Οι Ολλανδοί άποικοι Μπόερς ανέφεραν τον όρο «ντοπ» για να περιγράψουν_x000D_
οποιοδήποτε διεγερτικό αφέψημα.
Τελικά ο όρος υιοθετήθηκε για ένα ευρύτερο φάσμα ουσιών και στον αθλητισμό η χρησιμοποίησή τους περιγράφεται ως «ντόπινγκ», λέξη που εμφανίζεται για πρώτη φορά σε αγγλικό λεξικό το 1889. Επομένως, μόνο φρέσκο φρούτο δεν είναι η χορήγηση και χρήση ουσιών από αθλητή με σκοπό την τεχνητή και παράνομη βελτίωση των επιδόσεών του.
Ο πρωταθλητισμός ξεκινάει από την εφηβεία και γι’ αυτό η διοίκηση του ΕΣΚΑΝ (Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ) έχει συζητήσει με το υπουργείο Παιδείας τη διενέργεια ελέγχων ντόπινγκ ακόμη και στα σχολικά πρωταθλήματα!
«Εχω μιλήσει με τον υπουργό κ. Γαβρόγλου και έχουμε συζητήσει την πρόθεσή μας να διενεργηθούν έλεγχοι ντόπινγκ ακόμη και στα σχολικά πρωταθλήματα για δύο λόγους: ο πρώτος είναι να προστατεύσουμε τα νέα παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό από τη μάστιγα της φαρμακοδιέγερσης. Ο δεύτερος σχετίζεται με το γεγονός ότι οι νικητές στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες πριμοδοτούνται με έξτρα μόρια και έτσι αποκτούν αβαντάζ έναντι των υπόλοιπων μαθητών που δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ. Γενικά θέλουμε καθαρό αθλητισμό» δηλώνει στο Documento ο πρόεδρος του ΕΣΚΑΝ Τάκης Γεωργακόπουλος, o οποίος σημειώνει ότι «στο Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ δεν κάνουμε κυνήγι μαγισσών, αλλά προσπαθούμε με την παρουσία μας κάθε εβδομάδα στα γήπεδα να λειτουργήσουμε αποτρεπτικά. Να έχει δηλαδή ο αθλητής στο πίσω μέρος του μυαλού του ότι ενδέχεται να βρεθεί θετικός αν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών. Βασικός στόχος του συμβουλίου μας είναι να παρεμβαίνει στην αθλητική κοινωνία και εκπαιδευτικά. Στον μικρόκοσμο του αθλητισμού οι παράγοντες, οι προπονητές και κυρίως οι αθλητές δεν δικαιολογούνται να αγνοούν τους κανόνες και τη λίστα με τις απαγορευμένες ουσίες».
Ειστε ικανοποιημένος από τη λειτουργία του ΕΣΚΑΝ;
Με τα δεδομένα της οικονομικής, δημοσιονομικής και κοινωνικής συγκυρίας ασφαλώς και είμαι ικανοποιημένος. Πάντα στοχεύουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό.
Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζεται;
Η δημιουργία του ΕΟΚΑΝ (Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης του Ντόπινγκ) έχει νομοθετηθεί από χρόνια και αν υλοποιηθεί θα σηματοδοτήσει και την ενδυνάμωση ουσιαστικά του ΕΣΚΑΝ και των λειτουργιών του. Θα αποτελέσει έναν αυτοτελή οργανισμό που θα εποπτεύεται από το υφυπουργείο Αθλητισμού. Οσο δεν υλοποιείται, το ΕΣΚΑΝ υπάγεται σε μια διεύθυνση της ΓΓΑ κι αυτό σημαίνει ότι δεν έχει την απαιτούμενη αυτονομία δράσης. Σύμφωνα με το οργανόγραμμα της ΓΓΑ, η λειτουργία του συμβουλίου υποστηρίζεται από τις υπηρεσίες της. Από τον Φεβρουάριο του 2017 που ανέλαβα την προεδρία του, το γραφείο του ΕΣΚΑΝ ήταν υποστελεχωμένο και χρειάζεται περισσότερους υπαλλήλους. Ωστόσο οι υπάρχοντες υπερβάλλουν εαυτούς και έτσι ανταποκρινόμαστε στις τρέχουσες απαιτήσεις, στον συντονισμό των δειγματοληπτών, στις σχέσεις μας με το εργαστήριο, την ΕΟΕ και τις αθλητικές ομοσπονδίες. Ως επισήμανση θέλω να πω ότι ορισμένες ομοσπονδίες αγνοούν ότι βάσει υπουργικής απόφασης πρέπει να καλύπτουν τα έξοδα για τους ελέγχους ντόπινγκ που γίνονται στους αθλητές τους.
Δεν πληρώνονται οι έλεγχοι;
Πληρωμές γίνονται, αλλά με γκρίνια.
Υπήρχε και ένα θέμα με τις πληρωμές των δειγματοληπτών…
Οταν ανέλαβα το ΕΣΚΑΝ ήρθα αντιμέτωπος με μια σοβαρή εκκρεμότητα: ήταν απλήρωτοι οι δειγματολήπτες από τους ελέγχους που έγιναν πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016. Σε συνεννόηση με την ΕΟΕ βρέθηκε λύση και το θέμα διευθετήθηκε. Θα καλυφθεί αυτή η εκκρεμότητα για να μη νιώθουν οι δειγματολήπτες ότι βρίσκονται μετέωροι.
Υπάρχει ικανός αριθμός δειγματοληπτών;
Οι αθλητικές διοργανώσεις κάθε εβδομάδα είναι πάρα πολλές και οι δειγματολήπτες δεν επαρκούν αριθμητικά για να καλύψουν όλους τους αναγκαίους ελέγχους. Από επαγγελματικό αθλητισμό δεν περιοριζόμαστε μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά έχουμε επεκτείνει τους ελέγχους και σε άλλα αθλήματα, όπως το μπάσκετ, το πόλο, το βόλεϊ, το χάντμπολ. Πριν είχαμε τακτικούς ελέγχους μόνο στον στίβο και στο ποδόσφαιρο, καθώς και στα πανελλήνια πρωταθλήματα που γίνονται μία φορά τον χρόνο. Το 2017 ήταν μετα-ολυμπιακή χρονιά και γι’ αυτό μετριάσαμε τους αιφνίδιους ελέγχους. Διενεργούμε ελέγχους σε αρκετά αθλήματα βάσει της «αξιολόγησης κινδύνου» που υπάρχει για κάθε άθλημα. Πέρυσι ελήφθησαν 1.035 δείγματα από αθλητές (845 εντός διοργάνωσης και 190 εκτός αγώνων) και έξι βρέθηκαν ντοπέ. Οσο θα πλησιάζουμε στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, το ΕΣΚΑΝ θα οργανώνει και αιφνίδιους ελέγχους. Πρέπει να είμαστε εναρμονισμένοι με τις γενικότερες κατευθύνσεις της WADA.
Οι επαγγελματικές ομάδες πληρώνουν;
Τα έξοδα τα καλύπτουν οι γηπεδούχοι. Ο ΠΑΟΚ π.χ. για δεύτερη σερί χρονιά ενημέρωσε τον ΕΣΚΑΝ ότι καλύπτει τα έξοδα για έξτρα ελέγχους στα παιχνίδια του. Την ίδια τακτική είχε ακολουθήσει πέρυσι και ο Αστέρας Τρίπολης.
Πόσο είναι το κόστος ενός ελέγχου;
Φτάνει περίπου τα 550 ευρώ για κάθε αθλητή. Από κει και πέρα, αν χρειαστεί εξειδικευμένος έλεγχος το ποσό ανεβαίνει.
Το εργαστήριο λειτουργεί κανονικά;
Θεωρώ πως είναι από τα καλύτερα στον κόσμο και γι’ αυτό αξιοποιείται όχι μόνο από το ΕΣΚΑΝ, αλλά δέχεται δείγματα και από ξένες χώρες. Αυτό σημαίνει ότι το εμπιστεύονται και άλλες χώρες και άλλοι αθλητικοί οργανισμοί. Τη διεθνή του διαπίστευση πρέπει να τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.