Τάκης Θεοδωρικάκος: Mε 11 λέξεις «σχολάει» 8.000 φωτογράφους

Τάκης Θεοδωρικάκος: Mε 11 λέξεις «σχολάει» 8.000 φωτογράφους

Ειλημμένη απόφαση του τέως υπουργού Θεοδωρικάκου προς όφελος μεγαλοσυμφερόντων να βγάζουν φωτογραφίες οι υπηρεσίες ταυτότητας στα αστυνομικά τμήματα

«Αφού άκουσε την επιχειρηματολογία μας, δεσμεύτηκε ότι θα παγώσει το ζήτημα μέχρι τις εκλογές, γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, μέχρι τις εκλογές δεν θέλει κινητοποιήσεις και θέλει ησυχία» έγραφε ενημερωτικό σημείωμα του ιστορικού σωματείου Ένωση Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθήνας (ΕΚΦΑ) για τον μέχρι πρότινος υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο. «Πρέπει να μαζέψουμε και κανέναν σταυρό» φέρεται να είπε ο ίδιος, όπως καταγγέλλουν οι παρόντες στη συνάντηση.

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω

Η ΕΚΦΑ, που λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1916, αγωνίζεται να απαλειφθεί ένα χωρίο έντεκα λέξεων στην τροποποιημένη ΚΥΑ 8200/0-297647/10.04.2018 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β΄ 824/17.02.2023 και αφορά τα νέα δελτία αστυνομικής ταυτότητας. «Η φωτογραφία δύναται να λαμβάνεται είτε απευθείας από τις αρχές έκδοσης» είναι η επίμαχη φράση στην κοινή υπουργική απόφαση που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά των φωτογράφων. Δικαίως, αφού με αυτές τις έντεκα λέξεις η κυβέρνηση της ΝΔ άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο η φωτογράφιση για τις νέες ταυτότητες να γίνεται εντός των Αστυνομικών Τμημάτων, άμεσα ή σε μέλλοντα χρόνο. Από τη μεριά του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε παγώσει όλες τις διαδικασίες ενόψει εκλογών, αφήνοντας τους εργαζόμενους στον αέρα.

Αυτή η ιστορία είναι ένα ακόμη σημάδι για το ότι στον αμαρτωλό διαγωνισμό για τις ταυτότητες, που έχει ήδη ακυρωθεί δύο φορές από την απελθούσα κυβέρνηση Μητσοτάκη, κρύβονταν περισσότεροι διάβολοι στις λεπτομέρειες απ’ ό,τι αρχικά φανταζόταν οποιοσδήποτε. Αραγε ποιος θα προμηθεύσει τα απαραίτητα μηχανήματα στα ΑΤ και με ποιο υψηλό κόστος για το δημόσιο ταμείο; Ποιος κερδίζει από τη συρρίκνωση της αγοράς των φωτογράφων; «Οι μεγάλοι παίκτες» είναι η απάντηση και εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι μένουν εκτός της κούρσας. Με λίγα λόγια, οι έντεκα λέξεις της ΚΥΑ θα επηρεάσουν τη ζωή 8.000 ανθρώπων και των οικογενειών τους. Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης υπολογίζει πως πάνω από το 50% των φωτογραφείων θα κλείσει εξαιτίας αυτών των έντεκα λέξεων.

Οι εργαζόμενοι πάντως κλιμάκωσαν τον αγώνα μέσα από τα σωματεία τους ακόμη και στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, καλώντας σε κινητοποιήσεις έξω από το υπουργείο ΠροΠο, ελπίζοντας να τους ακούσει κάποιος. Ως προς την «ακοή», πάντως, η απελθούσα ηγεσία του υπουργείου δεν τα έχει πάει καθόλου καλά. Συνολικά πέντε ερωτήσεις και αναφορές κατατέθηκαν τον Απρίλιο στο κοινοβούλιο από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και την Ελληνική Λύση, όμως δεν έλαβαν καμία απάντηση. Παρόμοιες συνθήκες αντιμετώπισε και το ιστορικό σωματείο ΕΚΦΑ. Οι φωτογράφοι, λοιπόν, όπως προκύπτει από τη (μονομερή) αλληλογραφία τους με το υπουργείο, ζητούσαν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία από τον Μάρτιο ώστε να εκθέσουν τα αιτήματα και τα επιχειρήματά τους. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Μόνο όταν το σωματείο απείλησε με κινητοποίηση στα γραφεία του υπουργείου στην Κατεχάκη υπήρξε απάντηση.

