Ταλαιπωρία σε ΑΣΕΠ και ΕΣΥ και στο βάθος διορισμός «ημετέρων» – Σε γραφειοκρατικό γολγοθά μετέτρεψε ο νόμος Κεραμέως τον έλεγχο των αιτήσεων

Ταλαιπωρία σε ΑΣΕΠ και ΕΣΥ και στο βάθος διορισμός «ημετέρων» – Σε γραφειοκρατικό γολγοθά μετέτρεψε ο νόμος Κεραμέως τον έλεγχο των αιτήσεων

Ο περιβόητος νόμος Κεραμέως αντί να επιλύσει προβλήματα και να εξοβελίσει την κομματοκρατία στο δημόσιο για την αξιολόγηση και την επιλογή των στελεχών του δημόσιου τομέα φαίνεται ότι έφερε περισσότερες δυσκολίες αλλά και περισσότερα παραθυράκια για τον διορισμό «ημετέρων» στο σύστημα.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση των διοικητών νοσοκομείων, οι οποίοι ακολούθησαν τους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών στους οποίους και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ο νόμος Κεραμέως. Εκατοντάδες στελέχη του τομέα της υγείας υπέβαλαν αίτηση στις αρχές του χρόνου για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ώστε να διεκδικήσουν μια θέση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Στην πράξη όμως αποδείχτηκε, παρά τα όσα αντίθετα ισχυρίζεται η κυβέρνηση, ότι ο νόμος δημιουργεί πρόσφορο έδαφος ώστε να διοριστούν τα δικά της παιδιά.

Στην πρώτη εφαρμογή του νόμου μάλιστα με τους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών επιλέχθηκαν τα ίδια «γαλάζια» στελέχη τα οποία βρίσκονταν στις ίδιες θέσεις και πριν από τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Και παρά τις όποιες αμφισβητήσεις που έχουν διατυπωθεί, το πρόσχημα της κυβέρνησης παραμένει ότι πλέον υπάρχει ο νόμος που επιβάλλει αξιοκρατική επιλογή.

 

Με ρυθμούς χελώνας

Η διαδικασία πάντως συνεχίζεται για τους διοικητές νοσοκομείων με ρυθμούς χελώνας, ενώ το ΑΣΕΠ έχει μπλοκάρει από τα εκατοντάδες βιογραφικά που είναι υποχρεωμένο να ελέγξει ώστε να διαπιστωθεί εάν τα τυπικά προσόντα των υποψηφίων έχουν συνάφεια με την προκήρυξη. Βέβαια, στο τέλος και πάλι ο υπουργός Υγείας θα επιλέξει τα πρόσωπα που επιθυμεί για τα δημόσια νοσοκομεία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τις τελευταίες εβδομάδες είχε παγώσει, όπως λένε έγκυρες πληροφορίες, η διαδικασία ελέγχου των βιογραφικών των υποψηφίων από το ΑΣΕΠ. Το ήδη βεβαρυμένο με τεράστιο φόρτο εργασίας ΑΣΕΠ λόγω των διάφορων διαγωνισμών που τρέχουν είχε ζητήσει τρεις γραμματείς για τον έλεγχο των τυπικών προσόντων. Ομως οι τρεις γραμματείς που είχαν παραχωρηθεί από το υπουργείο Υγείας για να συμβάλουν στον έλεγχο τον πτυχίων των υποψηφίων αποσύρθηκαν και δεν αντικαταστάθηκαν σε εύλογο χρονικό διάστημα, όπως περιγράφουν έγκυρες πληροφορίες του Documento.

Χρειάστηκε να περάσουν αρκετές ημέρες μέχρι να αλλάξουν οι γραμματείς που είχαν αποχωρήσει, αφού ο Αδωνης Γεωργιάδης αμελούσε να υπογράψει τη σχετική απόφαση. Με το επιχείρημα αυτό τα στελέχη του ΑΣΕΠ καθυστέρησαν περαιτέρω τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν, γι’ αυτό και μετατέθηκε κι άλλο η ανακοίνωση της λίστας με τα 15 ονόματα των επικρατέστερων.

Η άρνηση πάντως του ΑΣΕΠ να επιταχύνει τις διαδικασίες για τον διαγωνισμό ώστε να επιλεγούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι νέοι διοικητές νοσοκομείων δεν είναι τυχαία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση του φορέα από την πρώτη στιγμή διαφωνούσε με τον νόμο Κεραμέως. Σε συνομιλίες μάλιστα που φέρεται να είχε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ με κυβερνητικά στελέχη είχε επισημάνει το πρόβλημα των καθυστερήσεων που θα προκύψουν λόγω της αναλυτικής έρευνας που πρέπει να γίνει για τα προσόντα των υποψηφίων ώστε να τηρηθεί ο νόμος.

Μιλώντας πάντως το Documento με αρμόδιες πηγές την περασμένη Παρασκευή μας έλεγαν ότι ήταν θέμα ωρών να δημοσιοποιηθούν οι λίστες με τους 15 υποψήφιους ανά νοσοκομείο που πληρούν τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού, διαθέτουν δηλαδή τα τυπικά προσόντα και έχουν γράψει και καλά στον γραπτό διαγωνισμό που διεξάχθηκε στο τέλος Μαρτίου.

Θα ακολουθήσει ένα διάστημα ενστάσεων ώστε να προκύψει η τελική επτάδα με τα πρόσωπα που θα κληθούν για προσωπική συνέντευξη από τις αρμόδιες επιτροπές που έχουν δημιουργηθεί. Υπενθυμίζεται ότι έχουν δημιουργηθεί επτά διαφορετικές επιτροπές από το ΑΣΕΠ, όσες είναι δηλαδή οι υγειονομικές περιφέρειες, ενώ σε όλες τις επιτροπές συμμετέχει η γενική γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη.

Μόλις οριστικοποιηθούν οι επτάδες θα ακολουθήσει η επόμενη φάση, η οποία βέβαια ενδιαφέρει και την κυβέρνηση. Είναι η φάση της προσωπικής συνέντευξης στην οποία υποβάλλονται οι επτά επικρατέστεροι ώστε να προκύψει η σύντομη λίστα των τριών με τα περισσότερα μόρια, από την οποία θα επιλέξει τον νέο διοικητή για κάθε νοσοκομείο της χώρας ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης.

Η προσωπική συνέντευξη είναι το τρικ που ακολουθείται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, καθώς η βαθμολόγηση είναι τελείως υποκειμενική και καθορίζει τους τελικούς επικρατέστερους. Κατά τη συνήθη τακτική, με περισσότερα μόρια βαθμολογείται εκείνος που έχει την εύνοια της ΝΔ ώστε να μπορεί και ο υπουργός Υγείας να επιχειρηματολογήσει αντίστοιχα για την επιλογή του.

Γι’ αυτό άλλωστε, με βάση τις πληροφορίες του Documento, τις τελευταίες εβδομάδες δεκάδες στελέχη από όλη τη χώρα έχουν σπεύσει σε υπουργικά και βουλευτικά γραφεία προκειμένου να ζητήσουν τη συμβολή των τοπικών πολιτικών παραγόντων ώστε να προκριθούν στις λίστες του ΑΣΕΠ. Μια τακτική που αποδεικνύει στην πράξη ότι ο νόμος Κεραμέως είχε στόχο απλώς να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών ώστε η κυβέρνηση να μπορέσει να ισχυριστεί ότι ακολουθεί τον δρόμο της αξιοκρατίας.

 

ΕΣΥ σε απορρύθμιση

Ωστόσο το πρόβλημα με τον νόμο Κεραμέως δεν είναι μόνο η έλλειψη αξιοκρατίας που περνά μέσα από μια τυπική διαδικασία ελέγχου του ΑΣΕΠ. Το πρόβλημα ξεκινά εδώ και περίπου ένα χρόνο, οπότε και έγινε γνωστό στους νυν διοικητές νοσοκομείων ότι θα περάσουν από διαγωνισμό για να μπορέσουν να παραμείνουν στη θέση τους. Κάτι που έχει προκαλέσει απόλυτη απορρύθμιση στο ΕΣΥ, αφού οι περισσότεροι νυν διοικητές –ειδικά αυτοί που θεωρούν αβέβαιο το εργασιακό τους μέλλον– έχουν παγώσει κάθε πρωτοβουλία και κάθε μεταρρυθμιστική κίνηση που θα μπορούσε να βελτιώσει το νοσοκομείο τους. Οι περισσότεροι αναλώνονται σε απλή διαχείριση των καθημερινών προβλημάτων, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι και οι διεκδικήσεις για επιπλέον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό γίνονται εξαιρετικά χλιαρά και χωρίς πιεστική διάθεση απέναντι στο υπουργείο Υγείας.

Την κατάσταση αυτή δεν φαίνεται να βελτιώνουν οι διοικητές των υγειονομικών περιφερειών, που θεωρητικά θα έπρεπε να συντονίζουν τα νοσοκομεία που ελέγχουν και αντίστοιχα τους διοικητές τους. Ωστόσο ήδη από τις πρώτες εβδομάδες της επανατοποθέτησής τους έχουν κι αυτοί επαναπαυτεί στις δάφνες τους.

Την προβληματική εικόνα του ΕΣΥ των τελευταίων μηνών έρχεται να ενισχύσει και η στάση του υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη ο οποίος φαίνεται πως εστιάζει πια μόνο στο πολιτικό του μέλλον στην ηγεσία της ΝΔ και όχι στα του δημόσιου συστήματος υγείας. Ακόμη και «γαλάζιοι» διορισμένοι διοικητές νοσοκομείων συζητούν στα πηγαδάκια σχεδόν ανοικτά πια ότι ο υπουργός Υγείας δεν δείχνει επί της ουσίας κανένα ενδιαφέρον για μεταρρυθμίσεις και αλλαγές.

Οι μόνες οδηγίεςστις οποίες δίνει ο υπουργός Υγείας το τελευταίο διάστημα αφορούν τον περιορισμό των δαπανών των νοσοκομείων προκειμένου να επιδείξει έργο στην κεντρική κυβέρνηση. Αλλωστε ελάχιστα ασχολείται πια με τα δημόσια νοσοκομεία που καθημερινά ταλαιπωρούν τους πολίτες σε όλη τη χώρα, αφού κύριο μέλημά του είναι οι εμφανίσεις του σε τηλεοπτικές εκπομπές, όπου τοποθετείται κυρίως για τα πολιτικά δρώμενα της χώρας και σχεδόν ελάχιστα για ζητήματα υγείας. Από την άλλη, πού τον χάνει πού τον βρίσκει κανείς, εγκαινιάζει υπάρχουσες κλινικές και παρευρίσκεται σε κοσμικές εκδηλώσεις και συνέδρια.

Στον αντίποδα είναι ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος καλείται καθημερινά, όπως αναφέρουν πληροφορίες, να διαχειριστεί την καθημερινότητα στο ΕΣΥ, να εκτελέσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για τα νοσοκομεία και να συντάξει με την ομάδα του υπουργικές αποφάσεις και νομοσχέδια, αλλά επί της ουσίας είναι παραγκωνισμένος από τον Αδ. Γεωργιάδη.

Ο υφυπουργός Υγείας πάντως, που δεν θεωρείται ισχυρό πολιτικό στέλεχος μέσα στην κυβέρνηση, αποφεύγει να διαμαρτύρεται σε υψηλότερα κυβερνητικά στελέχη ώστε να μη δημιουργηθούν περαιτέρω τριβές στο κυβερνητικό σχήμα.

Να σημειωθεί ότι οι νέοι διοικητές των νοσοκομείων στο σύνολό τους δεν αναμένεται να διοριστούν στο ΕΣΥ πριν από το τέλος του χρόνου. Κάτι που σημαίνει ότι τα δημόσια νοσοκομεία θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην ίδια κατάσταση χωρίς απολύτως καμία μεταρρύθμιση ή αλλαγή έως ότου διοριστούν τα νέα στελέχη. Και τότε όμως οι νεόφερτοι διοικητές της κυβέρνησης θα χρειαστούν ένα χρονικό διάστημα για να ενημερωθούν για το τι συμβαίνει μέσα στα νοσοκομεία που θα διοικούν ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να υλοποιήσουν κάποιες μεταρρυθμιστικές αλλαγές που θα ήθελε το κυβερνητικό επιτελείο.

 

Στο απυρόβλητο η Αγαπηδάκη

Στην άλλη άκρη της οδού Αριστοτέλους βρίσκεται η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία ενώ δεν αναλαμβάνει επί της ουσίας κανένα έργο που θα μπορούσε να βελτιώσει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ), που έχει υπό την εποπτεία της, παραμένει στο απυρόβλητο από το Μέγαρο Μαξίμου. Ούτε και οι προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις που έχουν προαναγγελθεί από το υπουργείο Υγείας εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια έχουν προχωρήσει, αλλά η αγαπημένη του Μεγάρου Μαξίμου δεν φαίνεται να δέχεται τις αναμενόμενες κυρώσεις.  Ούτε για το προχειρογραμμένο και γεμάτο λάθη νομοσχέδιο για την ΠΦΥ που θα μπορούσε να δώσει μια ανάσα στα νοσοκομεία η Ειρ. Αγαπηδάκη δέχτηκε επικρίσεις από την κεντρική κυβέρνηση. Κάτι που, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, προκαλεί περαιτέρω αμηχανία και εκνευρισμό στον Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος και φέρεται να έχει ουσιαστικά εγκαταλείψει το ΕΣΥ στη μοίρα του.

 

Διαβάστε επίσης:

Η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ επί των ημερών μου, λέει ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Φίτσο

Διάλογος Documento για την Κεντροαριστερά – Μιχελάκη: Συλλογική ευθύνη

Μέση Ανατολή: Τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Άμυνας ΗΠΑ και Ισραήλ – Τι συζήτησαν

Νετανιάχου: «Θα νικήσουμε τους εχθρούς του Ισραήλ» – Σήμερα το νέο διάγγελμα

Γάζα: Ένας χρόνος σφαγές – Η γενοκτονία σε αριθμούς

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter