Τακτική υποχώρηση Μητσοτάκη μετά την ομοβροντία της αντιπολίτευσης

Τακτική υποχώρηση Μητσοτάκη μετά την ομοβροντία της αντιπολίτευσης

Εγκαταλείποντας το αφήγημα του εθνικού σωτήρα και αντιλαμβανόμενος την απώλεια του κλίματος πολιτικής συναίνεσης για τη διαχείριση της πανδημίας, ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να υιοθετήσει προτάσεις της αντιπολίτευσης προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα μετά τη σφοδρή αντιπαράθεση που σημειώθηκε στην Ολομέλεια. Βέβαια, οι όποιες παραδοχές για την πλήρη απώλεια ελέγχου στη Βόρεια Ελλάδα ήταν μισές και με αστερίσκους. 

Επιστρέφοντας στους ήπιους και απολογητικούς τόνους της πρωτολογίας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε στην τριτολογία του ότι «πιθανώς» υπήρξε κυβερνητικός εφησυχασμός, προσθέτοντας πως αν γύριζε το ρολόι πίσω θα έπαιρνε νωρίτερα πιο αυστηρά μέτρα με σκοπό τον περιορισμό της διάδοσης του ιού. «Ναι, πέσαμε έξω στην εκτίμησή μας» ομολόγησε και προσπάθησε να διαστρεβλώσει την παραδοχή του Άδωνη Γεωργιάδη σε σχέση με τον εκτροχιασμό της κατάστασης από το άνοιγμα του τουρισμού. Συγκεκριμένα, ισχυρίστηκε ότι ο υπουργός Ανάπτυξης εννοούσε ότι η κυβέρνηση έπεσε έξω ως προς τις προβλέψεις για την Θεσσαλονίκη και όχι για τον τουρισμό, υποτιμώντας τη νοημοσύνη των πολιτών που μπορούν να εξακριβώσουν την αλήθεια βλέποντας το σχετικό βίντεο των δηλώσεων του Αδ. Γεωργιάδη.

Έπειτα, λαμβάνοντας υπόψη την οξύτατη κριτική που δέχτηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση, αναγκάστηκε να υιοθετήσει προτάσεις που παρατέθηκαν από τους πολιτικούς αρχηγούς. Πρώτον, έκανε αποδεκτό το αίτημα του Κυριάκου Βελόπουλου για «πάγωμα» των πλειστηριασμών, προαναγγέλλοντας σχετική ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης. Δεύτερον, χαρακτήρισε δίκαιη την κριτική Τσίπρα – Βαρουφάκη σε σχέση με τις ελλείψεις τεχνολογικού εξοπλισμού σε χιλιάδες οικογένειες, δεδομένο που έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό παιδιών από την τηλεκπαίδευση. Επ΄ αυτού, δεσμεύτηκε ότι μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021 θα έχουν διατεθεί σχεδόν 90.000 tablets και laptops.

Τρίτον, μετά τις επικρίσεις Γεννηματά, αναγκάστηκε να ανακοινώσει στοχευμένα τεστ σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου που θα αποσκοπούν στο ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως επισήμανε ο Κυρ. Μητσοτάκης, θα παραταθεί η τηλεκπαίδευση. Τέταρτον, μετά την επαναδιατύπωση της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα για παροχή εισοδήματος έκτακτης ανάγκης σε 1,9 εκατ. νοικοκυριά και συνολικά 4 εκατ. πολίτες, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για οικονομική ενίσχυση «των πιο αδύναμων». «Τα ποσά και το πώς θα εξειδικευτούν από το οικονομικό επιτελείο» είπε, αδειάζοντας τον αν. υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, ο οποίος την Τρίτη στη Βουλή υποστήριξε πως είναι «ώρα (δημοσιονομικής) σύνεσης, δεν είναι ώρα σπατάλης».

Επιπλέον, ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υποδείξουν εκπροσώπους για την επιτροπή εθνικού εμβολιασμού κατά του κορονοϊού «όταν έχουμε στα χέρια μας» το εμβόλιο ή τα εμβόλια. Σύμφωνα με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το εν λόγω αίτημα αποτελεί μία προσπάθεια πολιτικού αντιπερισπασμού με φόντο το αναπάντητο αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τοποθέτηση της Αθηνάς Λινού στη θέση της υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής.

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει για πολλοστή φορά στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για κατάθεση των πρακτικών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, πολλαπλασιάζοντας τις υποψίες για τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης σε σύγκριση με τις εισηγήσεις των ειδικών για κρίσιμα θέματα όπως το άνοιγμα σχολείων και τουρισμού, τα μέσα μεταφοράς, την πληρότητα των πλοίων και τα γήπεδα. Μάλιστα, για το συγκεκριμένο ζήτημα ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει καταθέσει τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, με τον επισπεύδοντα υπουργό να αρνείται να απαντήσει αν η ρύθμιση θα εγκριθεί ή θα απορριφθεί. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter