Ταϊλάνδη: 43 χρόνια κάθειρξη για γυναίκα που τόλμησε να «προσβάλει» τη μοναρχία

Ταϊλάνδη: 43 χρόνια κάθειρξη για γυναίκα που τόλμησε να «προσβάλει» τη μοναρχία

Μια Ταϊλανδή καταδικάστηκε σήμερα σε 43 χρόνια κάθειρξη επειδή προσέβαλε τη βασιλική οικογένεια, την πιο αυστηρή ποινή που έχει επιβληθεί ποτέ στο βασίλειο για έγκλημα καθοσιώσεως, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η καταδίκη αυτή ανακοινώθηκε την περίοδο που στην Ταϊλάνδη χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο το άρθρο 112 που αφορά την προσβολή της μοναρχίας εναντίον φιλοδημοκρατικών διαδηλωτών που ζητούν την εκ βάθρων μεταρρύθμιση του θεσμού.

Σήμερα η Αντσάν, το επώνυμο της οποίας δεν δημοσιεύθηκε προκειμένου να προστατευθούν οι συγγενείς της, κρίθηκε ένοχη και για τις 29 κατηγορίες που τη βάρυναν και οι οποίες αφορούσαν την προσβολή της βασιλικής οικογένειας, σύμφωνα με την οργάνωση Thai Lawyers for Human Rights (TLHR), η οποία παρακολούθησε τη δίκη.

“Κρίθηκε ένοχη για όλες τις κατηγορίες και καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση για κάθε μία εξ αυτών”, επεσήμανε η ΜΚΟ, κάτι που σημαίνει ότι συνολικά καταδικάστηκε σε 87 χρόνια κάθειρξη.

Επειδή η κατηγορούμενη παραδέχθηκε τις πράξεις της, ότι ανήρτησε ηχητικά μηνύματα εναντίον της μοναρχίας σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, “το δικαστήριο μείωσε στο μισό την ποινή της”, δηλαδή σε 43 χρόνια και 100 ημέρες.

Πρώην δημόσια υπάλληλος, η Αντσάν είχε συλληφθεί το 2015 και τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση επί τρία χρόνια επειδή σχετιζόταν με τον DJ Banpodj, ο οποίος είναι γνωστός για τα επικριτικά του podcast εναντίον της μοναρχίας.

Πριν την καταδίκη της Αντσάν η βαρύτερη ποινή που είχε επιβληθεί στην Ταϊλάνδη για προσβολή της μοναρχίας χρονολογείται από το 2017, όταν ένας άνδρας είχε καταδικαστεί σε 35 χρόνια κάθειρξη για σχόλιά του στο Facebook.

Το άρθρο 112 του ποινικού κώδικα παραμένει αμφιλεγόμενο και η κατάργησή του αποτελεί ένα από τα βασικά αιτήματα του φιλοδημοκρατικού κινήματος.

Η ιδιαίτερα αυστηρή ποινή που επιβλήθηκε στην Αντσάν ενδέχεται “να έχει πολιτικά κίνητρα”, δηλαδή να εκφοβίσει τους φοιτητές οι οποίοι κυρίως συμμετέχουν στο κίνημα αμφισβήτησης της μοναρχίας, όπως έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν, εκτίμησε η πολιτική αναλύτρια Τιτιπόλ Πακντιγουνίτς του πανεπιστημίου Ubon Ratchathani.

Όμως “όταν βλέπει κανείς το εύρος του κινήματος των νέων, αυτό αποτελεί απόδειξη ότι ο νόμος δεν λειτουργεί πλέον όπως θα το επιθυμούσε η κυβέρνηση”, πρόσθεσε.

Η ειδική σημειώνει ότι “η χρήση του (νόμου) ενδέχεται να βλάψει τη φήμη του θεσμού της μοναρχίας τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο”.

Από την έναρξη του φιλοδημοκρατικού κινήματος στα μέσα του 2020 περισσότεροι από 40 ακτιβιστές έχουν κατηγορηθεί βάσει του νόμου περί προσβολής της μοναρχίας επειδή συμμετείχαν σε διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού Πραγιούτ Τσαν-0- τσα, μεταρρυθμίσεις στο Σύνταγμα και τη μοναρχία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter