Τάκης Παναγιωτόπουλος: Παραμένει ζητούμενο στη χώρα μας η δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων για την πανδημία (Ηχητικό)

Τάκης Παναγιωτόπουλος: Παραμένει ζητούμενο στη χώρα μας η δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων για την πανδημία (Ηχητικό)

Το θέμα δεν είναι πόσες επιτροπές επιστημόνων υπάρχουν αλλά ότι στη χώρα μας δεν δημοσιοποιούνται τα αναλυτικά στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας όπως ορίζει σαφώς το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων.

Αυτό τόνισε στο Κόκκινο και στην εκπομπή «Ξυπνήστε» ο Καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος, με την επισήμανση ότι το θέμα έχει τεθεί πολλάκις στην Επιτροπή αλλά παραμένει, ακόμα, ζητούμενο.

Όπως είπε, εκτός της επιτροπής της οποίας είναι ο ίδιος μέλος – και υπάγεται στο υπουργείο Υγείας – υπάρχει άλλη μία, η 36μελής Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας για το Covid που υπάγεται στο ίδιο υπουργείο, αποτελείται από κυρίως υπαλλήλους του υπουργείου, στην οποία δίνει τις εισηγήσεις της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για να εισηγηθεί, εκείνη, τα περαιτέρω.

“Δεν γνωρίζω να υπάρχει άλλη επιτροπή που να υπάγεται στην Πολιτική Προστασία”, είπε.

Και πρόσθεσε:

— Το κρίσιμο με τα στοιχεία δεν είναι να κάνουμε “αστυνομική” έρευνα αλλά τι δίνεται στη δημοσιότητα. Το συμβάν είναι τέτοιο που δεν υπάρχει ούτε μισός λόγος, ούτε μία υπόνοια αιτίας, κάποια στοιχεία να μην είναι δημόσια και κάποια να είναι.

Όλα πρέπει να δημοσιοποιούνται με μία εύληπτη έκθεση αρκετά αναλυτική, ενδεχομένως κάθε εβδμάδα.

— Σε άλλες χώρες υπάρχουν δυναμικές ιστοσελίδες που μπορείς να δεις τόπο, αριθμό κρουσμάτων, αριθμό θανάτων, στο σύνολο και στην τελευταία εβδομάδα, να δεις θανάτους εντός και εκτός των νοσοκομείων, εντός και εκτός ΜΕΘ.

Όλα αυτά είναι στοιχεία που αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν και δεν βλέπω κανέναν λόγο να μην είναι δημόσια και προσιτά σε όλους. Είναι αναγκαίο αυτό και για λόγους Δημοκρατίας, ώστε να πάμε μαζί όλοι σαν κοινωνία.

— Στην δική μας χώρα, η ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ δεν δίνει τέτοια, αναλυτικά, στοιχεία και άρα είναι προφανές ότι δεν τα έχουμε δημόσια.

Δεν γνωρίζω ποιά στοιχεία δίνονται με καθυστέρηση μίας εβδομάδας (σ.σ. σύμφωνα με τις αποκαλύψεις για το παράλληλο σύστημα καταγραφής του ΕΟΔΥ). Πάντα υπάρχει μία χρονοκαθυστέρηση διότι χρειάζεται έλεγχος, δεν γνωρίζω σε τι αναφέρεται η εφημερίδα.

Τα διάφορα συστήματα συλλέγουν διαφορετικά στοιχεία και γι΄αυτό χρειάζεται μία διαδικασία “καθαρίσματος” μεταξύ τους.

— Μην χάνουμε το ουσιώδες: τι δημοσιοποιείται. Σας λέω ευθέως ότι αυτά που δημοσιοποιούνται θα έπρεπε να είναι με συστηματικό τρόπο. Το ορίζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων ότι είναι κομβικής σημασίας να είναι δημόσια τα στοιχεία της επιτήρησης.

Εχει τεθεί επανειλημένως στην Επιτροπή, παραμένει ζητούμενο και πρέπει να γίνει γρήγορα.

Αυτό είναι το ζήτημα, και όχι άλλα που έρχονται ίσως να συγκαλύψουν ή δεν ξέρω τι. Πάντα υπάρχουν διαφορές και ανταγωνισμοί ανάμεσα σε φορείς, σε κέντρα εξουσίας.

Πηγή: Αυγή

Ετικέτες

Documento Newsletter