Ταϊλάνδη: Τέσσερα αγόρια έχουν βγει μέχρι στιγμής από το σπήλαιο – Live

Τέσσερα  αγόρια βγήκαν από το πλημμυρισμένο σπήλαιο στη βόρεια Ταϊλάνδη, όπου παρέμεναν εγκλωβισμένα για περισσότερες από δύο εβδομάδες, όπως δήλωσε σήμερα ένα υψηλόβαθμο μέλος της ιατρικής ομάδας της επιχείρησης διάσωσης.

Οι δύτες – διασώστες θα ξεκουραστούν για περίπου 10 ώρες και τα ξημερώματα της Δευτέρας, θα συνεχιστεί η επιχείρηση για τα υπόλοιπα 8 παιδιά και τον προπονητή τους.

Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι είναι έξι αλλά οι διασώστες έδωσαν τον σωστό αριθμό. Τα παιδιά έχουν ήδη μεταφερθεί σε νοσοκομείο της γειτονικής πόλης Τσιάνγκ Ράι, σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης.

Ο ίδιος είπε ότι το πρώτο παιδί βγήκε από το σπήλαιο στις 17:40 τοπική ώρα και πρόσθεσε ότι οι διασώστες χρειάζονται “περίπου 10 ώρες” για να προετοιμαστούν για την επόμενη φάση της επιχείρησης και ότι σε αυτήν συμμετέχουν 90 δύτες -50 ξένοι και 40 Ταϊλανδοί.

Οι διασώστες αποφάσισαν να προχωρήσουν σήμερα στην επικίνδυνη αυτή αποστολή από φόβο για τυχόν άνοδο της στάθμης των υδάτων.

Ο απεσταλμένος του BBC στην περιοχή, ο Νταν Τζόνσον, μετέδωσε ότι οι γιατροί εξέτασαν το Σάββατο τα παιδιά και κατέληξαν σε μια λίστα με σειρά προτεραιότητας αποφασίζοντας να βγάλουν έξω πρώτα τα πιο αδύναμα.

Δεκατρείς ιατρικές ομάδες βρίσκονταν έξω από το σπήλαιο, η καθεμία εξοπλισμένη με το δικό της ελικόπτερο και ασθενοφόρο, ένα για καθένα από τα 12 παιδιά και τον προπονητή τους.

Το μεσημέρι διακινήθηκαν αντιφατικές πληροφορίες από μέσα ενημέρωσης σχετικά με την εμφάνιση δύο αγοριών από τα εγκλωβισμένα σε πλημμυρισμένο σπήλαιο της Ταϊλάνδης, όπως επισήμανε πριν από λίγο η Guardian. Επικαλούμενο τοπικό αξιωματούχο το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι τα δύο πρώτα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας απομακρύνθηκαν από το σπήλαιο.

“Δύο παιδιά βγήκαν. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο νοσοκομείο εκστρατείας κοντά στο σπήλαιο. Τους παρέχεται ιατρική εξέταση. Δεν έχουν ακόμη μεταφερθεί στο νοσοκομείο Τσιάνγκ Ράι”, είπε στο Reuters ο Τοσάθεπ Μπουντόνγκ, ο επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας της Τσιανγκ Ράι και μέλος της ομάδας διασωστών.

Ο ρεπόρτερ του βρετανικού ITV Τζον Άιρβιν μεταδίδει ότι ένας επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας μόλις τον πληροφόρησε ότι δύο από τα αγόρια βγήκαν από το σπήλαιο και ότι προφανώς είναι καλά στην υγεία τους.

Η Bangkok Post ωστόσο υποστηρίζει ότι τα δύο πρώτα αγόρια από την ομάδα πλησιάζουν προς την είσοδο του σπηλαίου, δηλαδή έχουν κολυμπήσει την απαραίτητη απόσταση και τώρα περπατούν.

Η Guardian δεν μπορεί να επιβεβαιώσει καμία από τις δύο πληροφορίες. Αν πάντως τα δύο αγόρια έχουν ήδη βγει από το σπήλαιο τότε θα είναι τουλάχιστον δύο ώρες νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

«Ένας-ένας»

Τα δώδεκα παιδιά και ο προπονητής τους στο ποδόσφαιρο, που είναι παγιδευμένοι σ’ ένα σπήλαιο, θα απομακρυνθούν «ένας-ένας» και η λεπτή αυτή επιχείρηση θα διαρκέσει «δύο με τρεις ημέρες», ανακοίνωσε σήμερα η ομάδα που έχει δημιουργηθεί για τη διαχείριση της κρίσης.

«Θα βγουν ένας-ένας, αυτό θα απαιτήσει δύο με τρεις ημέρες», διευκρίνισε ο Τσαλονγκτσάι Τσαϊγιακόρν, ένας από τους αξιωματούχους που συμμετέχουν στη ομάδα διαχείρισης της κρίσης.

«Σήμερα είναι η μεγάλη ημέρα … Τα αγόρια είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν όλες τις προκλήσεις», δήλωσε ο Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν, ο επικεφαλής της ομάδας που διαχειρίζεται την κρίση, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε σε απόσταση από το σπήλαιο.

«Ο πρώτος αναμένεται να βγει γύρω στις 21:00» (17:00 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε ο αξιωματούχος αυτός, ο οποίος είναι επίσης ο κυβερνήτης της επαρχίας Τσιάνγκ Ράι, ανακοινώνοντας ότι στις 10 π.μ. (06:00 ώρα Ελλάδας) αναχώρησαν για να φθάσουν στα παιδιά «δεκατρείς ειδικοί παγκοσμίου επιπέδου που ήλθαν από χώρες που διαθέτουν εμπειρογνωμοσύνη» στη σπηλαιολογία και πέντε μέλη της επίλεκτης μονάδας SEAL του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης.

Ο Ναρονγκσάκ διευκρίνισε πάντως ότι «δεν υπάρχει χρονικό όριο» και ότι η επιχείρηση διάσωσης μπορεί να πάρει μέρες ή να και σταματήσει ανά πάσα στιγμή.

Ένας αυστραλιανός γιατρός, ο οποίος συμμετέχει στη σημερινή αποστολή διάσωσης, εξέτασε χθες το βράδυ τα παιδιά και έδωσε το πράσινο φως για να προχωρήσει η επιχείρηση, έκανε επίσης γνωστό ο Ναρονγκσάκ.

Μέχρι τώρα, ένας έμπειρος δύτης χρειάζεται ένδεκα ώρες για να φθάσει μέχρι τα παιδιά και να επιστρέψει: έξι ώρες για να πάει και πέντε ώρες για να επιστρέψει, χάρη στα ρεύματα. Η διαδρομή περιλαμβάνει δύσκολα υποβρύχια περάσματα.

Αυτή τη στιγμή οι συνθήκες για την απομάκρυνση των παιδιών κρίνονται «τέλειες» από τον πυρήνα διαχείρισης της κρίσης, ιδιαίτερα όσον αφορά τη στάθμη του νερού μέσα στο σπήλαιο.

Οι διασώστες εκκένωσαν σήμερα το πρωί την περιοχή γύρω από το σπήλαιο ώστε να ανοίξουν χώρο «για να βοηθήσουμε τα θύματα».

«Όλοι όσοι δεν εμπλέκονται στην επιχείρηση πρέπει βγουν αμέσως από τη ζώνη», ανακοίνωσε από μεγάφωνα η αστυνομία στον χώρο γύρω από το σπήλαιο, όπου βρίσκονται εκατοντάδες δημοσιογράφοι. «Έχουμε όλο και περισσότερα μέσα ενημέρωσης που έρχονται και εγκαθίστανται παντού», είχε πει νωρίτερα ο επικεφαλής των επιχειρήσεων προσθέτοντας πως «οι ιατρικές ομάδες μου παραπονέθηκαν και αυτό γίνεται πρόβλημα».

Οι διασώστες είχαν καταφέρει να περάσουν έναν σωλήνα πολλών χιλιομέτρων για να διοχετεύσουν οξυγόνο στη σπήλαιο όπου έχει καταφύγει η ομάδα και το επίπεδο του οξυγόνου έχει σταθεροποιηθεί μέσα σ’ αυτό.

Όμως οι βροχές που αναμένονται προσεχώς θα μπορούσαν να περιορίσουν το μη πλημμυρισμένο τμήμα του σπηλαίου στο οποίο έχουν καταφύγει τα παιδιά.

Χθες το βράδυ έπεσε για μισή ώρα μια νεροποντή, υπενθυμίζοντας πόσο πολύ επείγει να απομακρυνθούν τα παιδιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ

Η ιδέα του Έλον Μασκ για μίνι υποβρύχιο στην επιχείρηση της Ταϊλάνδης

Δείτε LIVE σύνδεση με τον τόπο της επιχείρησης.

https://www.youtube.com/watch?v=aIsh7TcjGFk

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο από τον Guardian.

Headcam footage shows difficult conditions facing divers in Thai cave

Ετικέτες