Τους συνάντησαν για να μη φωνάζουν

Το προεκλογικό κλίμα «όλα πάνε καλά» δεν έπρεπε σε καμία των περιπτώσεων να χαλάσει και στις 31 Μαρτίου το ΔΣ της ΕΦΚΑ έστειλε επιστολή στον τότε υπουργό Τ. Θεοδωρικάκο, ενημερώνοντας για την κινητοποίηση που έχει προγραμματιστεί με αίτημα την απόσυρση της διαβόητης ΚΥΑ. «Ελάχιστα λεπτά αργότερα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του ΓΓ του υπουργείου κου Καραμαλάκη προς τον πρόεδρο της ΕΦΚΑ, ο οποίος ΓΓ εκπροσωπώντας τον υπουργό ζήτησε να μην προχωρήσουμε σε κινητοποίηση υποσχόμενος συνάντηση ενός της ερχόμενης εβδομάδας (σ.σ. 3 Απριλίου). Η απάντηση του προέδρου της ΕΦΚΑ ήταν ότι η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί όπως έχει οριστεί και να φροντίσουν να μας δεχθούν εκείνη την ώρα ώστε να τους εκθέσουμε τα αιτήματά μας» έγραφε την ίδια μέρα το ενημερωτικό σημείωμα της ΕΦΚΑ.

Η κινητοποίηση εντέλει πραγματοποιήθηκε στις 3 Απριλίου, όπως είχε διαμηνυθεί, «και ενώ μέχρι την τελευταία στιγμή οι πληροφορίες που παίρναμε ήταν πως ο υπουργός και ο ΓΓ δεν είναι στο υπουργείο, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησής μας ο (σ.σ. τότε) υπουργός κος Θεοδωρικάκος δέχτηκε αντιπροσωπεία της ΕΚΦΑ παρόντος και του ΓΓ κου Καραμαλάκη».

«Αφού του εκθέσαμε τις ανησυχίες μας για τα δεδομένα που αφήνει ανοικτά η πρόσφατη ΚΥΑ μας ξεκαθάρισε πως δεν είναι απλά πρόθεση της παρούσας κυβέρνησης αλλά απόφασή της οι φωτογραφίες της αστυνομικής ταυτότητας να λαμβάνονται και στα αστυνομικά τμήματα όπου θα τοποθετηθούν κάμερες και στην πιο ακριτική περιοχή μέχρι και το τελευταίο χωριό, όπως ανέφερε». Και το ίδιο σημείωμα συνέχιζε με τη χαρακτηριστική φράση του υπουργού ότι ήθελε ησυχία μέχρι τις εκλογές.

«Ο υπουργός δεν ήθελε φασαρίες»

Ο πρόεδρος της ΕΚΦΑ Βασίλης Στάμος μιλώντας στο Documento πριν από τις εκλογές δήλωσε: «Επειτα από περίπου 45 ημέρες χρονοτριβής και κρυφτούλι με τον (σ.σ. τέως) υπουργό μπορέσαμε να έχουμε γνώση για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Διαπιστώσαμε διά στόματος Θεοδωρικάκου πως δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ να τοποθετήσει κάμερες στα αστυνομικά τμήματα αλλά ξεκάθαρα απόφασή της. Μάλιστα ο υπουργός… υποσχέθηκε πάγωμα της ΚΥΑ μέχρι τις εκλογές, γιατί είναι υποψήφιος και δεν θέλει φασαρίες και κινητοποιήσεις, γιατί πρέπει να μαζέψει και ψήφους, όπως είπε χαρακτηριστικά. Η επόμενη κίνηση που αποφάσισε η ΕΚΦΑ ήταν 24ωρη απεργία και μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών την Τετάρτη 10 Μάη με αίτημα την απόσυρση της ΚΥΑ».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter