Οι ψηφοφόροι προσήλθαν σήμερα στις κάλπες στην Ταϊλάνδη για τις πρώτες βουλευτικές εκλογές μετά το πραξικόπημα του 2014 και έξιτ πολ έδειξε πως το λαϊκιστικό κόμμα, που συνδέεται με τον εξόριστο πρώην ηγέτη Τακσίν Σιναουάτρα, θα κερδίσει τις περισσότερες έδρες, όμως όχι αρκετές για να σχηματίσει κυβέρνηση.
Αντιμέτωποι στις εκλογές είναι ο αρχηγός της στρατιωτικής χούντας Πραγιούτ Τσαν-ότσα, ο οποίος επιδιώκει να διατηρήσει την εξουσία και να παραμείνει πρωθυπουργός, και ένα «δημοκρατικό μέτωπο» με επικεφαλής το Κόμμα Φέου Τάι (Pheu Thai), που είναι πιστό στον Τακσίν.
Η Ταϊλάνδη κυβερνάται από τον στρατό από το 2014, όταν ο τότε αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Πραγιούτ ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας που ήταν υπέρ του Τακσίν. Ο πρώην μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών Τακσίν ανατράπηκε από τον στρατό το 2006 και από το 2008 ζει αυτοεξόριστος.
Ανεπίσημα αποτελέσματα των πρώτων από το 2011 ταϊλανδικών βουλευτικών εκλογών δεν αναμένονται από την Εκλογική Επιτροπή πριν περάσουν αρκετές ώρες.
Ωστόσο αμέσως αφού έκλεισαν οι κάλπες στις 5 μ.μ. (τοπική ώρα, 12:00 ώρα Ελλάδας) το κανάλι Thai PBS έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα δημοσκόπησης στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων που πραγματοποίησε το ταϊλανδικό κέντρο ερευνών Super Poll και η οποία δείχνει ότι το Pheu Thai θα κερδίσει 163 έδρες στην 500μελή βουλή.
Το ίδιο έξιτ πολ έδειξε πως το κόμμα Παλάνγκ Πρατσαράτ του αρχηγού της χούντας θα κερδίσει 96 έδρες, το Δημοκρατικό Κόμμα 77 έδρες, το Κόμμα Μπουμτζαϊτάι 59 έδρες και το νέο κόμμα Future Forward 40 έδρες.
Αν επαληθευθεί, η προβολή σημαίνει πως το Pheu Thai δεν θα έχει αρκετές ψήφους για να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας στο πλαίσιο του «δημοκρατικού μετώπου που ελπίζει να συμπήξει με άλλα κόμματα.
Το κόμμα Παλάνγκ Πρατσαράτ του Πραγιούτ δεν θα μπορεί επίσης να σχηματίσει μόνο του κυβέρνηση, όμως έχει περισσότερες πιθανότητες να σχηματίσει έναν συνασπισμό ώστε να εκλέξει πρωθυπουργό λόγω των εκλογικών κανονισμών που έχουν θεσπισθεί από τη χούντα και το ευνοούν.
Η συμμετοχή υπολογίζεται ότι θα φθάσει το 80% των 51,4 εκατομμυρίων Ταϊλανδών που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, ανακοίνωσε η Εκλογική Επιτροπή περίπου μια ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες.
Σύμφωνα με επικριτές, το εκλογικό σύστημα, που έχει επιλεγεί από τη χούντα, προσφέρει εξαρχής πλεονέκτημα σε φιλοστρατιωτικά κόμματα και φαίνεται πως έχει σχεδιασθεί ώστε να εμποδίσει ενδεχόμενη επιστροφή στην εξουσία του κόμματος Pheu Thai που συνδέεται με τον Τακσίν.
Οι ψηφοφόροι εκλέγουν την 500μελή Βουλή των Αντιπροσώπων. Αυτή η κάτω βουλή του κοινοβουλίου και η άνω βουλή, η Γερουσία, που διορίζεται από τη χούντα, θα επιλέξουν την επόμενη κυβέρνηση.