιάκος, έκανε λόγο για «σκευωρία», αποδίδοντας τον ρόλο του «σκηνοθέτη» στον πρώην υφυπουργό Πολιτισμού Κώστα Στρατή. «Έχω δώσει ήδη εντολή για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων μου» μας λέει ο Κ. Στρατής, που καταφεύγει στη Δικαιοσύνη για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος του.

Με βάση την απόφαση του δικαστηρίου αλλά και την έφεση του εισαγγελέα, κατέρρευσε πλέον η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διέταξε, μαζί με άλλες ΕΔΕ για τις υποθέσεις του Ταμείου, η υπουργός Πολιτισμού αμέσως μετά την ανάληψη του χαρτοφυλακίου της το 2019 προκειμένου να απαλλάξει τον Γ. Τσακοπιάκο και τις πρώην διοικήσεις του Ταμείου από τις ευθύνες τους αποδίδοντας ανυπόστατες κατηγορίες στις διοικήσεις επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το δικαστήριο έκρινε ότι ένοχος είναι ο Γ. Βλαντής για συνειδητή υπεξαγωγή εγγράφων, ενώ η ΕΔΕ ισχυριζόταν πως υπήρξε απλή αμέλεια κατά την παράδοση-παραλαβή της διοίκησης του Ταμείου μετά την κατάληψη του 2018. Ελέγχεται παράλληλα και η αξιοπιστία των μαρτύρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων στη δίκη που ολοκληρώθηκε στις 9 Μαρτίου, αφού οι ίδιοι εμφανίζονται είτε ως κατηγορούμενοι είτε ως μάρτυρες κατηγορίας και σε άλλες πειθαρχικές και ποινικές υποθέσεις που αφορούν το Ταμείο. Οι καταθέσεις τους, όπως αποδείχτηκε, δεν έπεισαν ούτε το δικαστήριο ούτε τώρα τον εισαγγελέα.

Ανοίγει ο δρόμος για απόδοση ευθυνών

Τα υπεξαιρεθέντα πρωτόκολλα είναι το πρώτο σκέλος της πολύκροτης υπόθεσης του Ταμείου Αλληλοβοήθειας που έφτασε στο ακροατήριο. Με την απόφαση του δικαστηρίου και κυρίως την εισαγγελική έφεση ανοίγει ο δρόμος της απόδοσης ευθυνών σε όσους εμπλέκονται στις μεγάλες κακουργηματικές υποθέσεις που ερευνά η Δικαιοσύνη. Το πρώτο κακούργημα είναι τα πλαστά δάνεια και οικονομικά βοηθήματα, με εισαγγελική εισήγηση προς το Δικαστικό Συμβούλιο για παραπομπή σε δίκη δεκατεσσάρων πρώην μελών της διοίκησης και εργαζομένων στο Ταμείο που κατηγορούνται για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και υπεξαίρεση κατά της δημόσιας περιουσίας. Το δεύτερο κακούργημα, σύμφωνα με πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αφορά διασπάθιση εκατομμυρίων ευρώ που δαπανήθηκαν μη σύννομα, εκτός του δημόσιου λογιστικού και των καταστατικών σκοπών του Ταμείου.

Στρατής: Παράδειγμα διαφθοράς

«Το Ταμείο είναι από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα σημείων διαφθοράς στα μεσαία και χαμηλά στρώματα της Δημόσιας Διοίκησης και φορέων του Δημοσίου που πρέπει να αντιμετωπιστούν αν θέλουμε η χώρα μας να είναι ευνομούμενη, νεωτερική, ευρωπαϊκή» μας λέει ο Κ. Στρατής, που ως υφυπουργός Πολιτισμού νομοθέτησε υπέρ της εξυγίανσης του ΤΑΥΠΥΠΠΟ και του μετασχηματισμού του σε πραγματικό Ταμείο Αλληλοβοήθειας των εργαζομένων.

«Ευθύνη του πολιτικού συστήματος είναι να τα αντιμετωπίσει με θεσμικό τρόπο. Ωστόσο, η τέλεση αδικημάτων του Ποινικού Δικαίου είναι υπόθεση αποκλειστικά της Δικαιοσύνης» προσθέτει. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι «ο ισχυρισμός περί δήθεν ‘σκευωρίας’ και ‘σκηνοθεσίας’ εμπίπτει σε όσα προβλέπονται από τον νόμο για συκοφαντική δυσφήμιση. Επιπλέον, διαστρεβλώνει την απόφαση του δικαστηρίου που έκρινε ότι υπήρξε υπεξαγωγή πρωτοκόλλων από τον πρώην διευθυντή. Τέλος, στρέφεται προσβλητικά κατά του εισαγγελέα που με την έφεσή του ζητά την καταδίκη και άλλων κατηγορούμενων για την κατάληψη των γραφείων του Ταμείου και την υπεξαγωγή».

Πηγή: avgi.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter