Η πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν, παραιτήθηκε από επικεφαλής του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος μετά την κακή του επίδοση στις τοπικές δημοτικές εκλογές. Η αντιπολίτευση του Κινεζικού Εθνικιστικού κόμματος (Κουμιντάνγκ – KMT) κέρδισε 13 εκλογικές κούρσες το Σάββατο, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Ταϊπέι, ενώ το Δημοκρατικό Προοδευτικό κόμμα κέρδισε πέντε.
Η ψηφοφορία έχει τραβήξει την παγκόσμια προσοχή καθώς η Ταϊβάν εξελίσσεται σε ένα από τα μεγαλύτερα σημεία εστίασης της έντασης μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ. Η πρόεδρος Τσάι έχει τηρήσει μια πιο ευνοϊκή υπέρ της ανεξαρτησίας του νησιού στάση, και η εξέλιξη αυτή -της νίκης του ΚΜΤ- εάν εδραιωθεί και σε εθνικό επίπεδο, αναμένεται να έχει αντίκτυπο στην εξωτερική πολιτική των μεγάλων αντιπάλων στη γεωπολιτική σκακιέρα.
Εν είδει ψήφου εμπιστοσύνης
Η πρόεδρος Τσάι είχε χαρακτηρίσει τις εκλογές ως ψήφο υπέρ της δημοκρατίας εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με την Κίνα. «Τα εκλογικά αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα… Θα πρέπει να επωμιστώ όλη την ευθύνη και παραιτούμαι αμέσως από την πρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος», είπε στους δημοσιογράφους η κ. Τσάι, η οποία θα συνεχίσει ως πρόεδρος του αυτοδιοικούμενου νησιού.
Οι εκλογές για τα δημοτικά συμβούλια και τους δημάρχους πόλεων θεωρητικά έχουν μια εσωτερική εστίαση, καλύπτοντας ζητήματα όπως το έγκλημα, τη στέγαση και την κοινωνική πρόνοια, και οι εκλεγμένοι δεν θα έχουν άμεσο λόγο για την πολιτική της Ταϊβάν όσον αφορά την Κίνα.
Ωστόσο, η κα Τσάι και κυβερνητικοί αξιωματούχοι προέτρεψαν τους ψηφοφόρους να χρησιμοποιήσουν τις εκλογές για να στείλουν ένα μήνυμα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, καθώς το Πεκίνο αυξάνει την πίεση στο νησί.
Δύο κόμματα, δύο απόψεις
Υπάρχουν δύο κύρια πολιτικά κόμματα στην Ταϊβάν και έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για την Κίνα. Το Κουομιντάνγκ (KMT), ένα κόμμα συντηρητικών πολιτικών κοντά στην επιχειρηματική τάξη της χώρας, θεωρείται παραδοσιακά ως φίλα προσκείμενο στην Κίνα.
Υποστήριξαν την οικονομική δέσμευση με την Κίνα και φάνηκαν να είναι υπέρ της ενοποίησης, αν και αρνούνται κατηγορηματικά ότι είναι φιλοκινέζοι.
Ο κύριος αντίπαλος τους είναι το κυβερνών Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (DPP) της κυρίας Τσάι. Η κ. Τσάι κέρδισε με συντριπτική πλειοψηφία στις εθνικές εκλογές του 2020. Έχει λάβει ισχυρή στάση έναντι της Κίνας, λέγοντας ότι το Πεκίνο πρέπει να δείξει σεβασμό στην Ταϊβάν και ότι η Ταϊπέι δεν θα υποκύψει στις πιέσεις.
Επανεξελέγη με την υπόσχεση να αντισταθεί στο Πεκίνο. Οι ντόπιοι είπαν στο BBC εκείνη την εποχή ότι οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ και η επακόλουθη καταστολή των πολιτικών δικαιωμάτων από το Πεκίνο είχαν προκαλέσει ανησυχίες στην Ταϊβάν.
Τι κρύβεται πίσω από τις εντάσεις Κίνας-Ταϊβάν;
Οι ψηφοφόροι απέρριψαν επίσης τη μείωση της ηλικίας ψήφου από τα 20 στα 18, σε δημοψήφισμα που διεξήχθη παράλληλα με τις τοπικές εκλογές. Η κινεζική κυβέρνηση βλέπει την Ταϊβάν ως μια αποσχισθείσα επαρχία που, τελικά, είναι μέρος της χώρας. Η πολιτική αυτή της «Μίας Κίνας» αναγνωρίζεται από την συντριπτική πλειονότητα των κρατών της διεθνούς κοινότητας.
Ωστόσο, πολλοί Ταϊβανέζοι θεωρούν ότι το νησί τους αποτελεί ξεχωριστό κράτος. Οι εντάσεις κορυφώθηκαν τον Αύγουστο όταν το Πεκίνο πραγματοποίησε τεράστιες στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν σε μια διαμαρτυρία ενάντια στην επίσκεψη της τότε προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στο νησί.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν επίσημους δεσμούς με την Ταϊβάν, αλλά έχουν δεσμευτεί να προμηθεύσουν το νησί με αμυντικά όπλα και τόνισαν ότι οποιαδήποτε επίθεση από την Κίνα θα προκαλούσε «σοβαρή ανησυχία».